Toiminnot

Aaron Mooseksen pappi

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Aaron, Mooseksen pappi)
Aaron, Mooseksen pappi,
muistopäivä joulua edeltävänä sunnuntaina.
(Kuva © Pyykkönen)
Aaron, Mooseksen pappi
venäläinen ikoni Kižin saarelta, 1700-luvulta(Kuva © Pyykkönen)
Aaron, Mooseksen pappi
(Kuva: Wikipedia)

Aaron (אַהֲרֹן‎‎ / Ahărōn, arabiaksi: هارون‎ / Hārūn) oli Mooseksen vanhin veli (2.Moos.6:20) ja juutalaisten ensimmäinen ylimmäinen pappi.

Aaronin lähisuku

Aaronin isoisän isä oli Leevi, kolmas Jaakobin kahdestatoista pojasta ja Israelin heimosta. Hänen isoisänsä oli Kehat (2.Moos.6:16) ja isänsä Amram (2.Moos.6:18), joka sai Aaronin vaimonsa Jokebedin kanssa. Aaronilla oli sisar Miriam ja veli Mooses. Hänen poikansa olivat Nadab, Abihu, Eleasar ja Iitamar, jotka Aaron sai vaimonsa Eliseban (2.Moos.6:23) kanssa.

Mooseksen puhemies

Leeviläinen Aaron toimi Jumalan määräyksestä Mooseksen puhemiehenä, koska:

(2.Moos.3:10)

Mooses sanoi Herralle: "Mutta, Herra, minä en ole koskaan ollut hyvä puhuja enkä ole nytkään, vaikka sinä olet puhunut minulle. Minulla on hidas puhe ja kankea kieli."

(2.Moos.3:14-16)

Silloin Herra vihastui Moosekselle ja sanoi: "Onhan sinulla veljesi Aaron, leeviläinen! Minä tiedän, että hän osaa puhua. Hän onkin jo tulossa sinua vastaan ja ilahtuu, kun saa tavata sinut.
Puhu sinä hänelle ja pane sanat hänen suuhunsa, ja minä olen teidän kummankin kanssa, kun te puhutte, ja neuvon teille, mitä teidän tulee tehdä.
Hän puhuu sinun puolestasi kansalle ja on sinun suunasi, ja sinä olet hänelle kuin Jumala."

(2.Moos.4:20)

ja Aaron toisti kaiken, mitä Herra oli Moosekselle puhunut, ja hän teki ihmeteot kansan nähden.

Kultaisen vasikan tekijä

Aaron teki epäjumalankuvaksi niin sanotun Kultaisen vasikan (uusimmassa Raamatun käännöksessä: Kultainen sonni) sillä aikaa, kun Mooses oli hakemassa kymmentä käskyä.(2.Moos.32)

Jumala uhkasi hävittää kansansa, mutta Mooses rukoili sen puolesta ja Jumala säästi Israelin kansan. Mooses suuttui palattuaan ja särki vihapäissään kymmenen käskyn taulut. Kaiken tämän seurauksena tapettiin kuitenkin noin 3000 miestä, jotka eivät kääntyneet takaisin Jumalan puoleen.

Herran siunaus

Raamatussa mainittu Herran siunaus (4. Moos.6:24–26):

Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua. Herra kirkastakoon sinulle kasvonsa ja olkoon sinulle armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi ja antakoon sinulle rauhan.

joka luetaan usein kirkossa muodossa:

Herra siunatkoon teitä ja varjelkoon teitä. Herra kirkastakoon kasvonsa teille ja olkoon teille armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa teidän puoleenne ja antakoon teille rauhan.

on alunperin Aaronin ylimmäispapillinen siunaus kansalle.

Aaronin pappeus

Vanhan liiton pappeudesta käytetään usein nimeä "Aaronin pappeus". Sen sijaan uuden liiton aikana voimassa on niin sanottu "yleinen pappeus".

Aaronin kuolema

Vanhassa testamentissa on kuvattu Aaronin kuolema (4.Moos.20:22-29). Aaron oli kuollessaan todella vanha (4.Moos.33:39):

Kuollessaan Horinvuorella Aaron oli sadankahdenkymmenenkolmen vuoden ikäinen.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee Aaronia, Mooseksen pappia aina vuosittain joulua edeltävänä sunnuntaina, jolloin on niin sanottu pyhien isien sunnuntai sekä eräitten paikalliskirkkojen kalenterissa (ja suomalaisessa Synaksarionissa) myös maaliskuun 12. päivä.

HAP