Toiminnot

Dimitri Moskovalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 18. lokakuuta 2011 kello 20.29 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Dmitri (Dimitri) Moskovalainen
muistopäivä 15.5.
(Kuva © Petja Pyykkönen)

Tsaari Iivana Julman poika, siunattu kruunuprinssi, tsarevitš Dmitri (Dimitri) Moskovalainen (venäjäksi: Дмитрий Иванович / Dmitri Ivanovitš), muistopäivä 15.5. Muistopäivää ei ole suomalaisessa ortodoksisessa kalenterissa.

Kruunuprinssi, tsarevitš Dmitri (Dimitri) Moskovalaisella on kaikkiaan kolme muistopäivää vuodessa: hänen syntymäpäivänsä (19.10), murha- eli kuolinpäivänsä (15.5.), ja hänen reliikkien Moskovaan siirtämispäivä (3.6.).

Tsarevitš, pyhä Dmitri, murhattiin 15. toukokuuta 1591 ja hänet kanonisoitiin vuonna 1606.Syynä tähän oli tsaari Vasili IV Šuiskin (1552-1612) toivomus lopettaa tällä tavalla huhut ja epäuskoisten arvelut siitä, että tsarevitš olisi paennut elävänä murhaajiensa käsistä. Huhut ja arvelut johtuivat samannäköisestä kruununtavoittelijasta vale-Dmitristä, Grigori Otrepjevista, joka julisti olevansa tsarevitš, Iivana IV Julman nuorin poika, Dmitri Ivanovitš.

Pyhän Dmitrin reliikit siirrettiin ja sijoitettiin juhlavasti Moskovan Kremlin Arkangelin katedraaliin, samalle puolelle Johannes Edelläkävijän alttaria, minne myös hänen isänsä ja veljensä oli haudattu.

Suomessa muistellaan toista saman nimistä pyhää Dmitri Moskovalaista, Moskovan suurruhtinasta, jonka muistopäivä on merkitty suomalaiseen vuoden 2011 kalenteriin päivämäärälle 19.5. Hänet tunnetaan myös nimellä Dmitri Donskoi (Dmitri Ivanovitš Donskoi, venäjäksi Дмитрий Иванович Донской)

Petja Pyykkönen

Katso myös

Muualla internetissä