Toiminnot

Ero sivun ”Krusifiksi” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: '''Krusifiksi''' on Kristuksen ristiinnaulitsemista esittävä kuva tai kolmiulotteinen veistos tai ikoni. Sana tulee latinakielisestä nimestä ''crucifixus''. Krusif...)
 
(ei mitään eroa)

Nykyinen versio 21. syyskuuta 2009 kello 17.01

Krusifiksi on Kristuksen ristiinnaulitsemista esittävä kuva tai kolmiulotteinen veistos tai ikoni. Sana tulee latinakielisestä nimestä crucifixus.

Krusifikseja on isoja alttarin pöydällä pidettäviä sekä suuria puusta tai muusta materiaalista tehtyjä, jotka on yleensä sijoitettu kirkkosaliin lähelle muistelupöytää. Krusifiksi kuvaa Jeesuksen käsimystöä ja ristiin on usein kuvattu ylös kirjaimet INRI joko latinalaisin kirjaimin tai ortodoksisessa kirkossa myös usein kyrillisin kirjaimin. Kirjaimet tulevat sanoista: Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum (suomeksi: Jeesus Nasaretilainen juutalaisten kuningas). Tämän tekstin Pontius Pilatus kirjoitti Raamatun mukaan Jeesuksen pään yläpuolelle ristiin. (Kts. Joh.19:19) Krusifiksissa voi olla myös Kristuksen monogrammit IC XC, jotka ovat Kristuksen kreikankielisen nimen alku- ja loppukirjaimet. Näiden lisäksi krusifiksista saattaa vielä löytyä sana nika (suomeksi: voittoisa).

HAP