Toiminnot

Aed Fersiläinen

Kohteesta Ortodoksi.net

Aed Fernsläinen (550–632) eli Aed of Ferns eli Aed Fernsiläinen tai Aedan tai Aidan tai Eidan tai Aedh-og tai Mo-Aedh-og tai Moedhog tai Maedoc tai Mogue tai Moeog oli Ferns'in piispa Irlannissa. Hänen muistopäivänsä on 31.1.

Ristimänimi Aed tarkoittaa tulta. Tämä irlantilainen pyhä syntyi Irlannissa joskus 500-luvun puolenvälin tienoilla. Lapsi sai nimensä irlantilaisen druidin ennustaessa äidille ihmeellisestä lapsesta, joka tulee nousemaan suureen maineeseen.

Aed opiskeli pyhän Davidin (muistopv. 1.3.) johdolla Irlannissa ja Walesissa, mutta palasi Irlantiin perustamaan sinne luostareja ja kirkkoja. Tärkein näistä oli Fernsin luostari.

Pyhän Aedin (tai pyhän Maedocin - kuten toiset häntä kutsuvat) ystäväpiiriin kuului useita Brittein saarten pyhiä: pyhä Iida (muistopv. 15.1.), pyhä Columba (9.6.) ja pyhä Brigit (1.2.).

Pyhästä Aedista on olemassa lukuisia kertomuksia, joissa ylistetään hänen sopusointuaan luonnon ja luonnon voimien kanssa ja hänen sävyisyyttään sekä hänen runsaita armolahjojaan. Hänestä kerrotaan tosin myös sellaisia tarinoita, jotka ovat täysin sepitettyjä.

Pyhä Aed kuoli noin vuoden 626 tienoilla. Hänen sauvaansa säilytetään Dublinissa museossa ja joitain esineitä on myös Armaghin katedraalissa.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Aidia (pyhää Maedocia) aina vuosittain tammikuun 31. päivänä.

Petja Pyykkönen

Muualla Internetissä