Toiminnot

Sairaanvoitelun sakramentin syvällinen merkitys (opetuspuhe)

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 16. huhtikuuta 2025 kello 14.39 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Australian arkkipiispa korostaa rukousöljypalveluksen merkitystä


Pyhänä keskiviikkona 16. huhtikuuta 2025 Australian arkkipiispa Makarios johti pyhän rukousöljypalveluksen eli sairaanvoitelun sakramentin Pyhän Spyridonin kirkossa Kingsfordissa, Sydneyssä. Jumalanpalveluksen majesteettinen ja rukouksen täyteinen ilmapiiri toi kirkkoon satoja kaikenikäisiä uskovia, jotka täyttivät kirkon ääriään myöten.

Sakramentin syvällinen merkitys


Jumalanpalveluksen päätteeksi arkkipiispa Makarios piti syvästi liikuttavan saarnan, jossa hän käsitteli pyhän rukousöljypalveluksen syvällistä merkitystä. Hän selitti, että tämä sakramentti tarjoaa parannusta sekä sielulle että ruumiille ja valmistaa ihmisiä kohtaamaan Kristuksen. "Vaikka sairaanvoitelun sakramentti voidaan toimittaa milloin tahansa vuoden aikana", hän huomautti, "sen sijoittaminen hiljaiselle viikolle on merkityksellistä ja ratkaisevaa hengelliselle valmiudellemme ottaa vastaan Kristus."

Arkkipiispa korosti sakramentin kaksoisluonnetta – sekä henkilökohtaista että yhteisöllistä. "Se on henkilökohtainen, koska se koskee jokaista yksilöä, ja samalla se on yhteisöllinen, koska parantumisemme on osa suuremman ruumiin – kirkon ruumiin – parantumista. Jumala antaa meille anteeksi, jotta me voimme antaa anteeksi muille."

Kristus läsnä kärsimyksessä


Hän muistutti läsnäolevia, että pyhä rukousöljypalvelus on voimakas merkki Kristuksen läsnäolosta, erityisesti kärsimyksen hetkinä. "Kristus on kanssamme tuskassamme – olipa se fyysistä, emotionaalista tai hengellistä", hän sanoi. "Hän on keskuudessamme kirkkonsa palveluksen kautta. Hän seisoo rinnallamme koettelemuksissamme, ja jopa kun lähestymme kuolemaa, hän on siellä, valmiina johtamaan meidät hänen kirkkautensa valoon."

Arkkipiispa Makarios korosti, että pyhän öljyämisen perimmäinen tarkoitus on pyhittää ihmisen kärsimys yhdistämällä se Kristuksen kärsimykseen. "Sairastuneiden ruumiidemme pyhän voitelun kautta lihan haavat muuttuvat pyhiksi; ne kohotetaan eri hengelliselle ulottuvuudelle", hän sanoi. "Kipu ja kärsimys muuttuvat – ne eivät enää johda hengelliseen kuolemaan, vaan Kristuksen kärsimykseen yhdistettyinä ne avaavat tien osallistumiseen hänen ylösnousemukseensa." "Pyhä sairaanvoitelun sakramentti täyttää meidät toivolla", hän jatkoi. "Se antaa meille voimaa ja rohkeutta kantaa henkilökohtaista ristiämme, kun seisomme Herran ylivertaisen uhrin kynnyksellä."

Öljy Jumalan armon merkkinä


Saarnansa lopuksi arkkipiispa kuvaili öljyä näkyvänä merkkinä Jumalan armosta ja anteeksiannosta. Hän selvensi, että fyysistä parantumista ei pitäisi nähdä pelkästään paluuna entiseen elämäntapaan, vaan pikemminkin mahdollisuutena sisäiseen uudistumiseen. "Parantuminen on keino, jolla Jumala antaa meille armonsa ja suosionsa, jotta voimme aloittaa uudelleen – elää syvemmässä yhteydessä hänen kanssaan, pysyä yhdistyneinä lähimmäisiimme ja palvella heidän tarpeitaan nöyryydellä ja rakkaudella, aivan kuten Kristus itse teki."


(Lähde: OT ja Australian ortodoksinen kirkko)