Toiminnot

Viron kirkko: Tarvitsemme turvallisuutta ja yhtenäisyyttä

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 11. huhtikuuta 2025 kello 08.10 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Viro, 10.4.2025

Viron kirkon 100.vuotisjuhlapostimerkkisarja
(kuva © Omniva)


Viron parlamentti Riigikogu hyväksyi 9. huhtikuuta kirkkoja ja seurakuntia koskevan lain muutoksen kolmannessa käsittelyssä.
/ EDIT. 11.4.2025 / Sivun lopusta löytyy myöhemmin annettu Venäjän kirkon ilmoitus ko. asiasta.

Lakimuutoksen tavoitteet


Lakiluonnoksen tavoitteena on selkeyttää nykyisiä säännöksiä ottaen huomioon aiemmassa käytännössä ilmenneet ongelmat, uskonnollisten yhdistysten monimuotoistuminen sekä uskonnollisen radikalisoitumisen tai uskonnon poliittisen välineellistämisen mukanaan tuomat turvallisuusriskit.

Sisäministeri Igor Taron mukaan lakiehdotus selkeyttää uskonnollisten yhdistysten hallinnollista johtamista koskevia ehtoja ja taloudellista riippuvuutta vihamielisten valtioiden hallituksiin kytkeytyneistä tai niiden kanssa yhteistyötä tekevistä uskonnollisista järjestöistä.

Ortodoksisen kirkon näkökulma


Viron apostolinen ortodoksinen kirkko (EAÕK) korostaa lausunnossaan, että rauha ja rakkaus ovat kristillisen toiminnan perusta, ja kehottaa kaikkia osapuolia – valtiota ja sen edustajia, papistoa sekä Viron apostolisen ortodoksisen kirkon ja Viron kristillisen ortodoksisen kirkon (EKÕK, entinen MPEÕK) seurakuntia sekä Viron kirkkojen neuvoston jäsenkirkkoja – tekemään yhteistyötä ja osoittamaan keskinäistä ymmärrystä.

EAÕK:n tavoitteena on varmistaa, että Virosta tulee turvallisempi paikka kaikille sen asukkaille samalla kun säilytetään uskonnonvapaus ja kunnioitus eri uskonnollisia perinteitä kohtaan. EAÕK:oon kuuluu sekä virolaisen että venäläisen ortodoksisen perinteen mukaisia seurakuntia. Useimmat seurakunnat käyttävät liturgioissa ja muissa jumalanpalveluksissa ja rituaaleissa viron kieltä, mutta on myös seurakuntia, jotka käyttävät ensisijaisesti kirkkoslaavia, sekä joitakin, jotka käyttävät viron kieltä sen ohella.

Lakimuutos ei edellytä jumalanpalvelusperinteen muuttamista, saati uskon "kääntymistä", kuten jotkut kriitikot ovat väittäneet. Lakimuutoksen ensisijainen tarkoitus on estää vihamielisten valtioiden tai äärijärjestöjen vaikutus uskonnollisten elinten kautta, mikä vahvistaa Viron turvallisuutta.

Ehdotus Viron kristilliselle ortodoksiselle kirkolle


EAÕK:n metropoliitta Stefanos on tarjonnut Viron kristilliselle ortodoksiselle kirkolle (EKÕK, entinen MPEÕK) vikaari(hiippa)kunnan asemaa, jos se katkaisee alistussuhteensa Moskovaan. Tässä tapauksessa vikaari(hiippa)kunta tarkoittaisi itsenäistä kirkollista yksikköä, jonka vanhin piispa tunnustaisi EAÕK:n metropoliitan ja pysyisi yhteydessä maailmanlaajuiseen ortodoksiseen kirkkoon hänen kauttaan. Muussa tapauksessa vikaari(hiippa)kunta säilyttäisi omat perinteensä, käyttäisi kirkkoslaavia ja hallinnoisi itsenäisesti sisäistä elämäänsä.

Lakimuutos auttaa myös palauttamaan tilanteen, joka vallitsi Virossa ennen toista maailmansotaa, jolloin eri kansallisuuksia edustavat ihmiset palvelivat yhdessä harmoniassa ja veljellisessä rakkaudessa yhtenäisessä ortodoksisessa kirkossa, joka kuului kanonisesti Konstantinopolin ekumeeniselle patriarkaatille.

Historiallisesti Viro on kuulunut Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin alueeseen – lukuun ottamatta aikoja, jolloin Venäjä valloitti Viron ja liitti sen itseensä.

Pyhien kirjoitusten ohjaus


Viron kirkkoa ohjaa tässä harmonian etsimisessä Pyhien kirjoitusten sanat: "Autuaita ovat rauhantekijät, sillä heitä kutsutaan Jumalan lapsiksi." (Matteus 5:9) Ja myös apostoli Paavalin kehotus, joka on erityisen ajankohtainen nykymaailmassa: "Osoittakaa toisillenne lämmintä veljesrakkautta, kunnioittakaa kilvan toinen toistanne." (Roomalaiskirje 12:10)

Nyt, kun lähestytään Suurta viikkoa, joka hengessä vie meidät ylösnousemukseen viimeisen ehtoollisen asettamisen, Jeesuksen kavaltamisen ja pidättämisen sekä ristiinnaulitsemisen kautta, on sopivaa tuoda kristillisen uskon todellinen ydin etualalle: "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." (Markus 12:31)

Viron apostolinen ortodoksinen kirkko kehottaa kaikkia osapuolia suhtautumaan tähän asiaan rauhallisesti ja ymmärtäväisesti, jotta voidaan yhdessä luoda turvallisempi ja yhtenäisempi Viro. Ortodoksisen kirkon aihe koskee noin kymmenesosaa Viron väestöstä, joista osa kuuluu Viron apostoliseen ortodoksiseen kirkkoon ja osa Viron kristilliseen ortodoksiseen kirkkoon.


Venäjän ortodoksisen kirkon ilmoitus Viron parlamentin tekemään kirkkolakia koskevaan päätökseen


10. huhtikuuta 2025 Venäjän ortodoksisen kirkon pyhä synodi antoi lausunnon sen jälkeen, kun Virossa oli hyväksytty laki, jonka tarkoituksena oli kieltää Viron ortodoksinen kirkko.

9. huhtikuuta 2025 Viron parlamentti hyväksyi kolmannessa käsittelyssä lakiehdotuksen Viron tasavallan kirkkolakiin tehtävistä muutoksista. Se on tosiasiallisesti suunnattu kieltämään Viron ortodoksisen kirkon toiminta, joka on Moskovan patriarkaatin alainen itsehallinnollinen kirkko. Uusi laki pakottaa uskovat katkaisemaan kanoniset siteet Moskovan ja koko Venäjän patriarkkaan sekä Venäjän ortodoksisen kirkon Pyhään synodiin. Tämä päätös on vastoin Viron ortodoksisen kirkon papiston, munkkien ja maallikoiden toistuvasti ilmaisemaa tahtoa, jotka mukaan he ovat ovat uskollisia korkeimmalle auktoriteetilleen. Se asettaa syrjinnän kohteeksi 250 000 uskovaa, jotka ovat Viron kansalaisia, riistäen heiltä uskonnonvapauden.

Edellä mainitun lain hyväksymisen välttämättömyyttä perusteltiin väärällä väitteellä, jonka mukaan Viron ortodoksikristittyjen ja Moskovan patriarkaatin välinen kanoninen side muodostaa uhan Viron valtion turvallisuudelle sekä maan perustuslailliselle ja julkiselle järjestykselle. Samalla jätettiin täysin huomiotta se tosiasia, että Viron ortodoksinen kirkko ei osallistu poliittiseen elämään tai valtioiden välisiin suhteisiin. Tähän mennessä ei ole ollut dokumentoituja tapauksia, jotka osoittaisivat, että sen elimet tai uskovat voisivat muodostaa uhan kansalliselle turvallisuudelle tai yleiselle turvallisuudelle.

Tämä ei kuitenkaan pidätellyt virolaisia poliittisia voimia, jotka aloittivat taistelunsa venäläistä ortodoksisuutta vastaan, joka on vuosisatojen ajan ollut osa Viron kansan kulttuuriperintöä. Nykyisten vainojen pääkohteita on Pühtitsan luostari – maailman ortodoksisuuden pyhä paikka ja pyhiinvaelluskohde uskoville eri maista. Viron viranomaisten tämänpäiväiset toimet jäljittelevät kirkkoa vastaan käytettyjä menetelmiä ateistisen jumalanvastaisen taistelun ajoilta.

Venäjän ortodoksisen kirkon Pyhä synodi ilmaisee täyden tukensa Hänen Eminenssilleen, Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Jevgenille, papistolle ja Viron ortodoksisen kirkon uskoville jäsenille, jotka kärsivät lisääntyvästä sorrosta, kehottaen heitä pysymään uskollisina pyhille kanoneille.

Ortodoksisuus tuotiin Viroon venäläisten lähetyssaarnaajien toimesta tuhat vuotta sitten, ja sen historia tuntee monia eläviä esimerkkejä ihmisistä, jotka seisoivat lujina ja rohkeina uskossa, alkaen pyhästä marttyyripiispa Isidor Jurjevilaisesta ja niistä, jotka kärsivät hänen kanssaan, ja päättyen pyhään piispa Platoniin ja muihin Viron maan uusiin marttyyreihin. Uskomme, että heidän rukouksellisen esirukouksensa kautta Viron ortodoksinen kirkko kestää arvokkaasti sen kohtaamat koettelemukset.

Vetoamme kansainväliseen yhteisöön tuomitsemaan ortodoksikristittyjen omantunnon vastaista väkivaltaa ja Viron viranomaisten laitonta puuttumista Viron ortodoksisen kirkon sisäisiin asioihin, koska näitä toimia toteutetaan ilmeisen piittaamattomasti kansainvälisesti hyväksytyistä uskonnonvapauden periaatteista.



(Lähde:Orthodox Times ja Viron apostolinen ortodoksinen kirkko, kuva: Omniva' sekä Venäjän kirkon ilmoituksen osalta Moskovan patriarkaatti)