Toiminnot

Salome Mirhantuoja

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Salome (mirhankantaja))
Mirhantuojat Kristuksen haudalla
Ikoni 1400-1500 -luvulta
Kuva: Wikipedia
Mirhantuojanaiset,
kaksi Mariaa ja Salome
kattoikoni Vanhasta Valamosta
Foto © Hannu Pyykkönen

Pyhä mirhankantaja Salome, muistopäivä 3. elokuuta, oli yksi Jeesuksen naispuolisista opetuslapsista.

Jeesuksen sisarpuoli

Hän oli pyhän Joosef Kihlaajan, Jumalansynnyttäjän puolison ja hänen ensimmäisen vaimonsa Salomen (siis sama niminen äiti) tytär ja samalla siis myöhemmin Jeesuksen sisarpuoli. Jumalansynnyttäjä, Neitsyt Maria, oli hänen äitipuolensa.

Apostolien äiti

Pyhä mirhankantaja Salome meni naimisiin Sebedeuksen kanssa ja hän on apostolien Jaakobin ja Johanneksen äiti.

Salome Raamatussa

(Mark.15:40-41): Paikalla oli myös naisia jonkin matkan päässä tätä katselemassa. Heidän joukossaan olivat Magdalan Maria, toinen Maria, joka oli nuoremman Jaakobin ja Joosefin äiti, sekä Salome. Jo Galileassa he olivat kulkeneet Jeesuksen mukana ja palvelleet häntä. Siellä oli monia muitakin naisia, jotka olivat tulleet Jerusalemiin Jeesuksen mukana.

(Mark.16:1-8) Kun sapatti oli ohi, Magdalan Maria, Jaakobin äiti Maria ja Salome ostivat tuoksuöljyä mennäkseen voitelemaan Jeesuksen. Sapatin jälkeisenä päivänä ani varhain, kohta auringon noustua he lähtivät haudalle. Matkalla he puhuivat keskenään: "Kuka auttaisi meitä ja vierittäisi kiven hautakammion ovelta?" Mutta tultuaan paikalle he huomasivat, että kivi oli vieritetty pois; se oli hyvin suuri kivi.

Sisälle hautaan mentyään he näkivät oikealla puolella istumassa nuorukaisen, jolla oli yllään valkoiset vaatteet. He säikähtivät. Mutta nuorukainen sanoi: "Älkää pelästykö. Te etsitte Jeesus Nasaretilaista, joka oli ristiinnaulittu. Hän on noussut kuolleista, ei hän ole täällä. Tuossa on paikka, johon hänet pantiin. Menkää nyt sanomaan hänen opetuslapsilleen, myös Pietarille: 'Hän menee teidän edellänne Galileaan. Siellä te näette hänet, niin kuin hän itse teille sanoi."

Ulos tultuaan naiset pakenivat haudalta järkytyksestä vapisten. He eivät kertoneet kenellekään mitään, sillä he pelkäsivät.

Salomen muisto

Yhtenä mirhantuojanaisista hän vei Kristuksen haudalle yrttejä ristiinnaulitsemisen ja hautaamisen jälkeen ja löysi haudan tyhjänä. Häntä muistellaan yhtenä, joka ensimmäisenä toi maailmalle tiedon Kristuksen ylösnousemisesta. Tämä tapahtuu erityisenä sunnuntaina noin kaksi viikkoa ylösnousemuksen juhlan jälkeen ns. mirhantuojien sunnuntaina.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää mirhantuojaa Salomea myös omana muistopäivänään, joka on vuosittain elokuun 3. päivänä.

HAP

Katso myös