Toiminnot

Ero sivun ”Tryfon Lampsakoslainen” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

Rivi 33: Rivi 33:
 
== Katso myös ==
 
== Katso myös ==
  
* Minea: [[http://www.ortodoksi.net/images/d/de/Minea_01%2B02.pdf Pyhän marttyyri Tryfonin muisto]]
+
* Minea: [http://www.ortodoksi.net/images/d/de/Minea_01%2B02.pdf Pyhän marttyyri Tryfonin muisto]
  
  
 
[[Luokka:Pyhät]]
 
[[Luokka:Pyhät]]
 
[[Luokka:Palkattaparantajat]]
 
[[Luokka:Palkattaparantajat]]

Versio 26. tammikuuta 2010 kello 18.29

Pyhä Tryfon serbialaisessa ikonissa.
(Kuva: Wikipedia)

Marttyyri ja palkattaparantaja Tryfon (Τρύφων, suomekielessä käytetään myös muotoa Trifon) syntyi noin vuoden 220 tienoilla Fryykian Lampsakoksessa (Λαμψακος), antiikin aikaisessa kreikkalaisessa kaupungissa, jonka olivat perustaneet fokaialaiset ja miletoslaiset. Hänen perheensä oli hurskaita kristittyjä ja he kasvattivat myös Tryfonin rakastamaan Jumalaa. Pyhä tunnetaan myös nimellä Tryfon Campsadalainen.

Parantaja

Jo varsin nuorena Tryfon osoitti saaneensa Jumalalta toisten parantamisen lahjan. Rukouksilla hän paransi niin ihmisiä kuin eläimiäkin. Nuorukaisena hänet kutsuttiin keisarin hoviin parantamaan keisari Gordianuksen (238-244) riivaajan vaivaama tytär, josta riivaaja kertomusten mukaan lähti pois mustan koiran hahmossa.

Ilmianto ja pidätys

Tryfon paransi sairaita rukouksillaan aina keisari Deciuksen (249-251) vainoihin saakka, jolloin hänet ilmiannettiin ja pidätettiin ja vietiin kidutettavaksi Nikeaan. Prefektin kysyessä hänen nimeään ja kohtaloaan, nuori Tryfon vastasi:

"Nimeni on Tryfon, ja mitä tulee kohtaloon ja sattumaan, niitä ei ole olemassakaan. Me kristityt uskomme, että kaikki on Kaikkivaltiaan Jumalan säätelemää. Hän johtaa maailmankaikkeutta omalla viisaudellaan, eikä vain hyvällä onnella. Asemaltani olen vapaa mies, en orja. Palvelen ainoastaan mestariani Kristusta. Hän on minun kruununi, kunniani ja ylpeyteni."

Kidutus ja marttyyrikuolema

Tämän jälkeen Tryfonia kidutettiin monin eri tavoin, jotka kaikki hän kesti uskoaan menettämättä rukoillen kiduttajiensa puolesta. Hän menehtyi kidutuksiin ennen lopullista mestausta ja Nikean kristityt käärivät Tryfonin reliikit liinavaatteisiin ja voitelivat ne tuoksuvilla yrteillä. He olisivat halunneet pitää reliikit itsellään, mutta marttyyri ilmestyi joillekin unessa ja pyysi päästä hautaan kotipaikalleen Lampsakokseen, jonne reliikit sitten siirrettiinkin ja missä ne tekivät ihmeitä vuosisatojen aikana vielä Tryfonin kuoleman jälkeenkin. Pyhä Tryfon kuoli noin vuoden 250 tienoilla.

Muistopäivä

Pyhää marttyyri Tryfonia kunnioitetaan ortodoksisessa kirkossa vuosittain aina helmikuun 1. päivänä. Häntä kunnioitetaan jossakin paikalliskirkossa erityisesti puutarhojen ja viljelysten suojelijana.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.säv.

Marttyyrisi Trifon, oi Herra, | on kärsimyksissään saanut Sinulta, meidän Jumalaltamme, kuihtumattoman voittoseppeleen, | sillä omistaen Sinun antamasi voiman | hän voitti julmat vaivaajat ja kukisti pahojen henkien voimattoman röyhkeyden. || Hänen rukouksiensa tähden pelasta meidän sielumme.

Kontakki, 8.säv.

Oi Trifon, Pyhän Kolminaisuuden tahdosta ylistyksen arvoinen. Sinä tuhosit epäjumalien palvonnan voiman tullen siten suureksi Jumalan edessä. Voittamattomana sinä nujersit vainoojiesi voiman Kristus Vapahtajan voimalla ansaiten martryyrikruunun ja Jumalan antaman parantamisen armolahjan.

Katso myös