Toiminnot

Arkontti

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Arkon)

Arkontti tai arkon (kreikaksi: ἄρχων / archon ja monikossa: Ἄρχοντες /arhontes) tarkoittaa kreikankielessä hallitsijaa, mutta sitä käytettiin usein julkisessa virassa olevasta viranhaltijasta puhuttaessa. Sana on kantaosana myös sellaisissa sanoissa kuin monarkki (hallitsija), hierarkki ja anarkia.

Alkuaan arkonteiksi (arkoneiksi) kutsuttiin kreikkalaisten kaupunkien ja etenkin Ateenan maistraatin (oikeuden) johtajia, ylituomareita. Termiä on käytetty myös Kreikan historiassa merkitsemään enemmän "klubin johtajaa" tai "pöydän herraa", josta käytetään myös nimitystä syssitia. Roomalaisessa käsitteistössä arkonntien hallitus johti etevyydellä, ja kuningas (Basileios) johti auktoriteetilla.

Nykyisin nimitys arkontti (arkon) on käytössä Konstantinopolin ekumeenisessa patriarkaatissa, missä se on maallikolle annettava korkein kirkollinen arvonimi. Arvonimellä kunnioitetaan maallikon Kirkon eteen ja puolesta tekemää arvokasta työtä. Valan vannonut arkontti puolustaa ja edistää ortodoksisen kirkon uskoa ja traditiota. Hänen suurimpana tehtävänään on suojella ja edistää pyhän patriarkaatin asemaa ja tehtävää. Arkontti työskentelee myös ihmisoikeuksien sekä ihmisten että Kirkon hyvinvoinnin puolesta.

Vuodesta 1963 lähtien arkonit ovat järjestäytyneet Pyhän Andreaksen veljeskunnaksi, jossa jäsenyys on pelkästään kunniajäsenyys ei osa kirkon hierarkiaa.

HAP