Toiminnot

Viron kirkko: Tarvitsemme turvallisuutta ja yhtenäisyyttä

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 11. huhtikuuta 2025 kello 07.36 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)

Viro, 10.4.2025

Viron kirkon 100.vuotisjuhlapostimerkkisarja
(kuva © Omniva)


Viron parlamentti Riigikogu hyväksyi 9. huhtikuuta kirkkoja ja seurakuntia koskevan lain muutoksen kolmannessa käsittelyssä.

Lakimuutoksen tavoitteet


Lakiluonnoksen tavoitteena on selkeyttää nykyisiä säännöksiä ottaen huomioon aiemmassa käytännössä ilmenneet ongelmat, uskonnollisten yhdistysten monimuotoistuminen sekä uskonnollisen radikalisoitumisen tai uskonnon poliittisen välineellistämisen mukanaan tuomat turvallisuusriskit.

Sisäministeri Igor Taron mukaan lakiehdotus selkeyttää uskonnollisten yhdistysten hallinnollista johtamista koskevia ehtoja ja taloudellista riippuvuutta vihamielisten valtioiden hallituksiin kytkeytyneistä tai niiden kanssa yhteistyötä tekevistä uskonnollisista järjestöistä.

Ortodoksisen kirkon näkökulma


Viron apostolinen ortodoksinen kirkko (EAÕK) korostaa lausunnossaan, että rauha ja rakkaus ovat kristillisen toiminnan perusta, ja kehottaa kaikkia osapuolia – valtiota ja sen edustajia, papistoa sekä Viron apostolisen ortodoksisen kirkon ja Viron kristillisen ortodoksisen kirkon (EKÕK, entinen MPEÕK) seurakuntia sekä Viron kirkkojen neuvoston jäsenkirkkoja – tekemään yhteistyötä ja osoittamaan keskinäistä ymmärrystä.

EAÕK:n tavoitteena on varmistaa, että Virosta tulee turvallisempi paikka kaikille sen asukkaille samalla kun säilytetään uskonnonvapaus ja kunnioitus eri uskonnollisia perinteitä kohtaan. EAÕK:oon kuuluu sekä virolaisen että venäläisen ortodoksisen perinteen mukaisia seurakuntia. Useimmat seurakunnat käyttävät liturgioissa ja muissa jumalanpalveluksissa ja rituaaleissa viron kieltä, mutta on myös seurakuntia, jotka käyttävät ensisijaisesti kirkkoslaavia, sekä joitakin, jotka käyttävät viron kieltä sen ohella.

Lakimuutos ei edellytä jumalanpalvelusperinteen muuttamista, saati uskon "kääntymistä", kuten jotkut kriitikot ovat väittäneet. Lakimuutoksen ensisijainen tarkoitus on estää vihamielisten valtioiden tai äärijärjestöjen vaikutus uskonnollisten elinten kautta, mikä vahvistaa Viron turvallisuutta.

Ehdotus Viron kristilliselle ortodoksiselle kirkolle


EAÕK:n metropoliitta Stefanos on tarjonnut Viron kristilliselle ortodoksiselle kirkolle (EKÕK, entinen MPEÕK) vikaari(hiippa)kunnan asemaa, jos se katkaisee alistussuhteensa Moskovaan. Tässä tapauksessa vikaari(hiippa)kunta tarkoittaisi itsenäistä kirkollista yksikköä, jonka vanhin piispa tunnustaisi EAÕK:n metropoliitan ja pysyisi yhteydessä maailmanlaajuiseen ortodoksiseen kirkkoon hänen kauttaan. Muussa tapauksessa vikaari(hiippa)kunta säilyttäisi omat perinteensä, käyttäisi kirkkoslaavia ja hallinnoisi itsenäisesti sisäistä elämäänsä.

Lakimuutos auttaa myös palauttamaan tilanteen, joka vallitsi Virossa ennen toista maailmansotaa, jolloin eri kansallisuuksia edustavat ihmiset palvelivat yhdessä harmoniassa ja veljellisessä rakkaudessa yhtenäisessä ortodoksisessa kirkossa, joka kuului kanonisesti Konstantinopolin ekumeeniselle patriarkaatille.

Historiallisesti Viro on kuulunut Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin alueeseen – lukuun ottamatta aikoja, jolloin Venäjä valloitti Viron ja liitti sen itseensä.

Pyhien kirjoitusten ohjaus


Viron kirkkoa ohjaa tässä harmonian etsimisessä Pyhien kirjoitusten sanat: "Autuaita ovat rauhantekijät, sillä heitä kutsutaan Jumalan lapsiksi." (Matteus 5:9) Ja myös apostoli Paavalin kehotus, joka on erityisen ajankohtainen nykymaailmassa: "Osoittakaa toisillenne lämmintä veljesrakkautta, kunnioittakaa kilvan toinen toistanne." (Roomalaiskirje 12:10)

Nyt, kun lähestytään Suurta viikkoa, joka hengessä vie meidät ylösnousemukseen viimeisen ehtoollisen asettamisen, Jeesuksen kavaltamisen ja pidättämisen sekä ristiinnaulitsemisen kautta, on sopivaa tuoda kristillisen uskon todellinen ydin etualalle: "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." (Markus 12:31)

Viron apostolinen ortodoksinen kirkko kehottaa kaikkia osapuolia suhtautumaan tähän asiaan rauhallisesti ja ymmärtäväisesti, jotta voidaan yhdessä luoda turvallisempi ja yhtenäisempi Viro. Ortodoksisen kirkon aihe koskee noin kymmenesosaa Viron väestöstä, joista osa kuuluu Viron apostoliseen ortodoksiseen kirkkoon ja osa Viron kristilliseen ortodoksiseen kirkkoon.


(Lähde:Orthodox Times ja Viron apostolinen ortodoksinen kirkko, kuva: Omniva')