Toiminnot

Ehtoollismalja

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 18. joulukuuta 2020 kello 20.08 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Ortodoksisessa kirkossa ehtoollismaljaa eli kalkkia (latinaksi: calix / malja, juoma-astia, kreikaksi: άγιον ποτήριον/ agion potirion, venäjäksi: потир чаша) käytetään eukaristian toimittamisessa. Ehtoollismalja on yleensä jalallinen arvokkaasta metallista, kullasta tai hopeasta tehty malja, joka on usein koristeltu erilaisin kohokuvioin, kaiverruksin ja ikonein.

Ehtoollismalja Konevitsan luostarista
(Kuva (c) Hannu Pyykkönen)

Viini laitetaan ensin ehtoollismaljaan ja kirkkoleivät eli proskunat (tai prosforat) (kreikaksi: προσφορά / tarjous, esiin kanto, venäjäksi: просфора) aluksi lautaselle eli diskokselle. Viini ja ehtoollisleipä valmistellaan eukaristiaa varten niin sanotulla alttarin uhripöydällä tai prothesiksessa (kreikaksi: πρόθεσις, etummainen paikka, edeltävä sija) proskomidissa, liturgian alkuosassa. (Katso valmistelu artikkelista: Proskomidi.) Yhdessä nämä kaksi – viini ja leipä – muodostavat sitten Pyhät lahjat.

Suuressa saatossa Pyhät lahjat tuodaan alttariin pyhälle pöydälle, jossa Karitsa – ehtoollisleivästä leikattu osa - liitetään viiniin ja piispan tai papin rukouksien jälkeen Pyhät lahjat muuttuvat Kristuksen ruumiiksi ja vereksi, jotka jaetaan ehtoollisella siihen osallistuville ortodokseille.

Ehtoollinen jaetaan ennen Karitsan laittamista viinin joukkoon ensin papiston jäsenille piispoille, papeille ja diakoneille alttarissa erikseen Kristuksen ruumis diskokselta ja Kristuksen veri ehtoollismaljasta. Kirkkokansalle ne jaetaan kaikki suoraan ehtoollismaljasta lusikalla. Lukuun ottamatta sairaille varattua ja erikseen otettua osaa ehtoollisesta, papisto nauttii ehtoollisen jälkeen ehtoollismaljaan jääneen ehtoollisen.

Kristillisissä tarinoissa Pyhän kalkin, jota nimitetään myös Graalin maljaksi, sanotaan olleen se ehtoollismalja, jolla Jeesus jakoi viimeisellä aterialla apostolien kanssa ensimmäisen ehtoollisen, josta sanotaan Raamatussa Matteuksen evankeliumissa:

(Matt.26:26-28):

” Aterian aikana Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: "Ottakaa ja syökää, tämä on minun ruumiini." Sitten hän otti maljan, kiitti Jumalaa, antoi heille ja sanoi: "Juokaa tästä, te kaikki. Tämä on minun vereni, liiton veri, joka kaikkien puolesta vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi.”

Näillä samoilla sanoilla yhä edelleen ortodoksisessa kirkossa asetetaan jokainen ehtoollinen jokaisessa liturgiassa, sillä Kristus sanoi (Luuk.22:19):

”Tehkää tämä minun muistokseni.”

Hannu Pyykkönen