Toiminnot

Analogi

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Lukupöytä)
Tämä artikkeli käsittelee kirkollista esinettä nimeltään Analogi. Samannimiseen lehteen voit tutustua tästä: Analogi-lehti nr. 1/2009
Analogi Ilomantsin pyhän Elian kirkossa Iljan praasniekan aikaan (kuva © Hannu Pyykkönen)
Analogi Heinäveden Valamon luostarin Kristuksen kirkastumisen kirkossa praasniekan aikaan (kuva © Hannu Pyykkönen)

Analogi (kreik. αναλόγιον, anlogion ven. аналогий, analogij) on ortodoksisessa kirkossa tai kodeissa käytettävä, yläosastaan kaltevatasoinen lukupöytä. Sitä käytetään muun muassa jumalanpalveluksissa, jolloin sen päälle laitetusta Raamatusta, evankeliumikirjasta tai muista jumalanpalveluskirjoista luetaan jumalanpalveluksen tekstejä. Sitä käytetään usein myös ristin tai ikonin aluspöytänä.

Kreikankielinen sana merkitsee alkuaan sanan tai opetuspuheen lukemisen paikkaa ja tässä merkityksessään se on usein nähtävissä juuri kirkossa. Analogi asetetaan kliirokselle kuninkaan ovien eteen liturgiassa ja eräissä rukouspalveluksissa juuri evankeliumin lukua varten. Tuosta alkuperäisestä käyttötavasta muistuttavat toisinaan koristeellisissa analogeissa sen neljälle pystysivulle kuvatut evankelistat: Matteus, Markus, Luukas ja Johannes.

Analogia käytetään myös muissa tarkoituksissa. Kirkossa sen päälle voidaan asettaa esimerkiksi joko kuukauden ikoni tai juhlapäivän ikoni, jota kirkkoon tulevat voivat käydä kunnioittamassa. Katumuksen sakramentin yhteydessä on slaavilaisessa perinteessä vakiintunut analogin käyttö evankeliumikirjan ja ristin alustana, pöytänä. Avioliiton sakramentissa käytetään myös analogia, kun vihkipari kiertää pöytää ja sille asetettua evankeliumikirjaa papin ja kruununkantajien kanssa kolme kertaa. Kirkossa analogia käytetään myös lukijan lukupulpettina, jolle hän voi laittaa luettavat kirjansa tai tekstinsä.

Kotikäytössä analogia käytetään joko ikonin tai Raamatun ja rukouskirjojen aluspöytänä, lukupulpettina. Usein analogi on peitetty erityisellä liinalla, jota nimitetään käspaikaksi.

Analogi voi olla tukevampitekoinen neljällä jalalla seisova pöytä, mutta se voi olla myös kevytrakenteinen kannettava ja siirreltävä lukupöytä. Usein analogi on pelkkä kalteva lukutaso tukevan tolpan tai pylvään päässä ja alaosassa on erilliset jalat. Analogi voidaan tehdä puusta tai metallista, mutta joissakin tapauksissa myös kivestä, esimerkiksi marmorista.

Hannu Pyykkönen

Nimitys Analogi tarkoittaa Suomessa myös nykyisin alkuaan kuuden nyt jo seitsemän eteläisen seurakunnan (Haminan, Hämeenlinnan, Kotkan, Lahden, Lappeenrannan, Tampereen ja Turun) yhteistä tiedotuslehteä. Aiemmin sama lehti ilmestyi kolmen seurakunnan (Hln, Tre, Tku) tiedotuslehtenä ja sen nimi oli aluksi Ortodoksifoorumi. Tästä linkistä voit tutustua tuohon tiedotuslehteen: -> Analogi-lehti

Katso myös