Toiminnot

Ero sivun ”Jaakob Alfeuksen poika” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 18: Rivi 18:


Apostoli Jaakob Alfeuksen pojan symboleina on kirkkotaiteessa näkynyt käytettävän sekä puunuijaa että sahaa.
Apostoli Jaakob Alfeuksen pojan symboleina on kirkkotaiteessa näkynyt käytettävän sekä puunuijaa että sahaa.

[[:Käyttäjä:Hannu|HAP]]


== Apostoli Jaakob Alfeuksen poika, 9.10. ==
== Apostoli Jaakob Alfeuksen poika, 9.10. ==

Versio 7. lokakuuta 2009 kello 17.16

Kirkkohistoria tuntee useita henkilöitä, joita nimitetään nimellä apostoli Jaakob. Usein heidät sekoitetaan toisiinsa. Apostoli Jaakob Sebedeuksen pojasta sekä apostoli Jaakobista, Herran veljestä on Ortodoksi.netissä omat artikkelinsa. Tämä artikkeli kertoo apostoli Jaakob Alfeuksen pojasta, joka tunnetaan myös nimellä Jaakob Nuorempi.

Apostoli Jaakob Alfeuksen poika oli yksi Jeesuksen lähimmistä eli 12 opetuslapsesta. Häntä ei tule sekoittaa myöskään edellä mainitun Jaakob Sebedeuksen pojan (muistopv 30.4.) lisäksi apostoli Jaakobiin, Herran veljeen (muistopv 23.10.). Viimeisimpien tutkimusten mukaan he ovat eri henkilöitä.

Apostoli Jaakob Alfeuksen poika oli evankelista Matteuksen veli. Ensimmäinen helluntai eli Pyhän Hengen vuodattaminen oli käännekohta apostolien töille. He lähtivät julistamaan kristinuskon sanomaa eri puolille tunnettua maailmaa. Niin myös apostoli Jaakob, joka perimätiedon mukaan saarnasi Juudeassa, Edessassa, Gazassa ja Eleutheropoliksen eli "vapauden kaupungin", nykyisen Bet Gubrinin alueella. Perimätiedon mukaan hän olisi saarnannut myös jonkin aikaa yhdessä apostoli Andreas Ensiksikutsutun (muistopv 30.11.) kanssa.

Pakanat vangitsivat apostoli Jaakobin hän ollessaan Egyptissä Ostrazinin kaupungissa ja esikuvansa Kristuksen tavoin hänetkin ristiinnaulittiin.

Apostoli Jaakob Alfeuksen poika Raamatussa

Apostoli Jaakobia ei mainita usein Raamatun Uudessa testamentissa.

Raamatussa apostoli Jaakob on mainittu apostolien luetteloissa (Matt.10:3 ja Mark.3:18 ja Luuk.6:15 sekä Apt.1:13) yhdeksäntenä. Markuksen evankeliumissa (Mark.15:40) sanotaan: "Paikalla oli myös naisia jonkin matkan päässä tätä katselemassa. Heidän joukossaan olivat Magdalan Maria, toinen Maria, joka oli nuoremman Jaakobin ja Joosefin äiti." Tuon maininnan nuoremmasta Jaakobista on katsottu tarkoittavan apostoli Jaakob Alfeuksen poikaa.

Apostolin muisto

Ortodoksinen kirkko muistaa apostoli Jaakob Alfeuksen poikaa vuosittain omana muistopäivänään lokakuun 9. päivänä.

Apostoli Jaakob Alfeuksen pojan symboleina on kirkkotaiteessa näkynyt käytettävän sekä puunuijaa että sahaa.

HAP

Apostoli Jaakob Alfeuksen poika, 9.10.

Tropari, 3. säv.

Oi pyhä apostoli Jaakob, rukoile armollista...

Kontakki, 2. säv.

Ylistäkäämme hymnein Jaakobia, aamunkoiton tavoin koko maailman valaissutta Kristuksen näkijää ja jumalastapuhuvaa apostolia. Iloitkaamme tänään hänen juhlapäivänään, sillä hän rukoilee aina meidän kaikkien puolesta.

Kirjallisuutta

  • Munkki Serafim (toim.): Synaksarion - lokakuu
    • Apostoli Jaakob, Alfeuksen poika s. 126
  • Kirkkovuoden pyhät I
    • s. 129