Apostolienveroinen pyhä Magdalan Maria – uskon, toivon ja rakkauden nainen (opetuspuhe)
Ortodoksi.netista
(Ohjattu sivulta Apostolienveroinen pyhä Maria Magdaleena – uskon, toivon ja rakkauden nainen (opetuspuhe))
Magdalan Maria
Ortodoksinen kirkko viettää 22. heinäkuuta pyhän Magdalan Marian eli aiemman käytetyn nimityksen mukaisesti Maria Magdaleenan muistopäivää. Tätä suurta naispyhää kunnioitetaan erityisellä arvonimellä Isapóstolos, “apostolienvertainen”. Hän oli se, joka uskollisesti seurasi Kristusta, seisoi ristin juurella, ja ensimmäisenä kohtasi Ylösnousseen Vapahtajan. Hänen hahmossaan yhdistyy syvä katumus, ehdoton rakkaus Kristusta kohtaan ja peloton uskon tunnustus.
Maria Magdaleenan elämä ei puhuttele ensisijaisesti tapahtumillaan vaan hänen muuttuneella sydämellään. Hän on esikuva jokaiselle, joka etsii vapautumista sisäisestä pimeydestä Jumalan armon valoon.
Pimeydestä valoon
Evankeliumin mukaan Jeesus paransi Magdalan Mariasta seitsemän riivaajaa (Luuk.8:2). Tämä ei ole vain historiallinen toteamus vaan hengellinen vertauskuva: nainen, joka oli aiemmin sisäisesti hajonnut ja eksynyt, löysi Kristuksen kautta eheän elämän, kirkastetun mielen ja suunnan olemassaololleen.
Tästä hetkestä alkaen Maria ei ollut enää yksin matkallaan. Hänestä tuli Kristuksen seuraaja ei vain sanoilla vaan teoilla, mukana palveluksessa, kärsimyksessä ja todistuksessa. Hän pysyi Vapahtajan lähellä niin ristillä kuin tyhjällä haudallakin.
Ristin juurella ja ylösnousemuksen aamussa
Kun muut pakenivat, Magdalan Maria jäi. Hän oli paikalla Kristuksen ristiinnaulitsemisessa, hautaamisessa ja ennen kaikkea ylösnousemuksen aamuna. Juuri hänelle Herra ilmestyi ensimmäisenä ylösnousemuksensa jälkeen (Joh.20:11–18). Tämä ei ollut sattumaa. Se oli tunnustus hänen uskostaan, uskollisuudestaan ja sisäisestä herkkyydestään tunnistaa totuus.
Tämä kohtaus haudalla on yksi kristillisen kokemuksen syvällisimmistä kuvauksista: itkusta näkemiseen, tuskasta iloon, epätoivosta toivoon. Magdalan Marian kyyneleet ovat esikuva rukouksesta, joka syntyy rakastavasta sydämestä.
Nykyaikaiset pyhät ja Magdalan Marian esimerkki
Pyhä Paisios Athosvuorelainen
Pyhä Paisios korosti usein, että Magdalan Maria ei ollut vain katuva nainen, vaan nainen, jolle Kristus uskoi ylösnousemuksen ensimmäisen todistuksen. Hänestä tuli uuden toivon sanansaattaja niille, jotka olivat menettäneet uskonsa.
Paisios opetti, että naiset, jotka ovat ajautuneet epätoivoon tai hengelliseen pimeyteen, voivat erityisesti kokea lohtua ja voimaa kääntyessään Magdalan Marian puoleen.
Pyhä Porfyrios Kausokalivialainen
Pyhä Porfyrios näki Magdalan Mariassa hiljaisen mutta voimallisen esirukoilijan, joka auttaa erityisesti toivonsa menettäneitä. Hänen mukaansa tämän pyhän voima on juuri siinä, että hän ei saarnaa vaan kantaa – hänen läsnäolonsa riittää karkottamaan pimeyden.
Pyhä Efrem Katunakiolainen
Pyhä Efrem kutsui Mariaa Magdaleenalaista “paluun äidiksi”. Hän muistutti oppilaitaan, että tämä pyhä voi rukoilla kaikkien puolesta – naisten, miesten, munkkien ja maallikkojen. Hän tuntee henkilökohtaisesti sielun sisäisen kamppailun, sillä hän itse on käynyt sen läpi.
“Älkää unohtako,” hän sanoi, “ensimmäinen, joka huusi: Kristus nousi kuolleista, oli Magdalan Maria.”
Pyhä Joosef Hesykasti
Joosef Hesykasti näki Mariassa mystisen Kristuksen morsiamen. Hän painotti, että Magdalan Marian kaipuu Jumalaa kohtaan oli niin syvällinen, että se synnytti sydämen rukouksen liekin.
Hän kirjoitti: “Häntä veti ylösnousemus jo ennen kuin hän sen ymmärsi. Hänen sielunsa rukoili ennen kuin hän puhui.”
Kirkkoisät Magdalan Marian todistajina
Pyhä Johannes Krysostomos
Krysostomos näki siinä, että Kristus ilmestyi ensin Marialle, opettavana eleenä. Hän halusi nöyryyttää opetuslapsiaan, jotka olivat paenneet, kun taas Maria pysyi uskollisena.
Magdalan Maria sai kunnian olla ylösnousemuksen ensimmäinen julistaja – se, joka vei uutisen elävästä Kristuksesta opetuslapsille.
Pyhä Gregorios Palamas
Palamas puolestaan korosti Magdalan Marian rukouksen kokonaisvaltaisuutta: hänen rukouksensa oli “lihaa ja henkeä yhdessä”. Tällainen rukous, yhdistettynä rakastavaan sydämeen, toi hänet ensimmäisenä ylösnousemuksen aamuun.
Kenelle Magdalan Maria on erityinen auttaja?
Ortodoksinen perimätieto ja kokemus puhuvat selvää kieltä: Magdalan Marialla on erityinen armo tukea ja lohduttaa seuraavia:
- Naisia, jotka ovat kokeneet hengellistä tai inhimillistä kipua, harhautumista tai pimeyttä.
- Eksyneitä, jotka etsivät tietä takaisin Jumalan luo.
- Rukoilijoita, jotka haluavat syventää yhteyttään Jumalaan rukouksen ja katumuksen kautta.
- Kaikkia, jotka etsivät todellista Kristuksen tuntemista ilman muodollisuutta.
Athosvuoren traditiossa Magdalan Maria on erityisesti niiden suojelija, jotka viettävät valvovia öitä, etsivät sisäistä valoa ja taistelevat pimeyden keskellä.
Ei vain katuva, vaan rakastava
Magdalan Maria ei ole vain menneisyydestään vapautunut nainen. Hän on nainen, joka rakasti Kristusta koko sydämellään, koko elämällään, kuolemaan saakka – ja ylösnousemukseen asti. Hän ei nähnyt Kristusta pelkkänä opettajana, vaan Hänen olemuksensa ytimenä: “Minä olen ylösnousemus ja elämä” (Joh. 11:25).
Siksi häntä kutsutaan apostolienveroiseksi. Siksi hänen muistonsa elää niin voimakkaana kirkossa. Ja siksi jokainen, joka itkee ja etsii, löytää hänessä sisaren.
Ihmeitä ja pyhiä ilmestyksiä
Magdalan Marian pyhyys ei jäänyt menneisyyteen. Hänen esirukouksensa ja läsnäolonsa ovat vaikuttaneet kristittyjen elämässä halki vuosisatojen.
Ihmeellinen tapaus keisari Tiberiuksen kanssa
Tunnetuin ihme liittyy keisari Tiberiukseen. Maria meni Roomaan ja ojensi hänelle punaisen kananmunan lausuen: “Kristus nousi kuolleista!” Keisari naurahti ja sanoi: “Kristus nousi? Samanlailla kuin tuo muna muuttuisi punaiseksi?” Hetkessä muna sai punaisen värin, ja keisari vaikeni.
Tämä ihme on esikuva ortodoksisesta pääsiäismunaperinteestä ja todiste Marian rohkeasta todistuksesta valtakunnan edessä.
Ilmestykset Athosvuorella
Athosvuorella, erityisesti Simonos Petra -luostarissa ja Katounakiassa, on kerrottu lukuisia tapauksia, joissa Magdalan Maria on ilmestynyt munkkien hätään hetkellä, jolloin he olivat henkisessä tai hengellisessä tuskassa. Hän ei lausunut sanoja, mutta hänen kirkastunut läsnäolonsa toi valoa, lohtua ja uuden suunnan.
Eräs vanhus sanoi: “Kun sydämestä huudat hänen nimeään, hän tulee. Ei puhu. Ei selitä. Mutta hänen läsnäolonsa polttaa kaiken pimeyden pois.”
Parantumisia naisten elämässä
Nykyaikaisissa kertomuksissa useat naiset todistavat parantumisista ja muutoksista elämässään, kun he ovat kääntyneet Magdalan Marian puoleen rukouksessa. Naiset, jotka ovat kärsineet sairaudesta, surusta tai masennuksesta, ovat saaneet voimaa, lohdutusta ja jopa ihmeellisiä käänteitä elämäänsä.
Eräs nainen Lesbokselta kertoi:
“Menetin lapseni. En pystynyt elämään. Ainoa mitä toistin, oli: ‘Pyhä Magdalan Maria, sinä näit Kristuksen, auta minua kestämään.’ Muutaman viikon kuluttua tiesin, etten ollut yksin. Hän kantoi minua.”
Ihmeet Euroopassa ja Venäjällä
Magdalan Marian pyhät jäännökset – erityisesti hänen kallonsa – ovat Athosvuorella, Simonos Petran luostarissa. Hänen pyhäinjäännöksiään on myös muun muassa Marseillessa Ranskassa, missä hänet erityisesti tunnetaan.
Venäjällä hän on erittäin rakastettu naisluostareissa. Häntä pidetään suojelijana niille, jotka kamppailevat sisäisten haavojen ja sielullisten kipujen kanssa.
Yhteenveto: elävä todistus rakkaudesta
Magdalan Maria ei ole vain muinaisen historian henkilö, vaan elävä, rukoileva ja rakastava jäsen kirkon hengellisessä todellisuudessa. Hänen kauttaan Jumala osoittaa, että kukaan ei ole liian kaukana armon saavuttamisesta – eikä mikään synkkä vaihe ole liian pimeä Kristuksen valolle.
Hän, joka kohtasi Ylösnousseen, ei elänyt enää itselleen vaan Kristukselle. Ja tämä rakkaus palaa yhä hänen hahmossaan, lohduttaen, kantamassa, vahvistamassa.
Pyhä Magdalan Maria, rukoile meidän kaikkien puolesta!
(Referaatin lähde: Vima Orthodoxias