Toiminnot

Akatistos elämää kantavalle haudalle ja Herran Jeesuksen Kristuksen ylösnousemiselle

Kohteesta Ortodoksi.net

1. kontakki

Sinulle voitolliselle, kuolleista ylösnousseelle kuoleman ja helvetin Voittajalle, me laulamme voittoveisun, oi Kristus ikuinen Kuningas, sillä Sinä olet noussut kolmantena päivänä haudasta ja vapauttanut meidät ikuisesta turmeluksesta. Me tuomme riemuisan veisun Sinun kunnioitetulle haudallesi huutaen:

  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

1. iikossi

Arkkienkeli tuli alas taivaasta vierittääkseen kiven Sinun haudaltasi ylösnoustessasi, oi Kristus Jumala, ja ilmoitti Sinun nousseen ylös mirhan kantajille lausuen: Menkää ja kertokaa Hänen opetuslapsilleen, että Hän on noussut ylös. Ja he ihmetellen enkelin outoja sanoja huusivat Sinun elämää kantavalle haudallesi uskossa ja rakkaudessa nämä ylistyksen sanat:

  * Iloitse, elämää kantava hauta, jossa Kristus makasi kuolleena ihmisten lailla, ja mistä Hän nousi kolmantena päivänä.
  * Iloitse, sillä Hän nousi suoden meille ylösnousemuksen.
  * Iloitse, sillä niin kuin sulhanen häähuoneesta, niin Kristus tuli esiin sinusta johdattaen helvetin vangiksi.
  * Iloitse, sillä Hänen ylösnousemuksessaan ovat kaikki ajat nousseet.
  * Iloitse, sillä sinun kauttasi apostolien ruhtinas Pietari ymmärsi ylösnousemuksen.
  * Iloitse, sillä Kristuksen maattuaan sinussa tuli koko maa pyhitetyksi.
  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

2. kontakki

Kun Magdalan Maria ja toinen Maria tulivat Sinun haudallesi voidellakseen Sinun ruumiisi, oi Kristus Jumala, he löysivät enkelin kivellä istumassa, joka sanoi heille: Älkää pelätkö, sillä tiedän teidän etsivän ristiinnaulittua. Hän ei ole täällä. Hän on noussut ylös, niin kuin Hän teille ilmoitti. Tämän kuultuaan pyhät naiset ilmoittivat ylösnousemuksen opetuslapsille, niin silloin kaikki lauloivat Luojalle ja kaikkien Valtiaalle enkelten veisun:

  * Halleluja!

2. iikossi

Opetuslastesi ajatukset myrskysivät heidän mielissään, oi Kristus, tietäen etteivät kirjoitukset kertoneet kuolleista ylösnousemisesta siksi he eivät uskoneet mirhan kantajien riemuisaa ilmoitusta ylösnousemisestasi. Mutta Pietari juoksi haudalle ja kumartui käärinliinojen ja erikseen laitetun hikiliinan puoleen, ja uskoi sitten yhdessä muiden opetuslasten kanssa. Siksi riemuiten hän huusi ylistysveisuja Sinun elämää kantavalle haudallesi:

  * Iloitse, elämää kantava hauta, sillä sinun kauttasi tuli pelastus maailmaan.
  * Iloitse, sillä sinä olet kaikkien luotujen kunnioittama.
  * Iloitse, sillä pohjoisesta ja meren puolelta tulleet uskovaiset ylistävät Kristusta.
  * Iloitse, sillä lännestä ja idästä tulleet ylistävät ylösnousemusta sinussa.
  * Iloitse, sillä sinä olit kuninkaitten Kuninkaan ja valtiaitten Valtiaan lepopaikka.
  * Iloitse, sillä sinun kauttasi juutalaisten neuvosto saatettiin häpeään.
  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

3. kontakki

Vartiomiehet, jotka turhaan asetettiin haudallesi, oi Kristus, kuulivat maanjäristyksen ja enkelin julistavan hyvän sanoman mirhan tuojille, pelosta vapisten tulivat kuolleitten kaltaiseksi syöksyivät suinpäin kaupunkiin keromaan ylipapille ja vanhimmille kokemistaan asioista. Heitä käskettiin epäoikeuden mukaisesti salaamaan ylösnousemuksesi, mutta he eivät kyenneet, ja niin opettivat kaikkia laulamaan:

  * Halleluja!

3. iikossi

Arimatialainen, joka juutalaisten pelosta oli salaa Sinun opetuslapsesi, oi Kristus, anoi Sinun jumalallista ruumistasi Pilatukselta, ja silloin myös Nikodemus tuli kantaen mirhan ja aloen sekoitetta ja voiteli Sinun turmeltumattoman ruumiisi ja kääri sen liinavaatteeseen yrttien kanssa, laittoi Sinut uuteen hautaan, johon ei vielä ollut ketään muuta haudattu kuin Sinut, oi Herra, jotta pyhittäisit maan olemuksen. Näin tehtyään, he saivat kuulla Sinun kuolleista ylösnousemisesta, he puhkesivat ylistämään Sinun elämää kantavaa hautaasi:

  * Iloitse, elämää kantava hauta, sillä sinussa tapahtui pelastuksen ihme.
  * Iloitse, sillä sinussa tehtiin ylösnousemus tunnetuksi koko maailmassa.
  * Iloitse, varma ja todellinen ylösnousemuksen todistaja.
  * Iloitse, sillä Kristus nousten sinusta vapautti vangitut ja toi ihmisluonnon Isän Jumalan eteen.
  * Iloitse, sillä ihmisenä Hän lepäsi sinussa, mutta Jumalana Hän nousi kunniassa.
  * Iloitse, sillä sinä pidit hallussasi Häntä, joka pitää hallussaan koko luomakuntaa.
  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

4. kontakki

Kun mirhan kantajat tulivat opetuslastesi luokse, oi Kristus, ilmoittaen Sinun ylösnousemisestasi, he täyttyivät ilolla ja menivät Galilean vuorelle, niin kuin olit heitä käskenyt, ja nähden Sinut, todellisen Jumalan, lihassa eikä näkynä, he palvoivat Jumalaa huutaen:

  * Halleluja!

4. iikossi

Tieto ylösnousemuksesta jäi tuntemattomaksi juutalaisille, jotka eivät ymmärtäneet profetioita tai eivät etsineet tietoa ymmärtääkseen ylösnousemustasi, oi Kristus, kuinka Sinä olit noussut haudastasi rikkomatta sinettejä. Siksi he panettelevat ja pilkkaavat Sinun nousemistasi, mutta me, ihmetellen salaisuutta tuomme ylistyksen elämää kantavalle haudallesi lausuen:

  * Iloitse, elämää kantava hauta, sillä sinusta on Kristus noussut, noussut ylös kuolleista.
  * Iloitse, sillä Sinun kauttasi helvetti paljastui ja tuli alastomaksi.
  * Iloitse, sillä alaston Aatami on jälleen puettu jumalallisesti kudottuun vaatteeseen.
  * Iloitse, sillä Aabelin veljesmurhan veren saastuttama maa on jälleen pyhitetty Kristuksen siinä ollessa.
  * Iloitse, sillä enkelin vieritettyä kiven pois haudan edestä mirhan kantajat tulivat tuntemaan Kristuksen ylösnousemisen.
  * Iloitse, sillä Kristuksen noustua sinusta on ylösnousemuksen sanoma levinnyt kautta koko maailmaan.
  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

5. kontakki

Kahdeksantena päivänä ylösnousemisesi jälkeen Sinä, oi Herra, ilmestyit opetuslapsillesi ovien ollessa suljettuna ja annoit heille lahjaksi Pyhän Hengen lahjat. Sitten Sinä sanoit opetuslapsellesi Tuomakselle: ”Tule tänne ja koske minua!”, ja hän koskettuaan Sinuun tunsi Sinut todella ylösnousseeksi, eikä aaveeksi. Siksi yhdessä toisten opetuslasten kanssa hän huutaa Sinulle:

  * Halleluja!

5. iikossi

Me näemme juutalaisten neuvoston valheviisaat puhujat kalojen lailla mykkinä ja kykenemättöminä puhumaan Sinun ylösnousemisestasi, oi Kristus, sekä ymmärtämättä profetioita, kuinka oli otollista Sinulle, kaikkien Jumalalle, nousta ylös kuolleista. Mutta me, ihmetellen ylösnousemisesi salaisuutta huudamme elämää kantavalle haudallesi:

  * Iloitse, elämää kantava hauta, sillä Pilatuksen järjettömät vartiomiehet olivat kauhuissaan Kristuksen tullessa ulos sinusta.
  * Iloitse, sillä Hän, joka nousi sinusta, ei rikkonut sinettejä.
  * Iloitse, oi kallisarvoinen hauta, sillä sinä pidit itsessäsi Kristusta, Elämänantajaa, joka antoi elämän kaikille.
  * Iloitse, sillä Kristuksen noustua sinusta taivaat iloitsivat.
  * Iloitse, sillä silloin maalliset opettivat ylösnousemuksesta kaikille.
  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

6. kontakki

Kun ylösnousemuksesi jälkeen, oi Kristus, Sinä paljastit itsesi Genesaretin järvellä käskien heitä heittämään verkko venheen oikealle puolelle silloin Sinun rakastettu opetuslapsesi tunnistaen Sinut, oi Jumala, kalojen paljoudesta sanoi Pietarille: ” Se on Herra!”. Ja niin pian kun he saapuivat rantaan, he näkivät kalan nuotiolla ja leivän. Ja niin leivän annossa he tunnistivat Sinut ylösnousseena Jumalana huutaen:

  * Halleluja!

6. iikossi

Naiset tulivat Sinun haudallesi varhain aamulla, oi Kristus Jumala, ja kun he eivät löytäneet Sinun ruumistasi, oi Jeesus, he eivät huomanneet Sinun nousemistasi, mutta he näkivät enkelin seisovan edessään kysyen heiltä: ”Miksi te etsitte elävää kuolleitten joukosta? Hän ei ole täällä. Hän on noussut ylös.” Ja nähden nyt ylösnousemisesi he suurella ilolla huusivat tämän ylistyksen elämää kantavalle haudallesi:

  * Iloitse, elämää kantava hauta, sillä Kristuksen viipyessä sinussa alimmaisen paikan valtasi suuri pelko.
  * Iloitse, sillä vavisten helvetti luovutti kuolleet, joita se oli pitänyt vallassaan aikojen alusta.
  * Iloitse, sillä Kristuksen noustessa kuolleista kaikki palautettiin uuteen elämään.
  * Iloitse, sillä Kristuksen noustessa sinusta Tuomas oppi sanomaan: ”Minun Herrani ja Jumalani!”.
  * Iloitse, sillä Kristuksen noustua kaikki luodut löysivät ilon.
  * Iloitse myös arimatialainen, sillä omasta puutarhastasi sinä löysit suuren aarteen.
  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

7. kontakki

Aurinko, Sinun kärsiessäsi, oi Kristus, ei voinut kestää laittomien kiivasta, raivoa piilotti valonsa ja temppelin esirippu repesi kahtia. Kun Sinua laskettiin elämää kantavaan hautaan, maa tärisi tahtoen niellä laittomat, mutta Sinä Jumalana nousit kunniassa ja nostit kanssasi Aatamin, kaikkien esi-isän. Siksi Sinulle, todella ylösnousseelle Jumalalle, me veisaamme:

  * Halleluja!

7. iikossi

Ylösnousemisesi jälkeen, oi Kristus, Sinä ilmaisit itsesi Luukkaalle ja Kleopalle ollen heidän seuranaan ja keskustellen heidän kanssaan kaikista asioista mitä oli tapahtunut Sinulle, oi kaikkien Valtias, ja Sinua kutsuttiin muukalaiseksi Jerusalemissa. Mutta Sinä Jumalana avasit heille itseäsi koskevat profetiat, ja he tunnistivat Sinut leipää murrettaessa. Sitten he suuresti iloiten kääntyivät takaisin Jerusalemiin ja kertoivat hyvän sanoman ylösnousemisestasi ja ilmestymisestäsi Sinun opetuslapsillesi. Siksi kaikki yhdessä kunnioittavat ja laulavat ylistystä elämää kantavalle haudallesi näin:

  * Iloitse, elämää kantava hauta, sillä sinä olet saanut itse Kristukselta taivaallisen leivän annettavaksi ruuaksi kaikille.
  * Iloitse, sillä sinä mahdutit itseesi Kristuksen, nukkuvan Kuninkaan.
  * Iloitse, sillä taivas ja maa täytettiin ilolla Kristuksen noustessa sinusta.
  * Iloitse, sillä sinussa juutalaiset saatettiin epäsuosioon.
  * Iloitse, sillä laittomat eivät enää voi pilkata Kristuksen ylösnousemista.
  * Iloitse, sillä sinun kauttasi apostolien kuoro täytettiin ilolla.
  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

8. kontakki

Ihmiskunta yhdessä enkelten kanssa seisoo ihmetellen Sinun suuren huolenpitosi edessä, sillä Sinä, joka Jumalana olet luoksepääsemätön, mutta lähestyttävänä ihmisenä olet kaikkien nähtävänä. Sinut naulittiin ristiin ja haudattiin ja Sinä nousit ylös kunniassa, siksi Sinulle, Luojalle ja Valtiaalle, laulamme:

  * Halleluja!

8. iikossi

Ylösnousemisessasi, oi Kristus, Sinä osoittauduit uudeksi luomukseksi, niin kuin syntyessäsi Neitseestä, ollessasi rikkomatta haudan sinettiä. Siksi me kunnioitamme kärsimyksiäsi, ylistämme hautaamistasi, uskossa palvomme kunniallista ylösnousemistasi ja tuomme kiitosveisuja Sinun haudallesi sanoen:

  * Iloitse, elämää kantava hauta, sillä Kristus on noussut sinusta ja on uudistanut koko maailman.
  * Iloitse, sillä kivi on vieritetty haudan suulta ja helvetin portit murskattu.
  * Iloitse, sillä koko maailman Aurinko on loistanut sinusta.
  * Iloitse, sillä Kristuksen maatessa sinussa helvetti revittiin rikki.
  * Iloitse, sillä kuolleet, jotka helvetti oli kaapannut, hän vastentahtoisesti luovutti elämään.
  * Iloitse, sinä leimahtava salama, joka kätkit itseesi jumalallisen helmen.
  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

9. kontakki

Apostolit, nuo jumalankantajat, Sinun ylösnousemuksesi sanansaattajat lähetettiin kaikkeen maailmaan, ja he saarnasivat Sinusta, todellisesta Jumalasta, opettaen kaikki uskovaiset laulamaan Sinulle, Luojalle ja Valtiaalle:

  * Halleluja!

9. iikossi

Haudasta ylösnousemisesi jälkeen Magdalan Maria tuli haudallesi aamuhämärissä ja näki kiven vieritetyksi pois haudalta. Siksi hän kiiruhti opetuslasten luo sanomaan: ”Ovat ottaneet Herran pois haudasta!”. Silloin Pietari, palavauskoinen opetuslapsi, juoksi Johanneksen kanssa haudalle ja näkivät liinavaatteet yhteen käärittynä ja tulivat siten tuntemaan Sinun ylösnousemuksesi. He lauloivat ylistystä Sinun elämää kantavalle haudallesi:

  * Iloitse, elämää kantava hauta, sillä kun Kristus oli sinuun suljettuna, Hän loisti maan alla oleville.
  * Iloitse, sillä kun kivi vieritettiin pois sinun suultasi, niin kovasydämiset kansat alkoivat laulaa: ”Totisesti on Kristus ylösnoussut!”.
  * Iloitse, sillä sinussa Jumala nukkui kolme päivää lihassa.
  * Iloitse, sillä herätessään Hän herätti ne, jotka aikojen alusta olivat nukkuneet.
  * Iloitse, sillä noustessaan sinusta Hän rakensi ylösnousemuksen kaikille.
  * Iloitse, sillä loistavan auringon lailla loistaessaan sinusta Hän valaisi koko maailman.
  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

10. kontakki

Maa peljästyi ja vaikeni nähdessään Sinut, Luojansa, makaavan pienessä haudassa. Helvetti vapisi pelosta Sinun voimasi edessä luovuttaen kuolleet Sinulle noustessasi Isän luo, jota et ollut koskaan jättänytkään. Siksi me laulamme Sinulle:

  * Halleluja!

10. iikossi

Magdalan Maria innokkaana uskossa Sinuun, oi Jeesus Kristus, tuli varhain Sinun haudallesi, oi Vapahtaja, ja hänen suotiin nähdä enkeli, joka sanoi hänelle: ”Hän ei ole täällä. Hän on noussut ylös!”. Myöhemmin Sinä itse ilmestyit hänelle Jumalana lähettäen hänet hyvän sanoman kantajana kertomaan ylösnousemisestasi Isän luo Sinun opetuslapsillesi. Opetuslapsesi täyttyivät ilolla ja yhdessä mirhan kantajien kanssa kantoivat ylistystä Sinun elämää kantavalle haudallesi huutaen:

  * Iloitse, elämää kantava hauta, sillä sinä avasit paratiisin portit.
  * Iloitse, sillä Hän, joka makasi sinussa, pakotti helvetin vasten tahtoaan sanomaan: ”Olisi ollut parempi, etten olisi koskaan tarttunut Marian Poikaan!”.
  * Iloitse, sillä Hän, joka nousi sinusta, tyhjensi helvetin ja täytti taivaallisen Jerusalemin.
  * Iloitse, sillä Hän, jota pidit itsessäsi nukkumassa, on Karitsa, Jumalan Poika.
  * Iloitse, sillä profetian mukaan Kristus nukkui sinussa leijonan tavoin leväten. Kuka uskaltaisi Hänet herättää?
  * Iloitse, sillä sinusta Hän nousi omalla voimallaan.
  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

11. kontakki

Kun Vapahtaja seisoi opetuslastensa edessä suoden heille rauhan, Hän antoi heille myös vallan antaa anteeksi syntejä, ja käski heitä kastamaan Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja saarnaamaan Hänen ylösnousemistaan kuolleista. He menivät ja opettivat kaikkia kansoja huutamaan ylösnousseelle Jumalalle:

  * Halleluja!

11. iikossi

Kuolleista ylösnousemisesi jälkeen, oi Kristus, ilmestyessäsi opetuslapsillesi Sinä sanoit Simon Pietarille: ”Simon, Joonaan poika, rakastatko sinä minua?” Ja kolminkertaisen rakkautensa julistuksen jälkeen annoit hänet Kirkolle apostoliksi ja opettajaksi, joka tuntien Sinut ylösnousseena Jumalana ylistää elämänkantavaa hautaasi lausuen:

  * Iloitse, elämää kantava hauta, sillä noustessaan ylös sinusta Kristus avasi meille polun taivaaseen.
  * Iloitse, sillä sinuun laitettuna Kristus on noussut ylös kuolleista esikoisena.
  * Iloitse, sillä ylösnousten Hän antoi ikuisen elämän.
  * Iloitse, sillä risti ja ylösnousemus kirkastaa sinut.
  * Iloitse, sillä sinun kauttasi vartiomiehet oppivat tuntemaan ylösnousemuksen.
  * Iloitse, sillä sinä olet jumalallisen tiedon lähde.
  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

12. kontakki

Kunnioittaen kärsimyksiäsi, me kunnioitamme kaitselmustasi meistä ja me ylistämme jumalallista ylösnousemustasi. Kunnioittaen Sinun kunnioitettavaa taivaaseenastumistasi taivaallisen Isän luo, me rukoilemme: Älä ota kaikki pyhää Henkeäsi meiltä pois, jotta me kaikki voisimme laulaa Sinulle, Luojalle ja Valtiaalle:

  * Halleluja!

12. iikossi

Isän säteily tuli Öljymäelle ja sitten kirkas pilvi nosti Sinut ylös opetuslastesi, oi Kaikkivaltias, ja Sinun enkelisi sanoivat Sinun opetuslapsillesi: ” Galilean miehet, miksi te seisotte katsoen ylös taivaaseen? Hänet, jonka näitte taivaaseen otettavan, tulee takaisin uudestaan lihassa.” Ja palasivat takaisin Jerusalemiin iloiten ylistäen Sinua, todellista Jumalaa, sekä ylistivät Sinun elämää kantavaa hautaasi, jossa makasit ja josta nousit ylös kolmantena päivänä.

  * Iloitse, elämää kantava hauta, sillä sinusta on Kristus, sammumaton valo, loistanut ja valaissut koko maailman.
  * Iloitse, sillä mirhan kantajat kuulivat ”iloitse” kun Kristus nousi sinusta.
  * Iloitse, sillä sinä olet ollut kuninkaiden Kuninkaan ja herrain Herran lepopaikka.
  * Iloitse, sillä sinä olet pitänyt itsessäsi kaikkien Ravitsijan.
  * Iloitse, sillä juutalaisten viisaimmat sinä teit tyhmäksi. sillä he eivät kyenneet puhua ylösnousemusta vastaan.
  * Iloitse, sillä apostolein kuoro on löytänyt ilon sinusta.
  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

13.kontakki

Oi kaikkein pyhin elämää kantava Kristuksen hauta, sinä olet rikastuttanut koko maailman. Seisoen sinun, kuten elämänantajan edessä me rukoilemme Kristusta, meidän Jumalaamme, joka lepäsi sinussa ja nousi ylös kunniaan kolmantena päivänä vapauttamaan meidät nälänhädästä, kulkutaudeista, maanjäristyksestä ja tulvasta. Rukoilemme, että Hän antaisi rauhan ortodoksisille kristityille ja alistaisi heidän jalkojensa alle kaikki heidän vihollisensa, jotta me laulaisimme Sinulle, Luojalle ja Valtiaalle:

  * Halleluja, halleluja, halleluja!

Tämä kontakki luetaan kolme kertaa

Sitten luetaan uudestaan 1. iikossi ja 1. kontakki 1. iikossi

Arkkienkeli tuli alas taivaasta vierittääkseen kiven Sinun haudaltasi ylösnoustessasi, oi Kristus Jumala, ja ilmoitti Sinun nousseen ylös mirhan kantajille lausuen: Menkää ja kertokaa Hänen opetuslapsilleen, että Hän on noussut ylös. Ja he ihmetellen enkelin outoja sanoja huusivat Sinun elämää kantavalle haudallesi uskossa ja rakkaudessa nämä ylistyksen sanat:

  * Iloitse, elämää kantava hauta, jossa Kristus makasi kuolleena ihmisten lailla, ja mistä Hän nousi kolmantena päivänä.
  * Iloitse, sillä Hän nousi suoden meille ylösnousemuksen.
  * Iloitse, sillä niin kuin sulhanen häähuoneesta, niin Kristus tuli esiin sinusta johdattaen helvetin vangiksi.
  * Iloitse, sillä Hänen ylösnousemuksessaan ovat kaikki ajat nousseet.
  * Iloitse, sillä sinun kauttasi apostolien ruhtinas Pietari ymmärsi ylösnousemuksen.
  * Iloitse, sillä Kristuksen maattuaan sinussa tuli koko maa pyhitetyksi.
  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

1. kontakki

Sinulle voitolliselle, kuolleista ylösnousseelle kuoleman ja helvetin Voittajalle, me laulamme voittoveisun, oi Kristus ikuinen Kuningas, sillä Sinä olet noussut kolmantena päivänä haudasta ja vapauttanut meidät ikuisesta turmeluksesta. Me tuomme riemuisan veisun Sinun kunnioitetulle haudallesi huutaen:

  * Iloitse, elämää kantava hauta, josta Kristus on noussut!

Suomentanut Markku Kinkki

Akafist zivonosnomu grobu i voskreseniju Gospodnju, Pietari 2002 Ortodox life, vol. 26, no 2, 1976 22.8.2003 / Mrk

Tämän akatistoksen tekstiä (suomennosta) ei ole hyväksytty virallisesti Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokouksessa. Siksi se ei ole virallinen jumalanpalvelusteksti eikä sitä voida käyttää julkisissa jumalanpalveluksissa ilman oman hiippakunnan piispan lupaa. Suomennosta voi jokainen käyttää omassa yksityisessä rukouselämässään.