Toiminnot

Kristus Kaikkivaltias

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Kristus Pantokrator)
Kristus Pantokrator. Mosaiikki, Hagia Sofia, Konstantinopoli.
(kuva © Pyykkönen)
Pantokrator-ikoni Romaniasta
(kuva © Pyykkönen)
Siinailainen Pantokrator.
(wikipedia.org)

Kristus Kaikkivaltias -ikoni tunnetaan myös sen kreikankielisellä nimellä Pantokrator ja se kuvaa meille ikonissa lihaksi tulleen Jumalan. Tämä Kristus-ikoni on varmaan laajimmin levinnyt ja ehkä tunnetuin ikoni koko maailmassa.

Ikonin sommitelma

Ikonissa on yleensä istuvan Kristuksen puolivartalokuva. Ikonikuvassa Kristuksella on vasemmassa kädessään Raamattu tai kirjakäärö. Siunaava oikea käsi muodostaa sormilla Kristuksen monogrammin IC XC. Ikonista on olemassa myös sellaisia versioita, joissa Kristus seisoo.

Kristuksen sädekehään on kuvattu kolmella kreikkalaisella kirjaimella Jumalan itsensä käyttämä nimi, kun hän tapasi Mooseksen:

"Minä olen se, joka olen" (2.Moos.3:14).

Vaatetuksessa kuvataan päällimmäisellä sinisellä vaatteella, himationilla, muun muassa Kristuksen kuninkaallisuutta ja salaisuutta sekä Hänen ihmisluontoaan. Punainen tunika eli kitoni, joka on alimmaisena, kuvaa värillään Hänen jumalallista kunniaansa ja pyhyyttään. Kuten sädekehän kaksoisristi myös Kristuksen puvun värit kertovat meille siitä ilosanomasta, että Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Kristus oli tosi ihminen ja tosi Jumala.

Kristus voidaan kuvata Kaikkivaltias -ikonissa myös valtaistuimen kanssa ja tällöin halutaan korostaa Hänen kuninkuuttaan, josta jo Vanhan testamentin profetiat kertoivat.

Raamatun tekstit ikonissa

Vasemmassa kädessä oleva Raamattu voi olla avoin tai suljettu. Avoimena ollessa siitä voi löytyä seuraavia tekstejä:

(Matt.11:28-29):

"Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon."

(Matt.25:34):

"Tulkaa tänne, te Isäni siunaamat. Te saatte nyt periä valtakunnan, joka on ollut valmiina teitä varten maailman luomisesta asti."

(Joh.6:51):

"Minä olen tämä elävä leipä, joka on tullut taivaasta, ja se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti. Leipä, jonka minä annan, on minun ruumiini. Minä annan sen, että maailma saisi elää."

(Joh.7:24):

"Älkää tuomitko sen mukaan, miltä asia päältä katsoen näyttää, vaan tuomitkaa oikein."

(Joh.8:12):

"Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo."

(Joh.10:9):

"Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen."

(Ilm.1:8):

"Minä olen A ja O, alku ja loppu"

Ikonin muunnoksia

Kristus Kaikkivaltias -ikonista on olemassa monenlaisia muunnelmia, jotka kaikki voidaan lukea tämän ikonityypin alle. Tunnetuin niistä on ehkä ikoni Vapahtaja voimissaan, jossa Kristus istuu valtaistuimella. Ikonissa on kuvattu soikea tai pyöreä kehä, mandorla, jolla kuvataan iankaikkisuutta ja taivasta. Kristus istuu kehän sisällä taivaallisessa kirkkaudessaan. Kulmissa ovat evankelistat usein symbolimerkein esitettyinä: leijonana (Markus), härkänä (Luukas), kotkana (Johannes) ja ihmisenä (Matteus). Kristuksen ympärille on lisäksi kuvattu usein enkeleitä ja serafeja. Uloimpana on koko kehän lävitävä nelikulmio, joka kuvaa keskiaikaisen käsityksen mukaista neliskulmaista maata.

Toinen, etenkin Venäjällä tunnettu muunnelma Kristus Kaikkivaltias -ikonista on ikoni nimeltään Tulinen katse, jossa Hänet on esitetty hiukan pelottavana, majesteetillisena ja kunnioitusta herättävänä kaikkeuden hallitsijana, elävien ja kuolleiden tuomarina. Kristuksen kasvot kuvataan tiukasti edestäpäin, ja hänen ankarat ja läpitunkemattomat silmänsä tuijottavat armotta katsojaa. Mutta muunnelmissa kasvojen ilme voi olla surumielinen joskus jopa lempeä.

HAP

Kirjallisuutta

  • Piispa Arseni: Ikonikirja - Historiaa, teologiaa ja tekniikkaa
    • Kristus Kaikkivaltias -ikoni ss. 97-99
    • Kaisa Raittila: Ikonin hiljainen puhe
    • Kristus Kaikkivaltias ss.20-23