Toiminnot

Platon Ankyralainen

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Platon (marttyyri))

Pyhä marttyyri Platon Ankyralainen oli toisen pyhän, Antiokhos Lääkärin (muistopv. 16.7.) veli. Platon syntyi Galatian Ankyrassa (nykyisessä Turkin Ankarassa). Jo varsin nuorena Platon lähti kotoaan saarnaamaan ja levittämään evankeliumin sanomaa pakanoille. Yleisö ihmetteli hänen puheensa vakuuttavuutta ja kauneutta sekä syvällistä kreikankielen tuntemustaan.

Nuori saarnamies pidätetään

Saarnaamisensa vuoksi hänet pidätettiin ja tuotiin maaherra Agrippinuksen toimesta oikeuden eteen Zeuksen temppeliin. Tuomari yritti aluksi suostutella Platonia luopumaan uskostaan Kristukseen imartelemalla. Tuomari vakuutti nuorelle miehelle, että hän voisi olla filosofi Platonin kaltainen, jos hän palvoisi pakanajumalia. Tähän nuori mies vastasi, että vaikka filosofien viisaus oli suurta, se oli samalla myös hetkellistä ja rajoitettua, kun taas evankeliumin opetukseen kuuluu todellinen, ikuinen ja rajaton viisaus. Seuraavaksi tuomari lupasi antaa hänelle vaimoksi kaunis sisarentyttärensä, jos hän kieltäisi Kristuksen. Hän uhkasi Platonia myös kidutuksella ja kuolemalla, jos hän kieltäytyy. Platon vastasi ottavansa mieluummin ajallisen kuoleman vuoksi ikuisen elämän. Siihen loppui tuomarin kärsivällisyys ja hän antoi määräyksen piestä marttyyri ja heittää vankilaan.

Marttyyri kidutetaan

Vankilaan vietäessä pyhä Platon kääntyi temppelin luo kokoontuneiden ihmisten puoleen ja pyysi etteivät he koskaan luopuisi kristinuskosta. Seitsemän päivää myöhemmin marttyyri vietiin jälleen oikeuden eteen Zeuksen temppeliin ja siellä olivat valmiina monet kidutusvälineet: kuumat, kiehuvat padat, tulikuumat raudat ja terävät koukut. Tuomari teki vielä tarjouksen: joko Platon uhraa epäjumalille tai hän saa tuntea näiden kidutusvälineiden aiheuttamat tuskat ruumiissaan.

Marttyyri pysyy uskossaan

Jälleen Platon kieltäytyi päättäväisesti epäjumalienpalvonnasta ja hän sai kokea julmaa kidutusta valinnastaan. Sen jälkeen hänet heitettiin vielä vankilaan kahdeksantoista päivän ajaksi ilman leipää ja vettä. Mutta nähdessään, ettei nämäkään tehonneet, tuomari yritti vielä kerran sanoen, että riittää, kun Platon sanoo vain: ”Apollo on suuri jumala.” Mutta Platon kieltäytyi eikä luopunut Kristuksesta, vaan sanoi: ”Kristus on minun elämäni, ja kuolema Hänen tähtensä on minun voittoni” (Fil.1:21) ja siksi Agrippinus määräsi pyhän marttyyri Platon viimein mestattavaksi.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää marttyyri Platon Ankyralaista aina vuosittain marraskuun 18. päivänä.

HAP