Toiminnot

Bessarion Egyptiläinen

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Vissarion Egyptiläinen)

Pyhä Vissarion (Bessarion), Egyptin ihmeidentekijä, oli egyptiläinen. Hänet kastettiin nuorena ja hän noudatti elämässään tiukkaa linjaa pyrkien säilyttämään kasteen hänelle antaman armon. Hän yritti entistä tiiviimmin tutustua luostarielämään ja siksi hän matkusti useissa pyhissä paikoissa. Hän kävi Jerusalemissa ja hän vieraili Jordaniassa pyhän Gerasimoksen (muistopv. 4.3.) erämaassa, hän näki myös muita aavikkoluostareita, ja omaksui monia sääntöjä näiden luostarien elämästä.

Mukiksi vihkiminen

Palattuaan takaisin, hänet vihittiin munkiksi ja hänestä tuli pyhän Isidoros Pelusionilaisen (muistopv. 4.2.) opetuslapsi. Pyhä Vissarion teki vaitiololupauksen ja söi ruokaa vain kerran viikossa. Joskus hän jäi ilman ruokaa tai juomaa neljäksikymmeneksi päiväksi. Kerran pyhä oli liikkumatta neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä ilman ruokaa tai unta uppoutuneena rukoukseen.

Ihmeidentekijä

Pyhä Vissarion sai Jumalalta lahjaksi ihmeiden tekemisen lahjan. Kerran kun hänen oppilaansa oli hyvin janoinen, hän makeutettu karvaan veden. Hänen rukouksensa avulla Herra lähetti sateen maan päälle, ja hän saattoi ylittää joen kuivalla maalla kävellen. Yhdellä sanalla hän ajoi ulos riivaajia, mutta hän teki sen yksityisesti välttääkseen kunniaa.

Nöyrä palvelija

Hänen nöyryytensä oli niin suurta, että kerran, kun pappi määräsi erään skiitan asukkaan lähtemään kirkkoon syntiensä vuoksi, myös Bessarion seurasi häntä sanoen: "Minä olen syntinen myös." Pyhä Vissarion nukkui vain pystyasennossa tai istuen. Suurin osa hänen elämästään kului avoimen taivaan alla rukouksessa ja yksinäisyydessä. Hän kuoli rauhallisesti vanhoilla päivillään.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Vissarion (Bessarion) Egyptiläistä aina vuosittain hänen omana muistopäivänään kesäkuun 6. päivänä.

HAP