Toiminnot

Aristobulos Apostoli

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Aristobulos (apostoli))
Apostoli Aristobulos
Kuva: Wikipedia

Aristobulos (joissain teksteissä: Aristobulus tai Aristovoulos) oli yksi seitsemästäkymmenestä apostolista. Hän eli ensimmäisellä vuosisadalla ja oli eräiden tietojen mukaan kotoisin Kyprokselta. Hänet on mainittu Raamatussa, kun apostoli Paavali sanoo roomalaiskirjeessään (Room.16:10):

Terveisiä Apellekselle, joka on koeteltu Kristuksen palvelija. Terveisiä Aristobuloksen perheväelle.

Joissain lähteissä apostoli Aristobulos on yhdistetty apostolien Johannes Teologin ja Jaakobin isään Sebedeukseen. Joidenkin tietojen mukaan Aristobulos olisi ollut apostoli Barnabaan veli.

Britannian apostoli

Häntä pidetään ja kunnioitetaan Britannian apostolina, sillä tradition mukaan hänet lähetettiin Britanniaan levittämään kristinuskoa. Hänet lähetti sinne apostoli Paavali, mutta joidenkin tietojen mukaan hän olisi avustanut myös apostoli Andreasta eräitten muiden apostolien kanssa, ja hänen sanotaan olleen Britannian ensimmäinen piispa.

Myös hänen kuolemastaan on kahdenlaista tietoa. Toisen tiedon mukaan hän kuoli rauhassa, mutta toisen tiedon mukaan koki marttyyrikuoleman.

Muistopäivä

Apostoli Aristobuloksen oma muistopäivänsä on maaliskuun 16. päivä. Häntä muistellaan myös 31.10. yhdessä Ampliaksen, Apelleksen, Stakhysin, Urbanoksen ja Narkissoksen kanssa sekä 4.1. yhdessä kaikkien 70 apostolin kanssa.

Petja Pyykkönen

Linkit