Toiminnot

Johanna Mirhantuojanainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 4. huhtikuuta 2010 kello 19.34 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)

Pyhä mirhantuojanainen Johanna kuului Jeesuksen naispuolisiin opetuslapsiin. Hänestä mainitaan Raamatussa (Luuk.8:1-3):

Sen jälkeen Jeesus kulki kaupungista kaupunkiin ja kylästä kylään julistaen ilosanomaa Jumalan valtakunnasta. Hänellä oli seurassaan kaksitoista opetuslastaan sekä muutamia naisia, jotka hän oli parantanut taudeista ja vapauttanut pahojen henkien vallasta. Näitä olivat Magdalan Maria, josta hän oli ajanut ulos seitsemän pahaa henkeä, Johanna, jonka aviomies Kuusas oli Herodeksen korkeita virkamiehiä, sekä Susanna. Lisäksi oli monia muita naisia, ja kaikki nämä avustivat heitä omilla varoillaan.

Johanna (tunnetaan joissain lähteissä myös nimellä Joanna) oli kuningas Herodes Antipaksen korkean virkamiehen Kuusaksen vaimo. Hän oli niiden mirhantuojanaisten joukossa, jotka menivät Jeesuksen haudalle heti hautaamisen jälkeen yrttien kanssa, mutta löysivät haudan tyhjänä. Näin hänestä ja muista mirhantuojista tuli ensimmäisiä kuolleista ylösnousseen Kristuksen evankeliumin eteenpäinviejiä.

Pyhää mirhantuojanaista Johannaa muistellaan ortodoksisessa kirkossa vuosittain 27. päivä kesäkuuta sekä pääsiäisen jälkeisenä toisena sunnuntaina eli mirhantuojien ja vanhurskaan Joosefin sunnuntaina.

Katso myös