Toiminnot

Jaakko Olkinuora

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 2. tammikuuta 2012 kello 16.44 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Jaakko Olkinuora (s. 1985) on Helsingissä asuva kirkkomuusikko ja teologi. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa (musiikin kandidaatti v. 2009), Joensuun yliopistossa (teologian maisteri v. 2009), Helsingin yliopistossa (klassillinen filologia), Metropolia-ammattikorkeakoulussa (vanha musiikki), Thessalonikin Aristoteleen yliopistossa (teologia) sekä Thessalonikin keskuskonservatoriossa (bysanttilaisen musiikin opettajan diplomi v. 2008). Hän on toiminut tuntiopettajana Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa sekä freelance-muusikkona niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Erityisesti Olkinuora tunnetaan bysanttilaisen musiikin hyväksi tekemästään työstä. Johtamansa Ortofonia-yhtyeen kanssa hän on äänittänyt kolme CD-levyä: Pyhä pyhä pyhä (2006), Armon hedelmä (2007) sekä Paraklesis (tuotannossa). Yhdessä professori Hilkka Seppälän kanssa hän on julkaissut ensimmäisen suomenkielisen bysanttilaisen musiikin teoriakirjan (Avain bysanttilaisen laulun maailmaan, 2007). Vuonna 2011 ilmestyi Olkinuoran valmistelema Paraklesis-teos, joka sisältää Jumalansynnyttäjän pienen ja suuren anomuskanonin nuotti- ja neumiversioina bysanttilaisen sävelmistön mukaan. Tämän lisäksi hän on levyttänyt Kreikassa bysanttilaisia melodioita Thessalonikeis Hymnodoi ja Filathonitai -yhtyeiden kanssa.

Tällä hetkellä Olkinuora valmistelee väitöskirjaansa Itä-Suomen yliopiston systemaattisen teologian ja patristiikan oppiaineeseen aiheenaan Jumalansynnyttäjän temppeliintuomisen juhlan hymnografia. Lisäksi hän laatii käännöksiä kreikasta suomeen niin kirkon kuin muidenkin tahojen tarpeisiin sekä opettaa bysanttilaista laulua ja tuottaa sitä käsitteleviä julkaisuja.

(Tiedot päivitetty 1.1.2012 mukaisiksi)