Toiminnot

Hieronymos Stridoniumilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Hieronymus)
Hieronymus Stridoniumilainen, muistopäivä 15.6.
Kuva © Pyykkönen
Pyhä Hieronymos Stridoniumilainen (lat. Eusebius Sophronius Hieronymus; kreik. Εὐσέβιος Σωφρόνιος Ἱερώνυμος, myös muodossa Hieronymus) oli pappi, teologi ja historijoitsija, joka on erityisesti vaikuttanut läntisen kirkon oppiin. Hän on lännen kirkossa saanut lisänimen kirkon lääkäri.

Elämä

Hieronymos synti noin vuonna 347 Stridoniumissa, joka sijaitsee Dalmatian ja Pannonia välisellä rajalla. Hänen koko nimensä on Eusebios Sofronios Hieronymos. Hän syntyi kristilliseen perheeseen ja hänen vanhempansa lähettivät hänet Roomaan opiskelemaan. Hän otti kasteen noin 20 vuotiaana ja palasi kotikaupunkiinsa vuonna 372. Hänen vanhempansa olivat jo kuolleet ja hän jäi pitämään huolta nuoremmista sisaruksistaan.

Vuonna 374 Hieronymos lähti itään ja jäi erakoksi Antiokian erämaahan. Siellä hän tutustui pyhiin kirjoituksiin ja oppi heprean ja khalkedonialaisen kielen. Hän kirjoitti yli 120 kirjettä.

Hieronymos vieraili Konstantinopolissa ja tapasi siellä Gregorios Teologin ja Gregorios Nyssalaisen. Hän meni vuonna 381 Roomaan, jossa hänestä tuli paavin sihteeri.

Vuonna 386 hän vieraili Pyhällä Maalla ja jäi kivoittelemaan Betlehemiä lähellä olevaan luolaan. Tämä oli Hieronymokselle tuotteliasta aikaa. Suurin hänen saavutuksistaan oli kääntää Uusi ja Vanha testamentti latinaksi. Tätä Vulgata nimistä käännöstä käytettään roomalaiskatolisessa kirkossa yhä tänäänkin.

Gootit valtasivat Rooman vuonna 410 ja arabit Betlehemin vuonna 411. Askeetikkojen yhteisö siellä säilyi ja Hieronymos kuoli noin vuonna 420.

Hieronymos Stridoniumilaisen muistopäivä on 15.6.

Petja Pyykkönen

Linkit

Katso myös