Toiminnot

Lydia Illyrialainen

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Lydia (marttyyri))

Pyhät marttyyrit Lydia, Filetos, Makedonios ja Theoprepios ja heidän kanssakärsijänsä.

Pyhä perhe

Filetos oli arvohenkilö Keisari Hadrianuksen (117-138) hovissa. Keisari oli tunnettu kristittyjen vainoaja. Kun hän tunnusti avoimesti uskonsa Kristukseen Vapahtajaan, hänet vietiin oikeuden eteen vaimonsa Lydian ja heidän poikiensa Makedonioksen ja Theoprepioken kanssa. Hadrianuksen määräyksestä koko perhe lähetettiin Illyyriaan paikallisen sotilasjohtajan Amfilokiuksen kidutettavaksi.

Amfilokius käski ripustaa heidät puuhin ja kiduttaa heitä veitsellä. Tämän jälkeen heidät lukittiin vankilaan vanginvartijansa Cronideksen kanssa, joka myös uskoi Kristukseen. Yöllä tyrmään ilmestyi enkeli, joka lievitti heidän kärsimyksiään.

Marttyyreja kidutetaan

Seuraavana päivänä marttyyrit laitettiin pataan, jossa oli kiehuvaa öljyä, mutta öljy jäähtyi välittömästi, kun marttyyrit laitettiin siihen ja pyhät selvisivät siitä vahingoittumattomina. Sotilasjohtaja Amfilokius hämmästyi tästä ihmeestä niin suuresti, että hänkin alkoi uskoa Kristukseen ja meni kiehuvaan pataan sanoen: ”Herra, Jeesus Kristus, auta minua!” Hänkin säilyi vahingoittumattomana. Kidutus toistettiin, kun keisari Hadrianus tuli Illyyriaan, Marttyyrit heitettiin kiehuvaan öljyyn uudestaan ja uudestaan, mutta he säilyivät vahingoittumattomina ja pysyivät elossa.

Nöyryytetty keisari palasi Roomaan ja pyhät marttyyrit kiittivät Jumalaa ja luovuttivat pyhät sielunsa Hänelle.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhiä marttyyreja Lydiaa, Filetosta, Makedoniosta ja Theoprepiosta sekä heidän kanssakärsijäitään Cronidesta ja Amfilokiusta aina vuosittain heidän omana muistopäivänään maaliskuun 23. päivänä. Suomalaiseen kalenteriin on merkitty vain perheen äidin, marttyyri Lydian nimi.

HAP