Toiminnot

Job Vanhurskas

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Job (vanhurskas))
Profeetta Job
(Kuva: Petja Pyykkönen)

Pyhä profeetta ja patriarkka, vanhurskas Job, on Vanhan testamentin Jobin kirjan päähenkilö, joka asui Usin maassa. Hän eli noin 2000 vuotta ennen Kristusta. Hän oli Abrahamin viidennen polven jälkeläinen.

Historiallinen Job

Jobin kirjan ensimmäinen luku mainitsee, että "Job oli mahtavin mies idän mailla". Usin maan varmaa paikkaa ei tiedetä, mutta se saattoi olla Edomin valtakuntaan kuuluva alue. Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa mainitaan henkilö nimeltä Us, joka oli Aramin poika (1.Moos. 10:23). Paikka saattoi olla myös Arabian niemimaalla tai Eufrat-joen itäpuolella. Joidenkin juutalaisten traditioiden mukaan Job oli yksi kolmesta faaraon neuvonantajista.

Raamatun Job

Tietomme 4000 vuoden takaisista tapahtumista ovat ymmärrettävästi vähäiset. Historiallista perspektiiviä tärkeämpi on Jobin antama malli kristityille suhteesta ja uskollisuudesta Jumalaan.

Jobin nimi tarkoittaa vainottua. Jobin kirjan ensimmäinen luku kertoo, että "Hän oli kunnon mies, rehellinen ja jumalaapelkäävä, ja hän karttoi kaikkea pahaa. Hänellä oli seitsemän poikaa ja kolme tytärtä ja runsaasti omaisuutta...". Hän kuitenkin menetti perheensä ja omaisuutensa ja sairastui vakavasti Jumalan koetellessa häntä. Job ei kuitenkaan hylännyt Jumalaa, vaan rukoili ahkerasti. Myöhemmin Jumala palautti hänen omaisuutensa kaksikertaisena, koska Job oli pysynyt uskollisena Jumalalle. Hän sai vielä seitsemän poikaa ja kolme tytärtä. Job eli 248 vuotiaaksi.

Hesekiel mainitsee Jobin Hesekielin kirjassa (14:13-14)

"Ihminen, kun jokin maa tekee syntiä minua vastaan ja on minulle uskoton, minä kohotan käteni ja rankaisen sitä. Minä ehdytän siltä leivän saannin ja lähetän sen keskelle nälänhädän, minä tuhoan siitä maasta sekä ihmiset että eläimet. Mutta jos siellä on kolme sellaista miestä kuin Nooa, Daniel ja Job, nämä kolme säästyvät vanhurskautensa tähden. Näin sanoo Herra Jumala.

Jaakobin kirje (5:14)

Niitä, jotka kestävät loppuun asti, me ylistämme autuaiksi. Te olette kuulleet Jobin kestävyydestä ja tiedätte, mihin tulokseen Herra antoi sen johtaa. Herra on laupias ja anteeksiantava.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko viettää pyhän profeetan ja patriarkan, vanhurskaan Job Paljonkärsineen omaa muistopäivää aina vuosittain toukokuun 6. päivänä.

Petja Pyykkönen

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.säv.

Inhimillisen rohkeuden horjumattomana tornina | sinä torjuit Belialin hyökkäykset ja olit välinpitämätön kiusauksissa. | Siksi Kirkko laulaa sinulle, oi viisas Job, | kärsivällisyyden malli ja hyveellisyyden esikuva. || Sinussa kirkko loistaa.

Tropari, 1.säv.

Kun oikeudenmukaisuuden vihollinen näki Jobin rikkauden hyveissä hän pyrki hävittämään ne. Hän hyökkäsi ruumista vastaan, mutta ei voinut koskea hengen aarteisiin, sillä hänen puhdas sielunsa oli varuillaan ja vahva. Vielä minä olen riisuttu ja kahleissa vihollisen vuoksi. Sinä olet varoittanut minua ennen kuin kuolen: Vapauta minut pahoista teoistani, ja pelasta minut Vapahtaja.

Kontakki, 8.säv.

Sinä olit totuuden- ja oikeudenmukainen, hurskas, tahraton ja pyhä, oi kunniallinen Jumalan palvelija. | Sinä valaisit sinnikkyydelläsi maailman, oi paljonkärsinyt Job. || Siksi me kaikki kunnioitamme ja ylistämme muistoasi.

Kontakki, 8.säv.

Oi Job, uskollinen ja juhlittu Jumalan palvelija sinä olit Herran uskollinen palvelija ja syvästi oikeudenmukainen. Kärsivällisyytesi kärsimyksissä on antanut maailmalle innoittavan opetuksen. Siksi me laulamme ylistysveisun sinun muistoksesi ja kunnioitamme sinua.

Minea

Muualla internetissä