Toiminnot

Geneviève Pariisilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Genevieve Pariisilainen)
Pyhä Geneviève Pariisilainen
elämäkertaikoni
Kuva: Wikipedia
Pyhä Geneviève Pariisilainen 1500-luvun maalauksessa.
Kuva: Wikipedia

Pyhä Geneviève (Genofeva) Pariisilainen, Ranskan pääkaupungin Pariisin suojelija, syntyi varakkaille vanhemmille Galliassa (nykyisessä Ranskassa) Nanterren kylässä Pariisin lähellä noin vuonna 422. Hänen isänsä nimi oli Severus, ja hänen äitinsä oli nimeltään Gerontia.

Jo varhain erilaisin ennustein lapsesta sanottiin tulevan monien pelastaja. Vanhemmat eivät täysin ymmärtäneet näitä ja Genevievèn halu päästä mahdollisimman usein jumalanpalveluksiin aiheutti ristiriitoja äidin kanssa. Äidin kerrottiin menettäneen kerran näkönsä kahdeksi vuodeksi, kun hän löi kirkkoon haluavaa lastaan.

Pyhän neitsyen kilvoitus

Geneviéve vihittiin pyhän neitsyen kilvoitukseen noin 15-vuoden ikäisenä. Koska Galliassa ei ollut nunnaluostareita, Geneviève asui kotonaan vanhempiensa kuolemaan saakka ja siirtyi sitten Pariisiin kumminsa luo.

Pariisissa hän sairastui vakavasti ja näki näyssä jumalattomien kärsimykset ja vanhurskaiden ilot, minkä seurauksena hän aloitti ankaran kilvoittelun ja paastoamisen, jotka hän yhdisti lakkaamattomaan rukoukseen. Kilvoitus vahvisti häntä niin, että hän sai sellaisen itsekurin ja sielunrauhan, ettei sitä heilauttanut oikeastaan mikään. Hän arvosteli rikkaiden arvohenkilöiden elämäntapaa ja jopa nuhteli heitä, jos havaitsi heidän tekevän jotain väärin.

Uhattu Pariisi ja Genevievèn ennustukset

400-luvun puolenvälin tienoilla hunnit uhkasivat Galliaa ja Pariisin miehet paniikin vallassa siirsivät arvoesineitään ja omaisuuttaan pois Pariisista. Geneviève keräsi heidän vaimonsa kastekappeliin ja pyysi miehiäkin tulemaan sinne turvaan, koska ne kaupungit, jonne he siirsivät omaisuuttaan, tuhottaisiin, mutta Pariisia Kristus suojelisi. Miehet raivostuivat Geneviévelle ja uhkasivat heittää hänet Seinejokeen.

Kun paikalle tuli Auxerren ylidiakoni ja selvitti miehille, mitä pyhä Germanus oli Genevièvestä ennustanut ja samalla kertoi, että noihin kaupunkeihin, jonne he aikoivat, oli jo hyökätty, miehetkin alkoivat uskoa Genevièveä ja totella häntä.

Pariisi joutui vielä frankkien piirittämäksi ja kaupunkilaiset ajautuivat nälkäkuoleman partaalle. Pyhä Geneviève järjesti viljanhakulaivaston Seinejoelle ja sen onnistui tuoda kaupunkiin viljaa, josta saatiin jälleen leipää kansalle.

Hallitsijoiden kunnioittama nöyrä pyhä

Pyhän Genevièven toimesta Pariisiin rakennettiin ensimmäinen pyhän Deniksen (Dionysiuksen) kirkko, tämän Pariisin ensimmäisen piispan kunniaksi. Genevièven eläessä tapahtui monenlaisia ihmeitä ja parantumisia ja hänen maineensa levisi laajalle. Kun hän vieraili muilla paikkakunnilla, hänet otettiin siellä yleensä vastaan kuin piispa tai hallitsija.

Nöyränä Geneviève paransi sairaita ja karkotti pahoja henkiä ja hänen maineensa yhä vain levisi laajemmalle, Jopa pyhä Simeon Styliitta (muistopv. 1.9.) Syyriasta lähetti hänelle terveisensä ja esirukouspyynnön kauppamiesten mukana. Frankkien kuninkaat Childeric ja hänen jälkeensä tullut hänen poikansa Klodvig (481-511) kunnioittivat suuresti pyhää Genevièveä ja kuuntelivat häntä monissa asioissa.

Kuolema ja hautaaminen

Noin vuonna 502 pyhä Geneviève antoi henkensä Herralle ja hänet haudattiin kaupungin eteläpuolelle, paikalle joka yhä tunnetaan nimellä Montage-Sainte-Geneviève. Paikalle rakennettiin ensin pieni puinen kirkko ja myöhemmin suurempi basilika. Basilikankin vielä purettiin ja paikalle rakennettiin sitten suuri kirkko, joka omistettiin pyhälle Genevièvelle.

Reliikit ja muistopäivä

Ihmeitä on myöhemminkin tapahtunut pyhän Genevièven haudalla. Tunnetuin ihme lienee vuodelta 1129, kun pyhän Genevièven reliikkien kantamisella ympäri kaupunkia pelastettiin Pariisi vakavalta kulkutaudilta, joka jo siihen mennessä oli surmannut noin 14 000 ihmistä. Tapahtuman muistoksi Pariisissa juhlitaan yhä joka vuosi 26. päivä marraskuuta tätä tapahtumaa.

Vuonna 1793 vallankumouksellisten aikaansaama tulipalo tuhosi suurimman osan pyhän Genevièven reliikeistä ja vallankumoukselliset täydensivät tuhoa heittämällä jäljelle jääneet pyhäinjäännökset vielä Seinejokeen. Juuri uusittu kirkko muutettiin samalla maalliseen käyttöön ja siitä tuli eräänlainen kansallinen mausoleumi (Pantheon).

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Geneviève Pariisilaista aina vuosittain tammikuun 3. päivänä.

HAP