Toiminnot

Jumalanäiti Parantaja

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 15. syyskuuta 2011 kello 20.28 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)

Alkuperäinen ikoni tunnettiin nimellä Jumalanäiti ”Tselitel’nitsa” tai Jumalanäiti ”Parantaja” ja se oli Tsilkainin kirkosta Georgiasta. Se oli maalattu 200-300-luvulla pyhän Niina Georgialaisen (muistopv. 14.1.) aikana.

Samanlainen ikoni Moskovassa

Toinen samanniminen ikoni on olemassa Alexeevin naisluostarissa Moskovassa ja sen edessä tapahtui monia ihmeitä 1700-luvulla. Pyhä Dimitri Rostovilainen (muistopv. 21.9. ha 28.10.) kertoo kertomuksen tästä ikonista teoksessaan ”Руно орошенное” (Runo oroshennoe).

Navarninskin kirkon papilla, Vikenti Bulvinenskillä, oli tapana kunnioittaa tätä Jumalanäidin ikonia aina kun hän tuli kirkkoon. Hän myös lausui ikonin edessä aina rukouksen: ”Iloitse, Jumalan Äiti, Neitsyt, armoitettu Maria, Herra on Sinun kanssasi. Siunattu olet Sinä naisten joukossa ja siunattu on Sinun kohtusi hedelmä, sillä Sinä olet synnyttänyt sielujemme Pelastajan.”

Pappi sairastuu vakavasti

Kerran hän huomasi kärsivänsä kauheasta vaivasta. Hänen kielensä alkoi märkiä ja hän pyörtyi kivusta. Hänelle tuli mieleensä rukous, jota hän tapasi rukoilla Kaikkeinpyhimmän Jumalansynnyttäjä edessä.

Heti kun hän lopetti rukouksensa, hän näki komean nuoren miehen seisovan sängyn päädyssä. Kärsivä pappi tajusi heti, että hän oli suojelusenkeli. Enkeli katsoi häntä säälien ja pyysi Jumalanäitiä parantamaan papin.

Jumalanäiti parantaa papin

Yhtäkkiä Jumalanäiti ilmestyi ja paransi sairaan miehen, joka oli omistautunut rukouksessaan hänen puoleensa. Pappi nousi ylös ja hän meni kirkkoon, otti paikkansa kliiroksella ja osallistui jumalanpalvelukseen. Läsnäolijat hämmästyivät suuresti nähdessään hänen elpyneen sairaudestaan.

Tämä ihme inspiroi maalaamaan Parantaja-ikonin, jossa on kuvattuna sairas mies, jonka sängyn vieressä seisoo Jumalanäiti.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko viettää Jumalansynnyttäjän juhlaa Parantaja–ikonin kunniaksi aina vuosittain syyskuun 18. päivänä.

Katso myös

HAP