Toiminnot

Pimen (patriarkka)

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Pimen Moskovan patriarkka)
Patriarkka Pimen I
Kuva: Wikipedia
Patriarkka Pimen I (venäjäksi: Пимен I, siviilinimeltään Sergej Mihailovitš Izvekov [venäjäksi: Сергей Михайлович Извеков]) toimi Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkkana vuosina 1971-1990.

Sergej syntyi Bogorodskissa - nykyisessä Nogiskissa - Moskovan alueella Kljazmajoen rannalla vuonna 1910. Jo varhain - 15-vuotiaana - hän meni luostariin ja vihkiytyi munkiksi Sretenskin luostarissa. Luostariaikaan sijoittuu myös vaiheita, jolloin hän oli Muromissa, Odessassa ja Pskovssa. Vuonna 1954 hän tuli Troitse-Sergijevan lavraan.

Vuonna 1961 tästä fyysisestikin suuresta, yli kaksimetrisestä ja noin 150 kiloisesta voimakkaasta miehestä tuli Leningradin ja Laatokan metropoliitta ja patriarkka Aleksei I:n kuoleman jälkeen Pimen valittiin Moskovan ja koko Venäjän patriarkaksi vuonna 1971.

Patriarkka Pimenin aika kirkkonsa johtajana sijoittui vaikeaan aikaan ateistisessa kommunistimaassa, mutta omalla uutteralla työllään hän saavutti kuitenkin kaikkien kunnioituksen ja sai tunnustusta jopa Neuvostoliiton valtionkin taholta. Kotimaassaan hän oli aitovenäläinen isänmaanystävä, ulkomailla taitava ja ystävällinen diplomaatti.

Patriarkka Pimen kuoli toukokuun 3. päivänä vuonna 1990.

HAP

Katso myös