Toiminnot

Meletios Ypsenilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Meletios Ypsalainen)
Pyhittäjä Meletios kädessään Ypsenin Jumalanäidin ikoni

Pyhittäjä Meletios Ypsenilainen (Lardoslainen) syntyi Lardoksen kylässä Rhodoksella vaikean Turkin miehityksen aikana. Kasteessa hän sai nimekseen Emmanuel.

Hän eli elämänsä melko vähäisellä opillisella koulutuksella, mutta silti hän vietti elämänsä hyveellisenä, puhtaana ja viattomana, osoittaen suurta rakkautta Jumalaa ja Hänen armoaan kohtaan.

Pyhä Meletios oli rukouksen mies. Hän etsi Lardikselta syrjäisiä paikkoja ollessaan kaitsemassa isänsä lampaita ja rauhoitti sielunsa rukouksella ja ajatuksella tulevasta luostarielämästä.

Eräällä matkallaan hän näki näyn, jossa hänelle osoitettiin eräs tietty puu, jonka oksalla oli Ypsenin Jumalanäidin ikoni. Tämän näyn ja Jumalanäidin johdatuksesta hän päätti seurata luostarielämää ja rakensi kirkon sille paikalle, josta hän löysi tuon ikonin. Kirkko omistettiin Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen muistolle ja metropoliitta vihki hänet pappismunkiksi ja asetti luostarin johtajaksi, igumeniksi.

Meletios vietti erittäin ankaraa askeettista elämää. Iltaisin hän meni rukoilemaan luolaan luostarin lähistölle ja päivisin hän otti vastaan kristittyjen uskovaisten synnintunnustuksia antaen heille voimaa pitää uskonsa noina vaikeina aikoina.

Jumala antoi hänelle myös sairaiden ja henkisesti levottomien ihmisten parantamisen lahjan. Häntä parjattiin turkkilaisille miehittäjille tästä kristittyjen eteen tehdystä työstä ja hän joutui kohta vastaamaan teoistaan heidän eteensä. Pyhä todisti syyttömyyttään metropoliitalle, mutta joutui kuitenkin kuolemaan marttyyrikuoleman uskonsa tähden turkkilaisten toimesta.

Häntä ja hänen pyhäinjäännöksiään kunnioitettiin saarella pyhinä jo ennen marraskuun lopulla 2013 tapahtunutta kanonisointia. Hänen reliikkinsä vuotivat hyvältä tuoksuvaa mirhaa ja reliikkejä jaettiin eri paikkoihin.

Pala pyhän reliikeista on myös Ypsenin luostarissa, missä sitä pidetään korvaamattomana aarteena ja paranemisen apuna niille, jotka käyvät kunnioittmassa reliikkejä luostarissa.

Muistopäivä

Meletioksen kuoleman jälkeen hänen muistopäiväänsä alettiin viettää samaan aikaan kuin vietetään hänen nimikaimansa pyhän Meletios Antiokialaisen muistopäivää eli 12. päivänä helmikuuta.