Toiminnot

Domnika Konstantinopolilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Domnika Konstantinopolilainen,
muistopäivä 8.1.
Kuva: Pyykkönen
Pyhittäjä-äiti Domnika syntyi noin 300-luvun puolenvälin tienoilla ja sai kotonaan hyvän kristillisen kasvatuksen. Lähdettyään salaa kotoaan haluten seurata elämässään Vapahtajaa, hän ensiksi meni laivalla Aleksandriaan etsimään tietoa tästä viisauden kaupunkina tunnetusta metropolista.

Viisi naista matkustaa Konstantinopoliin

Aleksandriassa hän eli neljän pakanallisen papittaren kanssa ja omalla esimerkillään ja rukouksillaan sai kaikki heidät kääntymään kristityiksi ja lähtemään Konstantinopoliin. Matkalla sinne Domnika teki ensimmäisen ihmetyönsä, kun hän pyhitetyllä öljyllä asetti myrskyn.

He saapuivat Konstantinopoliin pyhän keisari Theodosius Suuren (379-395) aikana. Patriarkka Nektarios oli saanut enkeleiltä tiedon heidän tulostaan ja oli odottamassa satamassa ja kastoi Domnikan seuralaiset kristityiksi, nimillä: Dorothea, Euanthia, Nonna ja Timothea ja he kaikki siirtyivät elämään erääseen kaupungin nunnaluostariin.

Tiukka kilvoittelija ja ihmeidentekijä

Pyhittäjä-äiti saavutti tiukan ja pitkäaikaisen askeettisen kilvoittelun avulla korkean hengellisen tason: pyhä paransi sairaita, hän osoitti omaavansa hengellistä valtaa luonnon elementtejä kohtaan ja osasi ennustaa tulevaisuutta. Pyhittäjän tekemien ihmeiden kautta pääkaupungin asukkaatkin pääsivät lähemmäksi hengellisellä taipaleellaan tutustumaan ikuiseen elämään. Domnikan maine kasvoi nopeasti ja keisari Theodosiuskin vieraili hänen luonaan. Sen seurauksena Domnikan ja hänen oppilaittensa rauha oli mennyttä ja he halusivat siirtyä johonkin rauhallisempaan paikkaan.

Uusi luostari rakennetaan

Keisarin ja patriarkan avustuksella ja tuella he rakensivat uuden luostarin aikaisemmin ihmisten kammoamalle teloituspaikalle. Paikalle rakennettiin myös pyhälle Sakariaalle omistettu kappeli. Luostari vihittiin Domnikan ennalta näkemisen lahjan vuoksi kaksi päivää aikaisemmin, kuin mitä patriarkka oli itse suunnitellut. Vihkimisen jälkeen kaupungissa alkoi areiolaisten aiheuttama verilöyly ja koko kaupunki oli sekaisin.

Diakonissa ja igumenia

Vihkimisen yhteydessä pyhittäjä-äiti Domnika vihittiin diakonissaksi ja luostarin johtajattareksi, igumeniaksi. Hän teki eläessään useita ihmetekoja, parantamisia ja muita ihmeitä ja hän profetoi tulevista tapahtumista. Tällaisia olivat muun muassa keisarin kuoleman ja sitä seuranneiden levottomuuksien ennustaminen.

Jätettyään luostarin johtamisen oppilaalleen Dorothealle, hyveellinen pyhittäjä-äiti Domnika lähti maallisesta elämästä vanhuksena ja tahrattoman neitseenä.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä-äiti Domnikaa, diakonissaa ja igumeniaa aina vuosittain tammikuun 8. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.sävelmä

Rakkaus Kristukseen valaisi mielesi, | ja sinä loistit kilvoituksissa loistavana lamppuna, oi Dominika. | Koska Valtias paljasti sinut | luostareissa elävien valoakantavaksi ohjaajaksi elämässä ja teoissa. || Rukoile Häntä, oi jumalankantaja, että me pelastuisimme.

Kontakki, 1.sävelmä

Sinä keräsit yhteen neitseitten joukon pyhillä teoillasi ja viisailla opetuksillasi. | Sinä johdatit heidät häähuoneeseen, jossa on elämänpuu. | Rukouksillasi suo elämä kuoleentuneelle sielulleni, | Jumalan innoittama äiti Dominika.

Minea