Toiminnot

Enravota Bulgarialainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Marttyyri Enravota Bulgarialainen (bulg. Енравота), tunnetaan myös nimillä Voin (Воин=sotilas) ja Boyan (Боян), oli Bulgarian ensimmäinen marttyyri ja ensimmäinen bulgarialainen pyhä, joka kanonisoitiin. Enravota oli Bulgarian kaani Omurtag Bulgarialaisen poika.

Enravota syntyi 800-luvun alussa. Hänen pikkuveljensä Malamir peri isältään kruunun vuonna 831. Tämä saattoi johtua siitä, että Enravota oli kristitty, minkä ylimystö pelkäsi vaarantavan valtaistuimen.

Hieman isänsä kuoleman jälkeen Enravota pyysi veljeään vapauttamaan Bysantilaisen oppineen kristityn, Kinamonin, joka oli ollut vankilassa Omurtagin sinne lähettämänä. Malamir teki Kinamonista Enravotan orjan. Kinamon ja Enravota kävivät keskusteluja uskosta ja näiden päätteeksi Enravota pyysi kastetta. Kun hänen veljensä kuuli kasteesta, tämä yritti kääntää Enravotan mielen. Kun Enravota ei luopunut uskostaan, hänestä tuli Bulgarian ensimmäinen marttyyri, joka kuoli uskonsa tähden, veljensä määräyksestä, noin vuonna 833.

Historijoitsija, pyhä Theofylaktos Ohridilainen (31.12.), joka eli 1000-luvun loppupuolella, kirjoitti, että Enravota olisi lausunut ennustuksen ennen kuolemaansa. Hän kertoo Enravotan sanoneen:

"Tämä usko, jossa minä nyt kuolen, tulee leviämään ja lisääntymään koko Bulgarian maan yli, vaikka toivotte hidastavan sitä kuolemallani. Joka tapauksessa, Kristuksen merkki tulee ilmestymään itsestään ja Jumalan kirkkoja tullaan rakentamaan jokapuolelle ja puhtaat papit tulevat palvelemaan puhdasta Jumalaa ja toimittavat rukouksen kiitosuhreja ja tunnustuksia elvyttävälle Kolminaisuudelle. Pakanajumalat ja myös -papit ja heidän jumalattomat temppelinsä, sortuvat ja muuttuvat mitättömiksi, kuten heitä ei koskaan olisi ollutkaan. Sitä paitsi, sinä yksin [Malamir], monien vuosien jälkeen, tulet heittämään jumalattoman sielusi saamattaa mitään palkintoa julmuudestasi."


Nämä ennustukset kävivät toteen. Kun Malamir kuoli, hänellä ei ollut jälkeläistä ja valta siirtyi hänen vanhimmalle veljellensä Presijanille, jonka poika pyhä Boris Bulgarialainen (2.5.) kristillisti Bulgarian.

Bulgarian ensimmäisen marttyyrin, Enravota Bulgarialaisen, muistopäivä on 28.3.

Petja Pyykkönen