Toiminnot

Apellias, Luukas ja Clemens

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 9. syyskuuta 2012 kello 21.55 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pyhä Apellias (tunnetaan myös nimellä Apelles) oli yksi seitsemästäkymmenestä opetuslapsesta. Hänet mainitaan apostoli Paavalin lähetyskirjeessä roomalaisille (Room.16:10):

Terveisiä Apellekselle, joka on koeteltu Kristuksen palvelija. Terveisiä Aristobuloksen perheväelle.

Myöhemmin hänestä tuli Smyrnan (nykyisin Izmir) piispa.

Pyhä Luukas (joka tunnetaan myös nimillä Lukios, Lucius) kuuluin myös seitsemänkymmenen opetuslapsen joukkoon. Hänetkin Paavali mainitsee roomalaiskirjeessään (Room. 16:21):

Työtoverini Timoteus lähettää teille terveisiä, samoin lähettävät maanmieheni Lukios, Jason ja Sosipatros.

Häntä ei pidä sekoittaa toiseen samannimiseen eli apostoli ja evankelista Luukkaaseen. Nyt mainitusta Luukaksesta tuli myöhemmin Syyrian Laodikean ensimmäinen piispa.

Pyhä Clemens (Klemens) toimi myöhemmin Sardeksen (Sardican) piispana. Apostoli Paavali mainitsee hänet filippiläiskirjeessä (Fil. 4:3):

Pyydän myös sinua, uskollinen työtoverini, auttamaan näitä naisia, jotka ovat minun kanssani taistelleet evankeliumin puolesta samoin kuin Clemens ja muutkin työtoverini, joiden kaikkien nimet ovat elämän kirjassa.

Hän sai kantaa ruumiissaan Kristuksen kärsimyksen merkit.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee apostoleja Apelliasta, Luukasta ja Clemensiä (Klemens) aina vuosittain heidän yhteisenä muistpäivänään syyskuun 10. päivänä. Apelliasta muistellaan myös lokakuussa yhdessä eräiden toisten apostolien kanssa 31.10.

HAP