Toiminnot

Mitro Repo Turkin uskonnonvapaustilanteesta

Kohteesta Ortodoksi.net

Europarlamentaarikko Mitro Revon mukaan Turkista ei voi tulla EU:n jäsentä ilman uskonnonvapauksien täyttä toteutumista.
Turkista ei voi tulla EU:n jäsentä ilman uskonnonvapauksien täyttä toteutumista

Turkin ihmisoikeustilanne on muiden Kööpenhaminan kriteereiden ohella keskeinen kysymys maan jäsenyysneuvotteluissa. Europarlamentaarikko Mitro Revon mukaan on arvokasta, että ortodoksi.net on ottanut esille Turkin uskonnonvapaustilanteen kehityksen ja erityisesti Halkin teologisen tiedekunnan tilanteen.

- Odotan Turkilta konkreettisia toimenpiteitä, jotka osoittaisivat sen ymmärtävän ja tunnustavan eurooppalaisen kulttuuriperinnön myös sen maaperällä. Toivottava ele olisi Halkin teologisen koulun toiminnan salliminen ja Ortodoksisen kirkon omaisuudensuojan palauttaminen. Myös kansalaisuuteen liittyvän syrjinnän on loputtava.

- Olen tutustunut myös professori Husan laajaan ja ansiokkaaseen artikkeliin patriarkaatin oikeudellisesta asemasta ja minusta on erittäin hyvä, että se tulee nyt kauttanne myös laajempaan tietoisuuteen.

Suomalaisista mielipidevaikuttajista esimerkiksi Erkki Toivanen on puhunut ja kirjoittanut paljon kristittyjen oikeuksista Turkissa ja mm. Hagia Sofian kohtalosta. -Tämän asian suhteen toivoisi laajempaa keskustelua niin Euroopassa kuin Suomessa. Se koskee erityisesti myös Suomen ortodokseja.

Patriarkka Bartholomeos piti pari viikkoa sitten suomalaiselle ekumeeniselle ryhmälle erittäin perustellun poliittissävyisen puheen, jossa hän ensin antoi tunnustusta niin presidentti Ahtisaarelle ja tasavallan presidentti Haloselle kuin myös komissaari Rehnille.

Patriarkka vetosi myös kaikkiin suomalaisiin poliittisiin päättäjiin, että me toimisimme Turkin jäsenyyden ja Turkin kristittyjen ihmisoikeuksien puolesta.

- Tulen pitämään esillä parlamentissa ortodoksien oikeuksia Turkissa ja olen luonnollisesti myös suoraan yhteydessä patriarkaattiin.

Katso myös:

Kööpenhaminan kriteerit

EU-johtajat määrittelivät Kööpenhaminassa kesäkuussa 1993 kolme perustetta, jotka kaikkien ehdokasmaiden pitää täyttää, ennen kuin ne voivat liittyä Euroopan unioniin:
  1. Maalla on oltava vakaat hallintoelimet, jotka ylläpitävät demokratiaa, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien noudattamista sekä vähemmistöjen kunnioittamista.
  2. Maassa on oltava toimiva markkinatalous.
  3. Maan on otettava käyttöön koko yhteisön säännöstö ja hyväksyttävä EU:n eri tavoitteet. Sen julkishallinnolla on oltava valmiudet soveltaa ja käsitellä EU:n lakeja käytännössä. EU:lla on oikeus päättää, milloin ehdokasmaa täyttää nämä kriteerit ja milloin EU on valmis hyväksymään sen uudeksi jäsenekseen.

-> Euroslangin käsikirja