Toiminnot

Suuri keskiviikko (opetuspuhe)

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 15. huhtikuuta 2025 kello 13.23 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Sairaanvoitelu eli rukousöljypalvelus'''<br> <br> thumb|400 px|<center>Sairaanvoitelun sakramentti<br><small>(ON-kuvituskuva)</small></center> Suuren viikon keskiviikko on yksi Pyhän ja Suuren viikon hartaimmista päivistä. Tuona iltana toimitetaan pyhän sairaanvoitelun sakramentti, yksi ortodoksisen kirkon seitsemästä salaisuudesta, mysteerioista, joka liittyy sielun ja ruumiin parant...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Sairaanvoitelu eli rukousöljypalvelus

Sairaanvoitelun sakramentti
(ON-kuvituskuva)

Suuren viikon keskiviikko on yksi Pyhän ja Suuren viikon hartaimmista päivistä. Tuona iltana toimitetaan pyhän sairaanvoitelun sakramentti, yksi ortodoksisen kirkon seitsemästä salaisuudesta, mysteerioista, joka liittyy sielun ja ruumiin parantumiseen.

Ihmisiä tulee silloin kirkkoihin nöyrin sydämin ja murheellisin mielin vastaanottamaan pyhää öljyä, jolla kirkon isien mukaan on parantava vaikutus, kun se annetaan uskossa ja katumuksessa.

Pyhä sairaanvoitelu on laupeuden sakramentti. Se sisältää seitsemän rukousta ja seitsemän evankeliumikatkelmaa, joita seuraa seitsemän apostolista lukukappaletta ja seitsemän ruumiin voitelua pyhitetyllä öljyllä: otsaan, leukaan, käsiin, korviin, silmiin, nenään ja jalkoihin. Se on sakramentti, joka toimitetaan sairauksien parantamiseksi, mutta ennen kaikkea ihmisen hengelliseksi vahvistamiseksi hänen matkallaan kohti Kristuksen ylösnousemusta.

Pyhän Vuoren – Athoksen – vanhukset puhuvat usein mirhavoitelun merkityksestä. Autuas vanhus Joosef Vatopaedinos sanoi, että "voitelun öljy ei ole vain symboli – se on armon ja lohdutuksen välittäjä". Muut nykyajan athoslaiset vanhukset kertovat todistuksia ihmisistä, jotka ovat parantuneet sairauksista mirhavoitelun jälkeen tai kokeneet syvän sisäisen muutoksen ja helpotuksen hengellisistä taakoista.

Pyhä Paisios sanoi, että "kun mirhavoitelu toimitetaan uskossa ja osallistuen, ihmisessä tapahtuu suuri sielun uudistuminen – mustat varjot katoavat ja hengelliset siteet katkeavat". Vastaavasti pyhä Porfyrios korosti pyhän öljyn voimaa sanoen, että "se sisältää kaiken kirkon huolenpidon ja rakkauden ihmistä kohtaan".

On huomionarvoista, että monilla Kreikan alueilla ihmiset säilyttävät koko vuoden mirhavoiteluöljyä pienissä pulloissa. He käyttävät sitä ollessaan sairaita, siunaavat lapsia ristinmerkillä ennen nukkumaanmenoa, lisäävät sitä ruokaan tai jopa levittävät sitä talojen sisäänkäynteihin suojellakseen pahaa vastaan. On yleinen perinne viedä tätä pyhitettyä öljyä kunnioittavasti sukulaisille, sairaille tai jopa vangeille.

Mirhavoitelun sakramentti toimitetaan erityisellä juhlallisuudella myös luostareissa ja erakkoloissa Pyhän Vuoren ulkopuolella, ja usein hengelliset isät korostavat katumuksen, ripin ja valmistautumisen merkitystä ennen osallistumista.

Sairauksien, henkisen uupumuksen ja yhteiskunnallisen levottomuuden aikakaudella pyhä mirhavoitelu on lohdutuksen ja voiman satama. Pyhä öljy, "ihmeitä tekevä öljy", kuten ihmiset sitä kutsuvat, ei ole vain tapa tai symbolinen teko. Se on kirkon elävä kosketus ihmiseen, joka etsii parantumista, valoa ja ylösnousemusta.

Myös Suomessa toimitetaan kyseisen päivän illalla useissa ortodoksisissa kirkoissa ns. yleinen sairanvoitelu eli sairaanvoitelun sakramentti.


(Löhde: Βήμα Ορθοδοξίας)