Toiminnot

Abraham

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Aabraham)
Abraham aikoo uhrata Iisakin Jumalalle
(Kuva © Pyykkönen)
Abraham aikoo uhrata Iisakin Jumalalle. Bysanttilainen sarkofagi, Istanbulin arkeologinen museo.
(Kuva © Petja Pyykkönen)
Kolmen enkelin vierailu Aabrahamin ja Saaran luona (1.Moos. 18:1-19). Näissä hahmoissa Aabraham ymmärsi myös Jumalan kolminaisuuden ja ykseyden. Vasemmassa laidassa Abraham ja Iisak.
(Kuva © Petja Pyykkönen)
Iisakin uhraaminen
Rembrantin maalaus
(Kuva: Wikipedia)

Abraham (myös Aabraham, hepreaksi: ‏אברהם‎ / Avraham, monien isä/johtaja, Tiberian hepreaksi: ʾAḇrāhām; arabiaksi: ‏ابراهيم‎ / Ibrāhīm) oli juutalaisten ja Israelin kansan kantaisä sekä kolmen uskonnon - juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin patriarkka. Hänellä oli pojat Ismael ja Iisak. Iisakin hän sai 100-vuotiaana myös iäkkään vaimonsa Saaran kanssa.

Abrahamin on sanottu eläneen vuosien 2200 eKr.-1900 eKr välisenä aikana.

Abrahamin tarina

Abrahamin tarina kerrotaan 1. Mooseksen kirjassa. Muuta tietoa Abrahamista ei ole. Hänen sanotaan olleen kymmenettä sukupolvea Nooasta ja kahdettakymmenettä Aadamista. Hänen isänsä nimi oli Terah ja hänellä oli kaksi veljeä, Nahor ja Haran.

Abraham oli alkuperäiseltä nimeltään Abram ja hän oli kotoisin Kaldean Urista, muinaisesta Babyloniasta. Hänen vaimonsa oli Sarai, myöhemmin nimeltään Saara. Nimen Abraham hän sai Jumalalta, kun Jumala puhui hänelle (1.Moos.17:4-5):

"Tällainen on liitto, johon minä sinut otan. Sinusta on tuleva monien kansojen kantaisä. Älköön siis nimesi enää olko Abram, vaan olkoon se Abraham (*, koska minä teen sinusta kansojen paljouden isän.
*) [Nimi Abraham muistuttaa heprean sanoja, jotka merkitsevät 'kansojen paljouden isä'.]

Abraham sai Jumalalta neuvon muuttaa Kanaaninmaahan ja hän toimi niin ja asettui asumaan Mamren tammiston lähelle.

Israelilaisten ja islamilaisten kantaisä

Sekä juutalaiset, kristityt että muslimit pitävät Abrahamia uskovaisten esikuvana ja juutalaisten sekä muslimien osalta vielä kansojensa kantaisänä. Siksi näitä kolmea uskontoa kutsutaan usein abrahamilaisiksi uskonnoiksi. Raamatun Vanhan testamentin mukaan juutalaiset polveutuvat Abrahamin pojanpojasta Jaakobista ja osa muslimeista Abrahamin orjattarensa Hagarin kanssa saamasta vanhemmasta pojasta Ismaelista. Koraanin mukaan esimerkiksi uskonnon perustaja Muhammad oli Ismaelin jälkeläinen.

Kristittyjen esikuva

Kristityille Abraham on kaikkien kristittyjen, Jeesukseen uskovien isä ja kuuliaisuudessaan Jumalalle esikuva meille kaikille.

Kertomus Raamatusta

Jumala koettelee Abrahamia

(1.Moos.22:1-18)

Kun näistä tapahtumista oli kulunut jonkin aikaa, Jumala tahtoi koetella Abrahamia ja sanoi hänelle: "Abraham!" Abraham vastasi: "Tässä olen." Ja Jumala sanoi: "Ota mukaasi ainoa poikasi Iisak, jota rakastat, lähde Morian maahan ja uhraa hänet siellä polttouhriksi vuorella, jonka minä sinulle osoitan."
Aamulla heti noustuaan Abraham satuloi aasin ja otti mukaansa kaksi palvelijaa sekä poikansa Iisakin. Pilkottuaan puita polttouhria varten hän lähti matkaan kohti paikkaa, jonne Jumala oli käskenyt hänen mennä. Kolmantena päivänä Abraham näki paikan etäältä. Silloin hän sanoi palvelijoilleen: "Jääkää tänne ja pitäkää huolta aasista, minä ja poika menemme tuonne rukoilemaan ja palaamme sitten luoksenne." Abraham otti polttouhripuut ja antoi ne Iisakin kannettavaksi; hän itse otti tulen ja veitsen, ja sitten he jatkoivat yhdessä matkaa. Iisak sanoi isälleen Abrahamille: "Isä!" Ja Abraham sanoi: "Niin, poikani?" Iisak sanoi: "Tässä on tuli ja puut, mutta missä on karitsa polttouhriksi?" Abraham vastasi: "Jumala katsoo kyllä itselleen karitsan polttouhriksi, poikani." Sitten he jatkoivat yhdessä matkaa.
Kun he tulivat paikkaan, jonka Jumala oli Abrahamille osoittanut, Abraham rakensi sinne alttarin ja latoi puut paikoilleen. Sitten hän sitoi poikansa Iisakin ja pani hänet alttarille puiden päälle. Mutta kun Abraham tarttui veitseen uhratakseen poikansa, Herran enkeli huusi hänelle taivaasta: "Abraham, Abraham!" Abraham vastasi: "Tässä olen." Herran enkeli sanoi: "Älä koske poikaan äläkä tee hänelle mitään. Nyt minä tiedän, että sinä pelkäät ja rakastat Jumalaa, kun et kieltäytynyt uhraamasta edes ainoaa poikaasi." Ja kun Abraham katsoi ympärilleen, hän huomasi oinaan, joka oli sarvistaan takertunut pensaikkoon. Abraham kävi hakemassa oinaan ja uhrasi sen polttouhriksi poikansa sijasta. Abraham antoi sille paikalle nimeksi "Herra katsoo". Niinpä vielä tänäkin päivänä puhutaan "Herrankatsomavuoresta".
Herran enkeli huusi Abrahamille uudelleen taivaasta: "Näin sanoo Herra: Koska sinä tämän teit etkä kieltänyt minulta ainoaa poikaasi, minä vannon itseni kautta, että siunaan sinua runsain määrin ja annan sinulle jälkeläisiä niin paljon, että he ovat kuin taivaan tähdet tai hiekanjyvät meren rannalla, ja sinun jälkeläisesi valloittavat vihollistensa kaupungit. Sinun jälkeläistesi saama siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille, koska sinä olit minun äänelleni kuuliainen."

Abrahamin pojat

Saaran kuoleman jälkeen Abraham otti jalkavaimokseen Keturan (1.Moos.25:1). Vaimoiltaan Abrahamilla oli kahdeksan poikaa:

  • orjatar Hagarin kanssa Ismael
  • Saaran kanssa Iisak
  • Keturan kanssa Simran, Joksan, Medan, Midian, Jisbak ja Suah (1.Aik.1:32)

Abrahamin kuolema

Abraham kuoli 175 vuoden ikäisenä. Hänen poikansa Ismael ja Iisak hautasivat hänet paikkaan, jota nimitetään patriarkkojen luolaksi Hebronissa.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee Abrahamia aina vuosittain viimeistä edeltävänä sunnuntaina ennen joulua, jolloin on niin sanottu pyhien esi-isien sunnuntai sekä lokakuun 9. päivä.

HAP