Toiminnot

Capitolina ja Eroteis

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Capitolina Kappadokialainen oli kotoisin Kappadokiasta. Hän oli sukua Kesarean arkkipiispalle Firmianos Kesarealaiselle (muistopv. 28.10.). Pyhä Capitolina jakoi omaisuutensa köyhille, vapautti orjansa ja ilmoittautui vapaaehtoisesti alueen maaherralla kertoen samalla olevansa kristitty. Samaan aikaan olivat keisari Diocletianuksen vainot kovimmillaan, mutta maaherra tahtoi saäästää tämän ylhäisen naisen hengen. Capitolina kuitenkin vetosi sukunsa kristittyyn historiaan ja lopulta hänet teljettiin tyrmään ja mestattiin seuraavana päivänä.

Pyhän Capitolinan vapauttama orjatar Eroteis nähtyään entisen emäntänsä kohtalon, hyökkäsi maaherran kimppuun heitellen häntä kivillä. Hänet pidätettiin ja häntäkin kidutettiin, mutta hän kesti kaiken Kristuksen armosta. Viimein hänetkin mestattiin ja hänkin sai kuten entinen emäntänsä marttyyrikruunun. Kaikki tämä tapahtui vuonna 304.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhiä marttyyreja Capitolina Kappadokialaista ja Eroteista vuosittain aina heidän omana muistopäivänään lokakuun 27. päivänä.

HAP