Toiminnot

Ero sivun ”Văratec” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

 
 
Rivi 30: Rivi 30:
  
 
[[Luokka:Luostarit]]
 
[[Luokka:Luostarit]]
 +
[[Luokka:Nunnaluostarit]]
 
[[Luokka:Romanian luostarit]]
 
[[Luokka:Romanian luostarit]]

Nykyinen versio 9. marraskuuta 2011 kello 10.21

Văratecin luostarin Neitsyt Marian Ilmestyksen kirkko
(kuva © Pyykkönen)
Văratecin luostarin reliikkejä
(kuva © Pyykkönen)
Lista Văratecin luostarin reliikeistä
(kuva © Pyykkönen)

Văratecin luostari sijaitsee Neamţun maakunnassa 45 kilometrin päässä Piatra Neamţusta. Văratec sai luostarin arvon vuonna 1785 ja on siis melko uusi luostari. Paikalla oli skiitta vuosina 1781-1785, jonka perusti Paisi Velitškovskin neuvosta igumenia Olimpiada.

Ensimmäinen puinen kirkko rakennettiin vuosina 1808-1812. Toista suurempaa kirkkoa alettiin rakentaa vuodesta 1808 lähtien. Tämä Neitsyt Marian Ilmestyksen kirkko yhdistelee vanhaa moldovalaista 1400- ja 1500-lukujen tyyliä 1700-luvun ja 1800-luvun alun ulkomaalaisiin tyyleihin. Kirkko on ellipsin muotoinen ja siinä on apsis alttaripäädyssä. Kirkon pinta on yksinkertainen ja tasainen. Vain räystään alla kulkee koristekuvio. Tornit ovat pyöreitä ja korkeita. Vuonna 1900 tuli tuhosi kirkon katon. Luostarissa on myös Johannes Edelläkävijän syntymän kirkko, Kristuksen kirkastumisen kirkko ja Nikolaos Ihmeidentekijän kappeli. Luostarin muurit rakennettiin 1800-luvun alussa.

Neitsyt Marian Ilmestyksen kirkon freskot maalattiin vuonna 1841 ja uudelleen vuonna 1882. Toisella kertaa maalaajina toimivat T. Ioan ja D. Iliescu. Freskot puhdistettiin vuosina 1968-1969.

Luostarissa asuu noin 600 nunnaa ja siellä on ikonimuseo sekä koruompelukoulu. Luostariin tuli yleensä nunnia varakkaista perheistä ja he toivat mukanaan arvokkaita esineitä. Joitakin näistä, kuten huonekaluja, on nähtävillä museossa.

Văratecista voi vaeltaa hyvin merkattuja reittejä pitkin esimerkiksi Agapiaan (7 km), Secuun tai Sihăstriaan (katso kartta). Luostarin läheisyydessä sijaitsee Vânatori-Neamtun kansallispuisto, jossa on Dragos Voda –biisonipuisto. Alueella sijaitsee paljon vaellusreittejä, joista lisätietoa saa paikallisesta infosta.

Petja Pyykkönen

Lue myös

Muualla Internetissä