Toiminnot

Johanna Mirhantuojanainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä mirhantuojanainen Johanna (myös Joanna, kreikaksi: Ιωάννα η Μυροφόρος / Ioánna Myrofóros) kuului Jeesuksen naispuolisiin opetuslapsiin. Hänestä mainitaan Raamatussa (Luuk.8:1-3; 24:9-12):

Mirhantuojanaiset, Laatokan Valamo
(kuva © Hannu Pyykkönen)
Sen jälkeen Jeesus kulki kaupungista kaupunkiin ja kylästä kylään julistaen ilosanomaa Jumalan valtakunnasta. Hänellä oli seurassaan kaksitoista opetuslastaan sekä muutamia naisia, jotka hän oli parantanut taudeista ja vapauttanut pahojen henkien vallasta. Näitä olivat Magdalan Maria, josta hän oli ajanut ulos seitsemän pahaa henkeä, Johanna, jonka aviomies Kuusas oli Herodeksen korkeita virkamiehiä, sekä Susanna. Lisäksi oli monia muita naisia, ja kaikki nämä avustivat heitä omilla varoillaan.
Haudalta palattuaan naiset veivät tästä sanan yhdelletoista opetuslapselle ja kaikille muille. Nämä naiset olivat Magdalan Maria, Johanna ja Jaakobin äiti Maria, ja vielä muitakin oli heidän kanssaan. He kertoivat kaiken apostoleille, mutta nämä arvelivat naisten puhuvan omiaan eivätkä uskoneet heitä. Pietari lähti kuitenkin juoksujalkaa haudalle. Kurkistaessaan sisään hän näki ainoastaan käärinliinat, ja hän lähti pois ihmetellen mielessään sitä, mikä oli tapahtunut.

Kuusaksen vaimo

Johanna (joissain kielissä Joanna) oli kuningas Herodes Antipaksen korkean virkamiehen Kuusaksen vaimo. Hän oli niiden mirhantuojien joukossa, jotka menivät Jeesuksen haudalle heti hautaamisen jälkeen yrttien kanssa, mutta löysivät haudan tyhjänä. Näin hänestä ja muista mirhantuojista tuli ensimmäisiä kuolleista ylösnousseen Kristuksen evankeliumin eteenpäinviejiä. Erään perimätiedon mukaan Johanna otti talteen Johannes Edelläkävijän pään, jonka Herodias oli antanut haudata epäpyhään paikkaan, ja hautasi sen Öljymäelle. Myöhemmin se siirrettiin Konstantinopoliin.

Tarinoita ja fiktioita

Kaksi tutkijaa, Richard J. Bauckham ja Ben Witherington III, arvelivat omissa tutkimuksissaan, että Johanna olisikin apostoli Paavalin mm. roomalaiskirjeessään (Room.16:7) mainittu Junia (Junias), josta Raamatusta löytyy merkintä: "Toisen lukutavan mukaan kysymys ei ole naisennimestä Junia vaan miehennimestä Junias."

Jostain vanhasta luuarkusta on löytynyt merkinta: "Johanna ylipappi Teofiluksen tyttärentytär", ja tästäkin jotkut tutkijat ovat tehneet omia päätelmiään (D. Barag and D. Flusser, The Ossuary of Yehohanah Granddaughter of the High Priest Theophilus, Israel Exploration Journal, 36 (1986), 39-44).

Kirjailija Margaret George’in vuonna 2002 ilmestyneessä novellissa Mary, Called Magdalene mainitaan sivujuonteena myös Joanna. Hänet mainitaa Kuusaksen vaimona ja naisena, jonka Jeesus paransi Kapernaumissa.

Kirjailija Mary Rourken vuonna 2006 ilmestyneessä novellissa Two Women of Galilee Joanna on päähenkilö, jonka perheestä sanotaan novellissa, että he hylkäsivät juutalaisuuden ja siirtyivät hellenismiin saadessaan paremman paikan Herodeksen hovista. Maria ja Joanna ovat kauan erossa olleita serkuksia. Heidän ollessaan läheisiä ystäviä, Joanna parantuu Jeesuksen avulla tuberkuloosista. Tarina keskittyy Joannan ja Marian ystävyyteen mukaillen evankeliumin tapahtumia naisten näkökulmasta.

Muistopäivä

Pyhää mirhantuojanaista Johannaa muistellaan ortodoksisessa kirkossa vuosittain 27. päivänä kesäkuuta sekä pääsiäisen jälkeisenä toisena sunnuntaina eli mirhantuojien ja vanhurskaan Joosefin sunnuntaina.

HAP

Katso myös

Linkit