Toiminnot

Georgios Uusi

Kohteesta Ortodoksi.net

Suurmarttyyri Georgios Uusi (bulgariaksi: Георги Най-нови, мъченик) syntyi Bulgarian pääkaupunssa Sredetsissä eli nykyisessä Sofiassa ja kuoli vuonna 1515.

Lapsuus ja nuoruus

Pyhä marttyyri Georgios Uusi syntyi hyvä maineeseen, lapsettomaan bulgarialaiseen perheeseen maan pääkaupungissa Sofiassa, joka siis silloin oli nimeltään Sredets. Hänen vanhempansa Johannes ja Maria olivat rukoilleet vuosia, että Herra lähettäisi heille lapsen. Heidän rukouksiinsa vastattiin ja he kastoivat lapsen pyhän suurmarttyyri Georgios Voittajan (muistopv. 23.4.) mukaan.

Nuori Georgios sai hyvän kasvatuksen, hän luki ahkerasti Pyhiä kirjoituksia ja oli hurskas ja siveä nuori. Kun hänen vanhempansa kuolivat Gregorioksen ollessa kaksikymmentäviisivuotias, Bulgaria joutui turkkilaisten käsiin ja he yrittivät käännyttää kaikki väkisin muslimeiksi.

Marttyyrius

Useat muslimit yrittivät käännyttää myös Gregoriosta. He laittoivat Gregorioksen päähän fetsin, turkkilaisen tasakattoisen päähineen. Muslimit pukeutuvat tähän punaiseen hattuun mennessään moskeijaan. Gregorios heitti fetsin maahan. Turkkilaiset veivät silloin Gergioksen kuvernäärin lyö hakattavaksi ja pahoinpideltäväksi.

Kuvernööri vaikuittui pyhän Georgioksen ulkomuodosta ja parrasta ja kehotti häntä hyväksymään islamin luvaten hänelle samalla kunnianosoituksia ja varallisuutta Sultan Selimiltä (1512-1520). Pyhä tunnusti rohkeasti uskonsa Herraan Jeesukseen Kristukseen ja moitti islamia sen virheistä. Raivoissaan kuvernööri käski lyömään pyhää Georgiosta tangoilla, mutta pyhä pysyi lujana uskossaan Kristukseen.

Kuvernööri määräsi kidutksia kovennettavaksi. Kärsimyksenkantaja kantoi kaikki kärsimyksensä kutsuen Herraa Jeesusta Kristusta avukseen. Sen jälkeen he veivät marttyyin läpi kaupungin rumpua lyöden ja huutaen: "Älä loukkaa Muhammedia, äläkä nöyryytä muslimien uskontoa."

Kuolema

Lopuksi he sytyttivät suuren roihun palamaan ja laittoivat pyhän Gregorioksen tuleen. Haavojen ja iskujen heikentämä marttyyri kaatui maahan, mutta muslimit heittivät hänet vielä elossa olevana tuleen. Samalla he heittivät sinne koiria, jotteivät kristityt sitten enää löytäisi marttyyrin jäännöksiä tulesta.

Yhtäkkiä alkoi rankkasade, joka sammutti tulen. Paikasta, minne marttyyrin ruumis oli heitetty, alkoi hohtaa kirkas valo. Muslimit antoivat eräälle kristitylle papille luvan ottaa pyhän jäännökset mukaansa ja viedä kunnianarvoisa marttyyri haudattavaksi. Kun metropoliitta Jeremiaalle oli kerrottu tapahtuneesta, hän meni papiston kanssa teloituspaikalle. Nuotion tuhkasta he löysivät pyhän marttyyri Georgioksen ruumiin ja kantoivat sen Sredetsin (nyk. Sofian) pyhän suurmarttyyri Georgios Voittajan kirkkoon.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Georgios Uutta aina hänen omana muistopäivänään 26. päivä toukokuuta.

Petja ja Hannu Pyykkönen

Muualla internetissä