Toiminnot

Onesimos Apostoli

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Onesimos (apostoli))
Apostoli Onesimos
(Kuva: Wikipedia)

Pyhä apostoli Onesimos (joissain lähteissä Onesimos Bysanttilainen) mainitaan apostoli Paavalin lähetyskirjeessä Filemonille ja hänet luetaan myös kuuluvaksi seitsemänkymmenen apostolin joukkoon. Onesimos oli entinen pyhän Filemon Kolossalaisen karannut orja, joka kääntyi kristityksi Roomassa. Apostoli Paavali pyysi häntä palaamaan takaisin Filemonin luo enemmänkin rakkaana veljenä kuin orjana (Filem. 1:11-19). Pyhä Onesimos koki myöhemmin marttyyrikuoleman Napolin lähistöllä.

Onesimos Raamatussa

(Filem.1:8-22): Vetoomus Onesimoksen puolesta

Vaikka minulla on Kristuksen antama valta määrätä, mitä sinun tulee tehdä, niin minä rakkauden nimessä mieluummin vain vetoan sinuun tällaisena kuin olen. Minä Paavali, jo vanha mies, nyt lisäksi Kristuksen Jeesuksen tähden vankina, vetoan sinuun poikani Onesimoksen puolesta, jonka isäksi olen vankina ollessani tullut.
Ennen hän oli sinulle hyödytön, nyt hänestä on hyötyä sekä sinulle että minulle. Lähetän hänet takaisin luoksesi -- hänet, oman sydämeni. Pitäisin hänet kyllä mielelläni täällä, niin että hän palvelisi minua sinun puolestasi, kun olen evankeliumin vuoksi vankina. En kuitenkaan halua tehdä mitään ilman sinun suostumustasi, jotta et tekisi sitä hyvää, minkä teet, pakosta vaan vapaaehtoisesti. Ehkä hän sen vuoksi joutuikin sinusta hetkeksi eroon, että saisit pitää hänet luonasi ikuisesti, ei enää orjana vaan orjaa arvokkaampana, rakkaana veljenä. Kovin rakas hän on minulle -- kuinka paljon rakkaampi sinulle, sekä ihmisenä että Herran omana!
Jos siis pidät minua kumppaninasi, ota hänet vastaan niin kuin minut. Jos hän on aiheuttanut sinulle vahinkoa tai on sinulle jotakin velkaa, pane se minun laskuuni. Minä Paavali kirjoitan tämän omakätisesti: minä maksan sen. Voisin tosin sanoa, että sinä puolestasi olet minulle velkaa oman itsesikin.
Niin, veljeni, kunpa tekisit minulle tämän palveluksen Herramme takia. Ilahduta minun mieltäni Kristuksen tähden! Kirjoitan tämän luottaen siihen, että täytät pyyntöni, ja tiedän, että teet enemmänkin kuin pyydän. Järjestä samalla minulle majapaikka, sillä toivon, että rukoustenne tähden saatte minut luoksenne.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää apostoli Onesimosta seitsemänkymmenen apostolin yhteisenä muistopäivänä tammikuun 4. päivänä sekä apostoli Onesimoksen omana muistopäivänään helmikuun 15. päivä.

Tropari ja kontakki

Tropari, 3.säv.

Oi pyhä apostoli Onesimos, | rukoile armollista Jumalaa, | että Hän antaisi || synninpäästön meidän sieluillemme.

Kontakki, 4.säv.

Sinä loistit maailman taivaanrannassa kuin kiertotähti, joka sai valonsa Paavalilta, ja kuin kirkas aurinko, joka valaisi maailman. Siksi me kaikki kunnioitamme sinua, oi siunattu Onesimos.

Minea