Toiminnot

Elämän punainen lanka (opetuspuhe)

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Elämän punainen lanka)
Jumalansynnyttäjä Neitsyt Maria
ikoni, maal. Feofan Kreikkalainen, 1405.
Kuva: Wikipedia

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

”Autuaita ovat kaikki, jotka kuulevat Jumalan sanan ja noudattavat sitä.”

Näillä sanoilla Kristus ylistää äitiänsä, Jumalansynnyttäjää Neitsyttä Mariaa. Lause onkin syystä osa Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian syntymäjuhlaa.

Kristuksen sanat äidistään ovat myös kutsu kristityille ottamaan vastaan Jumalan sana ja noudattamaan sitä. Jumalansynnyttäjä Neitsyt Maria on kristityille esikuvana avoimuudesta ja vastaanottavaisuudesta suhteessa Jumalaan. Kristuksen ylistys on meitäkin velvoittava ja noudattamalla sitä kunnioitamme ehkäpä parhaiten Jumalanäitiä, sillä autuaita ovat kaikki, jotka kuulevat Jumalan sanan ja noudattavat sitä.

Uudessa testamentissa kerrotaan, että Jumalansynnyttäjä Neitsyt Maria todistaessaan Jumalan suuria ja ihmeellisiä tekoja kätki sydämeensä kaiken kokemansa. Hän myös tutkisteli tätä kaikkea. Uuden testamentin alkukieli kreikka ilmaisee tämän mietiskelyn verbillä, joka tarkoittaa heittää, liittää tai koota yhteen (kreikaksi symballein).

Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian tavoin meidänkin on hyvä ajoittain pysähtyä ja kätkeä sydämeemme oman elämämme mullistavat tapahtumat. Tutkistellessaan niitä voi löytää niiden takana olevan Jumalan toiminnan ja läsnäolon. Kyse on siitä, että elämän palapeliä kootaan sydämessä – ja elämän ”palapelin” rakentuessa piirtyy kuva, käsitys Jumalan suunnitelmasta jokaisen varalle.

Kristityn tulee koota elämän palapeliä sydämessään ja sen syvyydessä tutkiskella elämänsä tapahtumia, vaikutteita, näkemäänsä, kuulemaansa ja kaikkea kokemaansa. Vaikka moni asia vaikuttaa irralliselta, elämän palapeliä kootessaan – liittäessään yhteen palapelin osia – ihmiselle paljastuu Jumalan läsnäolo elämänsä aikana. Ihminen löytää elämänsä punaisen langan, joka on Jumalan kutoma.

Kun olemme uskollisia Kristuksen sanoille äidistään, meidänkin pitää kuulla, nähdä ja aistia elävä Jumala ja noudattaa hänen tahtoaan. Osa tätä työtä on kätkeä sydämeensä kokemansa ja tutkiskella sitä – ja havahtua tosiasiaan, että Jumala on kanssamme.

Aamen.

Isä Lars Ahlbäck

Katso myös