Toiminnot

Eeva

Kohteesta Ortodoksi.net

Käärme houkuttelee Eevaa syömään hyvän ja pahan tiedon puusta.
Kuva: Pyykkönen

Eeva (hepreaksi ‏חַוָּה‎, Hawwā, elämä tai Kaikkien elävien äiti) oli Raamatun mukaan maailman ensimmäinen nainen, jonka Jumala loi ensimmäisen miehen, Aadamin, kylkiluusta miehelle avuksi.

Eräs paljon keskustelua herättänyt seikka on ollut arvelu siitä, minkä ikäisiksi Aadam ja Eeva luotiin. Raamattu ei sitä kerro. Juutalainen traditio määrittelee heidän iäkseen luomishetkellä 20-40 vuotta, joissain osissa alkukirkkoa ajateltiin heidän olleen alussa lapsia ja näin siis viattomia. Tällä tavalla ajattelivat muun muassa Ireneos ja Klemens Aleksandrialainen. Samoin joissain syyrialaisissa lähteissä, kuten esimerkiksi Liber Graduumissa, on ajatuksia tuollaisesta luomisesta. Näiden ajatusten mukaan lankeemus ja synti tulivat paratiisiin seksuaalisen halun heräämisen myötä.

(1.Moos.2:18):

Herra Jumala sanoi: "Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään. Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen."

(1.Moos.2.21-23):

Silloin Herra Jumala vaivutti ihmisen syvään uneen ja otti hänen nukkuessaan yhden hänen kylkiluistaan ja täytti kohdan lihalla. Herra Jumala teki tästä kylkiluusta naisen ja toi hänet miehen luo. Ja mies sanoi: -- Tämä se on! Tämä on luu minun luustani ja liha minun lihastani. Naiseksi häntä sanottakoon: miehestä hänet on otettu.

(1.Moos.3:20)

Mies antoi vaimolleen nimeksi Eeva, sillä hänestä tuli kaikkien ihmisten kantaäiti.

Aadam antoi naiselle nimeksi Eeva. Eevasta oli Kainin, Abelin, Setin ja muitten, nimeltä mainitsemattomien poikien ja tyttärien äiti. (1.Moos.4) Eeva oli myös ensimmäinen syntiin langennut ihminen. (1.Moos.3) Vanhan testamentin kertomuksen mukaan käärme vietteli Eevan syömään Hyvän ja pahan tiedon puusta, josta Jumala oli kieltänyt ihmistä syömästä. Myös Aadam söi kiellettyä hedelmää. Tämän teon seurauksena ihminen lankesi syntiin ja Jumala karkotti ihmiset Eedenin puutarhasta, jota myös kutsuttiin Paratiisiksi. Muidenkin kristinuskoa lähellä olevien uskontojen eli niin sanottujen abrahamilaisten uskontojen käsityksen mukaan Eeva on ihmissuvun kantaäiti.

HAP