Toiminnot

Igumeni Mavriki (Konevitsa)

Kohteesta Ortodoksi.net

Konevitsan luostarin igumeni Mavriki (Mavrikij), siviilinimeltään Mihail Jefim (s.1892, k. 1944) oli talonpoikaista säätyä oleva, kansakoulun käynyt munkki, joka aloitti luostarielämän jo v. 1910. Hän eteni munkkeuden eri asteissa pikkuhiljaa: munkiksi hän vihkiytyi v. 1918 ja munkkidiakoni hänestä tuli jo seuraavana vuonna, v. 1926 hänestä tuli pappismunkki ja igumenin eli luostarin johtajan arvonimen hän sai v. 1931, kun hän oli toiminut luostarin johtajana jo toista vuotta.

Igumeni Mavriki yhteiskuvassa nunnan kanssa,
(Kuva Valamon luostarin kuvakokoelmat)

Igumenina hän toimi Konevitsan luostarissa 1920-1930 -lukujen taitteesta aina kuolemaansa saakka 1944. Hän kuoli 1944 Kuopiossa, mutta hänet ennätettiin haudata vielä sodan aikana Konevitsan saaren hautausmaahan.

Igumeni Mavriki ja marsalkka Mannerheim Konevitsan luostarissa kuvattuina.
(Kuva Ortodoksi.netin arkistoista, mahdollisesti SA-kuva)

Suhde marsalkka Mannerheimiin lienee alkanut jo melko varhain armeija-aikana. Hänen kerrotaan armeijassa vääpelinä ollessaan toimineen kenraali Mannerheimin taistelulähettinä. Toisessa kirjallisessa lähteessä Suomen ortodoksisen arkkipiispan Paavalin kerrotaan tavanneen Konevitsassa marsalkka Mannerheim, joka tuli tapaamaan ystäväänsä ja osallistui rukouspalvelukseen. Arkkipiispa kertoo kirjassa igumeni Mavrikin palvelleen I maailmansodan aikana Mannerheimin pataljoonassa välskärinä.

Marsalkan ja igumenin välisestä ystävyydestä voi lukea lisää Hannu Pyykkösen blogiartikkelista Mannerheim ja Konevitsa. (http://pyykkonen.blogspot.com/2016/09/mannerheim-ja-konevitsa.html)


Ortodoksi.net / HAP


Katso myös

Sarja "Luostarien asukkaita":

  1. Munkki Simon (Valamo)
  2. Igumeni Mavriki (Konevitsa)
Valamon luostarin igumeni Hariton, arkkipiispa Herman ja Konevitsan luostarin igumeni Mavriki yhteiskuvassa.
(Kuva Valamon luostarin kuvakokoelmista)