Toiminnot

Hodigitria

Kohteesta Ortodoksi.net

Romanialainen versio Hodigitria ikonista. (kuva © Pyykkönen)

Hodigitria (kreikaksi: Οδηγήτρια, venäjäksi: Одигитрия) on toinen nimi Tiennäyttäjä -ikonille, jonka prototyypin kerrotaan maalanneen apostoli ja evankelista Luukas.

Nimelle on annettu ainakin kaksi selitystä. Toinen, yleisempi selittää, että ikonissa Jumalanäiti osoittaa oikealla kädellään Jeesusta eli hän on Opastaja, Tiennäyttäjä. Toisen selityksen mukaan ikonityyppi olisi saanut nimensä ikonin alkuperäisen sijoituspaikan mukaan. Siellä nimittäin asoi oppaita, tiennäyttäjiä.

Ensimmäistä kertaa Hodigitria ikonityyppinä mainitaan 400-luvulla, kun sen kerrotaan löytyneen Palestiinasta ja keisari Eudoksian lähettäneen sen tyttärelleen Konstantinopoliin. Nimi Hodigitria tuli käyttöön kuitenkin vasta 800-luvulla Bysantissa.

Alkuperäinen, mahdollisesti juuri Luukkaan maalaama ikoni sijoitettiin Konstantinopolissa Blahernan kirkkoon, jossa se mahdollisesti tuhoutui Konstantinopolin hävityksessä vuonna 1453. Kopioita ikonista on ympäri maailmaa, myös Suomessa. Tunnetuimpia muunnelmia tuosta ikonityypistä ovat muun muassa Konevitsan Jumalanäiti, Tihvinän Jumalanäiti, Smolenskin Jumalanäiti, Kazanin Jumalanäiti, Ivironin Jumalanäiti sekä Jerusalemin Jumalanäiti.

HAP