Toiminnot

Daniel ja kolme pyhää nuorukaista

Kohteesta Ortodoksi.net

Hananja, Asarja ja Misael
(Kuva © Pyykkönen)
Hananja, Asarja ja Misael sekä enkeli. 500-luvun stukko Egyptistä, Wadi Sargan luostarin läheltä.
(Kuva © Pyykkönen)
Hananja, Asarja ja Misael sekä enkeli.
(Kuva © Ari Sirviö)

Profeetta Daniel ja kolme pyhää nuorukaista Hananja, Asarja ja Misael (17.12.)

Babylonian kuninkaan Nebukadnessarin hovissa kasvatettu israelilainen Daniel (hovissa hänen nimensä oli Beltesassar) tuli kuuluisaksi mm. tulkitessaan unia kuninkaalle.

Kolme nuorukaista

Hänen kanssaan hoviin kasvatettavaksi oli otettu myös Hananja (eli Sadrak), Asarja (Abed-Nego) ja Misael (Mesak). Danielista tehtiin Babylonian maakunnan käskynhaltija ja valtakunnan viisaiden ylivalvoja. Muut nuorukaiset olivat mukana myös Babylonian maakunnan hallinnossa.

Kun Hananja, Asarja ja Misael eivät kumartaneet kultaista kuvapatsasta, heidät määrättiin tuliseen pätsiin. Jumalan enkeli suojasi heitä pätsissä tulelta ja Nebukadnessar tästä vakuuttuneena antoi heille lisää valtaa hallinnossaan.

Leijonien luolassa

Profeetta Daniel leijonien luolassa.
(Kuva © Petja Pyykkönen)

Kuninkaan kuoltua v. 562 e.Kr. hallitsijaksi tuli ensin Belsassar ja sitten Dareios, joka joutui hieman vastoin tahtoaan rankaisemaan Danielia laittamalla hänet leijonien luolaan. Leijonat eivät vahingoittaneet Danielia, vaan leikkivät hänen kanssaan.

Pyhien kuolemat

Profeetta Daniel
(Kuva © Pyykkönen)

Daniel kuoli 80-vuotiaana noin vuosien 534 - 530 e.Kr. tienoilla. Nuorukaiset Hananja, Asarja ja Misael kuolivat Babyloniassa, erään tradition mukaan mestattuina. Ortodoksinen kirkko kunnioittaa pyhien nuorukaisten muistoa ylistysveisuissa, joita lauletaan aamupalveluksen kanonin 7. ja 8. veisussa sekä suuren lauantain palveluksessa.

Muistopäivä

Kirkko kunnioittaa profeetta Danielia ja kolmea pyhää nuorukaista Hasanjaa, Asarjaa ja Misaelia aina vuosittain heidän omana muistopäivänään joulukuun 17. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 4. säv.

Suuri uskon saavutus! | Liekkien lähteessä kuin vilvoittavassa vedessä, | kolme pyhää nuorukaista iloitsee. | Ja profeetta Daniel paimensi leijonia kuin lampaita. || Heidän rukouksiensa vuoksi, Kristus, meidän Jumalamme, pelasta sielumme.

Kontakki, 3. säv.

Kun puhdas sydän sovitettiin Hengessä, | sinä tulit selvien profeettojen astiaksi, | sillä sinä näit kaukaisia asioita, niin kuin ne olisivat olleet lähellä. | Sinä kesytit leijonat, kun sinut heitettiin niiden luolaan. || Siksi me kunnioitamme sinua, oi siunattu profeetta, kunniakas Daniel.

Minea