Toiminnot

Heirotonia

Kohteesta Ortodoksi.net

Heirotonia (kreikaksi: χειροτονία/ kätten ojennus, venäjäksi: хиротония) on piispan pappeuteen vihittävälle henkilölle suorittama toimitus. Heirotoniassa piispa asettaa kätensä vihittävän pään päälle ja rukouksien sekä käsien päälle panemisen kautta korottaa henkilön tiettyyn pappeuden asteeseen, ns. ylempään papistoon, joka voi olla siis diakoni, pappi tai piispa.

Heirotonia suoritetaan aina alttarissa, kun sen sijaan alempaan papistoon vihittävän heirotesia suoritetaan kirkkosalissa. Diakonin ja papin vihkimisen voi toimittaa yksi piispa, mutta piispan vihkimiseen tarvitaan vähintään kolme piispaa.

Heirotonia ja heirotesia olivat aiemmin käytössä lähes vaihtoehtoisesti, mutta saivat myöhemmin selvästi toisistaan erottuvan merkityksen. Piispat pitivät heirotesiaa enemmän siunauksena tiettyyn tehtävään pappeuteen vihkimisen sijasta. Tällainen käytäntö ei kuitenkaan ollut vallalla alun alkaen alkukirkossa. Heirotonialla vihittiin aikanaan tehtäviensä hoitamiseen myös historian saatossa ortodoksisesta kirkosta hävinneet naisdiakonit, joista läntisessä kirkossa käytetään nimitystä diakonissat.