Paraskeva Roomalainen
Ortodoksi.netista
Pyhä Paraskeva – Silmien suojelija, sielujen parantaja
Ihmeitä, merkillisiä tapahtumia ja pyhien todistuksia
Ortodoksinen kirkkomme muistaa pyhää suurmarttyyri Paraskevaa vuosittain 26. heinäkuuta. Hän loistaa kautta vuosisatojen kilvoituksen, uskon ja käsittämättömän kärsivällisyyden esikuvana. Hän ei ole vain yksi varhaisen kirkon pyhistä, vaan yhä elävä ja ihmeitä tekevä pyhä, erityisesti silmäsairauksien parantaja ja murheellisten sielujen lohduttaja.
Pyhän Paraskevan elämä – kasvatuksesta kilvoitteluun ja marttyyrikuolemaan
Pyhä Paraskeva syntyi Roomassa vuonna 117 hurskaille vanhemmilleen, Agathonikokselle ja Politeialle, joiden rukouksiin Jumala vastasi lahjoittamalla heille tyttären. Koska lapsi syntyi perjantaina (kreik. Παρασκευή, Paraskeví), ja koska hän jo varhain omistautui Kristukselle, sai hän nimen Paraskeva.
Hän kasvoi kristillisen kasvatuksen keskellä. Vanhempiensa kuoltua hän jakoi perintönsä köyhille ja ryhtyi nunnaksi. Hän pukeutui säkkikankaaseen ja vaelsi opettaen Jumalan sanaa rohkeasti ja rakkaudella.
Keisari Antoninuksen aikana hänet pidätettiin ja tuotiin maaherran eteen. Häntä vaadittiin kieltämään Kristus – mutta hän pysyi lujana uskossaan. Seurauksena hänet alistettiin julmiin kidutuksiin: hänet ruoskittiin, pistettiin paaluun, poltettiin hehkuvilla raudoilla ja lopulta heitettiin kiehuvaan öljyyn ja pihkaan. Hän ei kuitenkaan vahingoittunut.
Kun Antoninus näki tämän ihmeen, hän pyysi pyhää valuttamaan kuumaa nestettä silmiinsä, toivoen parantuvansa sokeudestaan. Pyhä rukoili ja Jumalan armosta hänen näkönsä palautui. Antoninus uskoi Kristukseen. Mutta hänen seuraajansa jatkoivat kidutuksia ja lopulta pyhä Paraskeva mestattiin.
Ihmeitä vuosisatojen halki – Pyhän suojelus silmille ja sielulle
Pyhä Paraskeva kuuluu ortodoksisen kirkon ihmeitätekeviin pyhiin. Häntä rukoillaan erityisesti näkökykyyn ja silmäsairauksiin liittyvissä vaivoissa. Ensimmäinen suuri ihme, hallitsijan parantuminen sokeudesta, on vain alku lukemattomille todistuksille, joita on kerätty hänen nimelleen pyhitetyissä kirkoissa ja luostareissa.
Esimerkiksi Milochórin luostarissa, Monodendrin luostarissa, Langadáksessa ja erityisesti Nea Makrin pyhän Paraskevan kirkossa tuhannet uskovat kokoontuvat vuosittain pyytämään hänen esirukoustaan. Todistuksia on poliiseilta, koululaisilta, sokeutuneilta vanhuksilta ja verkkokalvon irtaumasta kärsiviltä – kaikkia yhdistää lämmin rukous pyhän edessä ja öljyn voitelu hänen lampustaan.
Mihin pyhä Paraskeva auttaa – Esirukoilija elämän arjessa
Pyhää Paraskevaa rukoillaan myös hermostollisissa häiriöissä, sisäisessä rauhattomuudessa, hengellisessä sokeudessa, lasten ongelmissa ja oppimisvaikeuksissa sekä suojelijana yllättäviä onnettomuuksia ja eksymisiä vastaan.
Monet kertovat pelastuneensa liikenneonnettomuuksilta, kun mukanaan oli pieni ikoni tai amuletti pyhän kunniaksi. Pohjois-Kreikassa kilvoittelevat nunnat kertovat, kuinka pyhä ilmestyy unissa niille, joilla on uskonkriisejä, ja johdattaa heitä lempeästi ripin ja ehtoollisen tielle.
Mitä nykyajan pyhät sanovat pyhästä Paraskevasta
Pyhä Paisios Athosvuorelainen kirjoitti australialaisille pyhiinvaeltajille:
"Pyhä Paraskeva kuulee nopeasti niiden rukoukset, jotka kärsivät sekä ruumiin että sielun silmissä. Hänellä on lempeä sydän ja voimallinen esirukous."
Pyhä Porfyrios Kausokalivialainen kehotti pelkojen ja hengellisen sokeuden kanssa kamppailevia:
"Huuda häntä nimeltä. Hän tahtoo auttaa erityisesti silloin, kun ahdistus on tehnyt sokeaksi."
Arizonan vanhus Efraim omisti pyhälle pienen kappelin ja sanoi:
"Se, joka huutaa häntä avukseen uskolla, saa nähdä elämänsä suunnan kirkkaammin."
Pyhän Paraskevan merkitys nykyajassa
Ajassamme, jota leimaa hengellinen sekavuus, maallistuminen ja suunnan katoaminen, pyhä Paraskeva on kuin majakka. Hän ei ole vain ruumiillisten silmien suojelija, vaan ennen kaikkea sielun katseen kirkastaja – hän ohjaa katsetta Jumalaan.
Hänen läsnäolonsa lohduttaa niin munkkeja kuin maallikkoja, nuoria ja vanhoja, erityistarpeisten parissa ja kaikkia, jotka etsivät uudelleen elämän tarkoitusta ja valoa. Usko pyhään Paraskevaan ei ole vain kansan hurskautta – se on isien koettelemaa hengellistä kokemusta ja Jumalan armoa, joka säilyy vuosisadasta toiseen siellä, missä hänen nimeään kunnioitetaan.
Pyhän sanoma – Kärsivällisyyttä ja sydämen puhtautta
Pyhä Paraskeva ei saarnannut suurilla sanoilla – hänen saarnansa oli hiljaisuutta ja ristiä. Hän ei jättänyt jälkeensä kirjoja, vaan kirjoitti nimensä miljoonien sydämiin.
Pyhän Paraskevan kansanperinne ja juhlat Kreikassa
Häntä kunnioitetaan koko Kreikassa erityisellä rakkaudella – etenkin kylissä ja maaseudulla, missä perinteet ovat säilyneet elävästi. Heinäkuun 26. päivän juhla ei ole vain ulkoinen festivaali, vaan hengellinen juhla, jossa yhdistyvät liturgia, kulttuuri ja kansanperinne.
Thessaliassa, Traakiassa, Epeiroksessa ja Pohjois-Kreikan kylissä hänen ikoniaan kannetaan kulkueissa pelloille ja kaduille siunausta ja suojelusta varten – pahoja silmiä ja luonnonkatastrofeja vastaan. Hän on peltojen, eläinten ja matkalaisten suojelija.
Pakolaiskeskuksissa ihmiset tuovat hevosia kirkon pihaan siunattaviksi. Tämä vanha tapa symboloi pyhän suojelua matkoilla ja muuttoliikkeessä. Kytherassa, Prevezassa ja Keski-Kreikassa naiset asettavat valkoisen liinan lamppunsa viereen saadakseen "pyhän armon" – liinaa käytetään silmävaivoihin ja vaikeina hetkinä.
Makedonian ja Keski-Kreikan kylissä leivotaan "pyhän Paraskevan leipiä", joita jaetaan juhlapäivänä siunauksena ja uhrina. Juhlaa edeltävänä iltana vietetään yöllisiä vigilioita. Aiemmin naiset pukeutuivat mustiin huiveihin ja pitivät palavia kynttilöitä, rukoillen edesmenneiden puolesta ja pyytäen pyhän lohdutusta.
Pontokselta Peloponnesokselle, Epeiroksesta Dodekanesiaan, pyhä Paraskeva ei ole vain pyhä – hän on äiti, suojelija, perheen turva. Kreikkalaiset eivät sano: "Mennään kirkkoon", vaan: "Mennään meidän pyhämme luo."
Pyhä Jumalan Paraskeva, rukoile meidän puolestamme!