Toiminnot

Nurmeksen ortodoksinen seurakunta

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Nurmes)
Nurmeksen alue
Salmenkatu 5, 75500 Nurmes
Toiminta-alue Nurmeksen alue
Kirkkoherra Taipaleen ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra
Pääkirkko Nurmeksen apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko
Muut kirkkorakennukset Bomba (Nurmes), Hiekkalahti (Valtimo), Elomäki (Valtimo), Juuka, Pyötikkö (Juuka)
Keskuspaikka Nurmes
Jäsenmäärä 1205
II pappi Simo Haavikko
muut papit Sulo Naakka
Kanttori Tiina Sormunen
Kotisivu http://sites.google.com/site/ortnurmes/
Facebook on -> linkki

(Lähde:Ortodoksinen kalenteri ja seurakunnan kotisivut)

Nurmeksen ortodoksinen seurakunta lakkasi olemasta itsenäinen seurakunta 1.1.2021 alkaen, jolloin se liittyi osaksi Taipaleen ortodoksista seurakuntaa. Oheiset tekstit ovat ajalta ennen 1.1.2021.

Jo 1500-luvulla on ortodoksisuus vaikuttanut Pielisen-Karjalan alueella. Varsinaisesti Nurmeksen ortodoksinen seurakunta on perustuttu 1.1.1950. Seurakunnan perustaminen on ollut kiinteässä yhteydessä siihen, että sodan jaloista siirtyi menetetyn Karjalan alueelta ortodoksista väestöä myös Nurmeksen alueelle. Merkittävä osa ihmisistä tuli nimenomaan entisen Suojärven pitäjän alueelta.

Nurmeksen ortodoksisessa seurakunnassa on 1200 (v.2005) jäsentä ja seurakunnan toiminta on jakaantunut neljän eri kunnan (Nurmes, Juuka, Valtimo ja Rautavaara) alueelle. Yleisesti voidaan sanoa, että eri pyhäköt ja niissä käyvät ihmiset muodostavat omia pienoisseurakuntia varsinaisen hallinnollisen seurakunnan sisälle.

Nurmeksen Pietarin ja Paavalin kirkossa, Valtimon Pyhän Kolminaisuuden kirkossa ja Juuan profeetta Eliaan tsasounassa on pyritty järjestämään jumalanpalvelukset säännöllisesti. Rautavaarassa järjestetään liturgioita noin neljä kertaa vuodessa. Kaiken kaikkiaan seurakunnan alueella on 10 pyhäkköä, joiden praasniekat sattuvat kaikki kesäaikaan.