Toiminnot

Klemens Ankyralainen ja Agathangelos Roomalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Agathangelos marttyyri)

Marttyyripiispa Klemens Ankyralainen ja pyhä marttyri Agathangelos Roomalainen

Pyhä marttyyri Agathangelos Roomalainen,
(Kuva: Wikipedia)

Näiden kahden marttyyrin elämät liittyivät yhteen vainojen aikana ja he kokivat kristittyinä vainoa ja kidutusta samoihin aikoihin ja samoissa paikoissa.

Klemens Ankyralainen

Marttyyri Klemens oli kotoisin Galatian Ankyrasta, jona on nykyisin Turkin pääkaupunki Ankara. Kristitty äiti Eufrosyne kasvatti pojastaan pakanaisästä huolimatta kristityn ja jätti hänet kuolinvuoteellaan hurskaan Sofia-nimisen naisen kasvatettavaksi.

Klemens osoitti jo varhain hurskautensa monin tavoin ja varsin nuorena hänet vihittiin diakoniksi ja papiksi. Tavoista poiketen hänestä tuli piispa jo kaksikymmentävuotiaana, mutta nuoruudestaan huolimatta hän kaitsi laumaansa hengellisen vanhuksen viisaudella.

Pian hänet kuitenkin määrättiin pidätettäväksi ja kidutettavaksi ja lähetettiin viimein keisari Diocletianuksen (284-305) tuomittavaksi. Monin tavoin häntä kidutettiin, mutta enkelit lohduttivat häntä vankilassa ja toivat hänelle ehtoollista.

Agathangelos Roomalainen

Tuossa vaiheessa Klemens kohtasi pyhän marttyyri Agathageloksen, josta oli tullut kristitty nähtyään Klemensin kilvoittelun. Heitä retuutettiin paikasta ja vankilasta toiseen pitkiä aikoja ja aina kidutettiin joka paikassa.

Viimein heidät siirrettiin Ankyraan, missä Ahathagelos mestattiin ja Klemens jätettiin vankilaan virumaan. Lahjomalla ja puhumalla Klemensin kasvatusäiti Sofia sai hänet vapaaksi siksi aikaa, että hän pääsi toimittamaan Teofanian kokoöisenjumalanpalveluksen kirkkoon. Palveluksen jälkeen hän palasi vankilaan. Sama toistui parin viikon päästä ja Klemen oli jälleen toimittamassa liturgiaa kirkossa, kun sotilaat ryntäsivät sinne ja surmasivat Klemensin alttarille. Samalla surmattiin kaksi diakonia, jotka olivat mukana palveluksessa.

Sofia hautasi Klemensin Ankyran lähistölle Krypton-nimiseen paikkaan.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkkomuistelee pyhää marttyyripiispaa Klemens Ankyralaista ja pyhää marttyyri Agatangelos Roomalaista aina vuosittain tammikuun 23. päivänä.

HAP

Troparit ja kontakit

Marttyyripiispa Klemens Ankyralainen

Tropari, 4.sävelmä

Uskovaisille sinä olit oikeudenmukaisuuden viinitarha ja kärsimyksissä oljenkorsi, oi pyhä Klemens; pyhitetty kukka ja Jumalan suoman ilon hedelmä. Sinä taistelit marttyyrien kanssa ja nousit piispuuden kunniaan. Ano Kristus Jumalalta sieluillemme pelastusta.

Kontakki, 4.sävelmä

Oi ylistyksen arvoinen Klemens, sinä kallisarvoinen viini Kristuksen viinitarhassa ja jalo voittaja. Kuolemasi hetkellä sinä huusit kanssakilvoittelijoittesi kanssa: Kristus Jumala, sinä olet marttyyriesi ilo!

Marttyyri Agatangelos Roomalainen

Tropari, 4.sävelmä

Oi horjumaton Agathangelos, | me ylistämme sinua Herran sääliväisyyden hyvien uutisten kantajana. | Kilvoittelusi vuoksi sinä tulit otolliseksi luettavaksi enkelten joukkoon. | Yhdessä heidän kanssaan älä lakkaa rukoilemasta Kristusta, || että me saisimme kaiken tarvitsemamme.

Kontakki, 4.sävelmä

Sinä olit enkelin kaltainen kilvoituksessasi, | sillä sinä kärsit haavat kuin ruumiiton. || Siksi, oi Agathangelos, Kristus katsoi sinut otolliseksi taivaalliseen armoon.

Minea