Toiminnot

Kolmikanoni

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 25. syyskuuta 2013 kello 18.28 – tehnyt X13 (keskustelu | muokkaukset) (KOLMIKANONI)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Kanoni PDF-tiedostona

Kanonit Suloisimmalle Jeesukselle, Kaikkeinpyhimmälle Jumalansynnyttäjälle ja suojelusenkelille

Luetaan ehtoonjälkeisessä palveluksessa.

Kanonin 6. veisua seuraa Akatistos Suloisimmalle Jeesukselle tai Kaikkein Pyhimmälle Jumalansynnyttäjälle.

Kolmikanoni on kristityn harrasta katumusrukousta, meditaatiota, mietiskelyä sanan ortodoksisessa merkityksessä.

Rukouksen taustana on enkeli Gabrielin ilmestyminen pyhälle Neitseelle Marialle ja hänen tuomansa sanoma, että Maria oli synnyttävä Pojan, jolle oli annettava nimi Jeesus ja jota oli kutsuttava Korkeimman Pojaksi (Lk 1. luku). Enkelin tuoman hyvän sanoman eli evankeliumin juhlana maaliskuun 25. päivänä kirkko laulaa:

"Tämä päivä on pelastuksemme alku ja iankaikkisuudesta kätketyn salaisuuden ilmoitus: Jumalan Poika tulee Neitseen Pojaksi, ja Gabriel armon ilosanoman julistaa. Lausukaamme siis mekin enkelin kanssa Jumalansynnyttäjälle: Iloitse, Armoitettu, Herra on Sinun kanssasi."

Kolmikanonia lukiessaan rukoilija kokee mielessään ja sydämessään tuon taivaallisen ilosanoman toteutuneena. Siitä toistuva avuksihuuto: "Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset!" Siitä usko kaikkein pyhimmän Jumalansynnyttäjän esirukouksien voimaan. Samasta hengellisestä ilosta kumpuaa myös rukous pyhien enkelien puoleen.

Vanhan Valamon luostarissa Kolmikanoni ja siihen liittyvä akatistos luettiin kirkossa joka päivä. Uudessa Valamossa Kolmikanoni luettiin aiemmin vigilian edellä, vuodesta 1992 lähtien se on luettu sunnuntai-iltaisin välittömästi ehtoopalveluksen jälkeen.

Mutta kuka tahansa voi tämän rukoustekstin, joka on täynnä Raamattuun liittyviä vertauskuvia, lukea kotialttarinsa ääressä, jolloin katumuksen mielellä kannettu rukous tulee "sen veden lähteeksi, joka kumpuaa iankaikkiseen elämään" (Joh.4:14).

KOLMIKANONI

Stikiirat

Suloisimmalle Herrallemme Jeesukselle Kristukselle

Liitelauselma:

Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Suloisin Jeesus, sieluni lohduttaja. Jeesukseni, minun mieleni puhdistaja. Valtias, armollinen Jeesus, pelasta minut. Jeesukseni Pelastajani, voimallisin Jeesukseni, älä hylkää minua. Jeesus Pelastaja, armahda minua. Jeesus päästä minut kaikista vaivoista. Jeesukseni, suo minulle pelastettujen osa ja lue minut valittujesi joukkoon, oi ihmisiä rakastava Jeesus.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Suloisin Jeesus, apostolien kunnia. Jeesukseni, marttyyrien ylistys. Valtias kaikkivoimallinen Jeesus, pelasta minut. Jeesus Pelastajani, ihanin Jeesukseni, armahda minua, kun minä luoksesi riennän. Jeesus Pelastajani, armahda minua synnyttäjäsi, profeettojesi ja kaikkien pyhäisi rukouksien tähden ja tee minut paratiisin ihanuuksista osalliseksi.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Suloisin Jeesus, erakkojen kunnia. Ylen kärsivällinen Jeesus, paastoojien nautinto ja kaunistus. Jeesus Pelastajani, pelasta minut. Parhain Jeesukseni, päästä minut vihollisen vallasta. Jeesus Pelastajani, vapauta minut hänen verkoistaan. Jeesus Pelastajani, nosta minut syvästä synnin kuilusta ja lue minut oikealle puolelle pääsevien lampaittesi joukkoon.

Kaikkein pyhimmälle Jumalansynnyttäjälle

Liitelauselma:

Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Gabriel ilmestyi Sinulle, oi Neitsyt, ja ilmoittaen Sinulle iankaikkisuudessa päätetyn salaisuuden tervehti Sinua lausuen: Iloitse, Sinä kylvämätön maa. Iloitse, palava mutta kulumaton pensas. Iloitse tutkimaton syvyys. Iloitse taivaaseen johtava silta ja Jaakobille näytetyt korkeat tikapuut. Iloitse, jumalallinen manna-astia. Iloitse, kirouksen poistaja. Iloitse, Aadamin avuksihuuto, Herra on Sinun kanssasi.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Sinä ilmestyit niin kuin ihminen, sanoo puhdas Neitsyt ylienkelille, mutta puheesi ei ole ihmisen puhetta, sillä sanot, että Herra on kanssani ja sijoittuu minuun. Sano minulle, kuinka minusta tulee avara ja pyhitetty sija, kerubeja korkeampi, etten saisi harhakäsitystä, sillä tuntematta hekumaa olen aviosta osaton, kuinka siis voin lapsukaisen synnyttää.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Missä Jumala niin tahtoo, sanoo ruumiiton Enkeli, siellä voitetaan luonnon järjestys ja kaikki tapahtuu ilman ihmistä. Usko, Pyhin ja Viattomin, minun sanani ovat todet. Neitsyt puolestaan lausui: Tapahtukoon nyt minulle sanasi mukaan, minä synnytän Ruumiittoman, joka minusta lihan lainaa, jotta Hän yhdistäen itsessään kaksi luontoa ja ollen ainoa voimallinen, korottaisi ihmisen alkuperäisen puhtauden tilaan.
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.
Jumalansynnyttäjä, joka suloisen Jeesuksen synnytit, rukoile, oi maailman Valtiatar, Jeesusta, ylen armollista ja ihmisiä rakastavaa Jumalaa, Jeesusta, ainoaa laupiasta, että Hän, armahtaen minua kurjaa, vapauttaisi minut vasemmalle puolelle joutuvien kohtalosta ja soisi minun seisoa oikealla puolellaan silloin, kun Hän, niin kuin on kirjoitettu, istuutuu tuomitsemaan maailmaa.ää
Nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Ylienkeli Gabriel, joka oli lähetetty ilmoittamaan Neitseelle, että hän oli synnyttävä Kristuksen, tultuaan Nasaretiin ihmetteli:
Oi, kuinka korkeudessaan käsittämätön nyt Neitseestä syntyy. Kuinka Hän, jolla on taivas valtaistuimenaan ja maa jalkojensa alustana, nyt Neitseen kohtuun sijoittuu. Hän, jota kuusisiipiset ja monisilmäiset enkelit eivät voi katsella, katsoo hyväksi yhdellä ainoalla sanallaan tulla lihaksi Neitseestä. Jumalan sana on tosi. Miksi siis seison enkä sano Neitseelle: Iloitse, Armoitettu, Herra on Sinun kanssasi. Iloitse, puhtain Neitsyt. Iloitse, aviota tuntematon Morsian. Iloitse, Elämän Äiti, siunattu on Sinun kohtusi hedelmä.

Kanonit

1. irmossi

Kaikkivaltiaan voima kukisti muinoin meren syvyyteen faraon koko sotavoiman, mutta lihaksi tullut Sana hävitti raivoavan synnin. Ylistetty Herra, suuresti on Hän kunnioitettu.

Jeesukselle

Liitelauselma:

Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Jeesus, suloisin Kristus, ylen kärsivällinen Jeesus, paranna sieluni haavat. Jeesus, rukoilen Sinua, ylen armollinen Pelastajani, tyydytä sydämeni, niin minä pelastuen Sinua ylistän.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Jeesus, suloisin Kristus, avaa minulle katumuksen ovet. Ihmisiä rakastava Jeesus, ota minut vastaan, Jeesus Pelastajani, kun minä lankean eteesi ja palavasti pyydän synneilleni anteeksiantoa.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Jeesus, suloisin Kristus, päästä minut kavalan vihollisen vallasta. Jeesus, suo minun seisoa Sinun kunniasi oikealla puolella, oi Jeesus Pelastajani, ja vapahda minut vasemmalle puolelle joutuvien osasta.

Jumalansynnyttäjälle

Liitelauselma:

Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Valtiatar, joka olet Jeesuksen, Jumalan, synnyttänyt, rukoile, oi Puhtain, meidän kelvottomien palvelijaisi puolesta, että Sinun rukouksiesi kautta, oi Viaton, me syntiset vapautuisimme kärsimyksistä ja iankaikkiseen kunniaan osallistuisimme.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Ylienkeli, nähden Sinut, oi Puhtain, Hengen sinetöimänä Kristus-Sanan sisältämänä kirjana lausui Sinulle: Iloitse, Sinä ilon tyyssija, sillä Sinun kauttasi esiäitimme kirous poistui.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, Neitsyt, Jumalan Morsian, Sinä Aadamin parannus ja helvetin kuoletus. Iloitse, Viaton, kaikkien Kuninkaan asuinsija. Iloitse, Kaikkivaltiaan tulinen valtaistuin.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, Sinä kuihtumaton kukka, joka yksin olet kasvattanut hyväntuoksuisen hedelmän. Iloitse, koska olet synnyttänyt ihanan tuoksun, ainoan Kuninkaan. Iloitse, aviota tuntematon, koska olet tullut maailmalle pelastukseksi.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, Sinä puhtauden aarre, sillä Sinun kauttasi me lankeemuksesta nousemme. Iloitse, Sinä ihanatuoksuinen lilja, Valtiatar, joka uskovaiset tuoksullasi täytät. Iloitse, Sinä tuoksuva suitsutus ja kallisarvoinen mirha.

Enkelille

Liitelauselma:

Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, armahda meitä.
Vapahtaja, tee minut, Sinun palvelijasi, otolliseksi veisaamaan ja veisuilla ylistämään Suojelijaani ja Ohjaajaani, ruumiitonta Enkeliäni.

Liitelauselma:

Suojelijamme, Herran pyhät Enkelit, rukoilkaa meidän syntisten puolesta.
Yksin minä nyt mielettömyydessä ja laiskuudessa makaan, mutta Sinä, Ohjaajani ja Suojelijani, älä jätä minua hukkuvaa.
Kunnia olkon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.
Rukouksellasi ohjaa mieleni Jumalan käskyjä täyttämään, että saisin Jumalalta syntieni päästön. Rukoilen Sinua, opeta minua vihaamaan pahaa.
Nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Rukoile, Neitsyt, Suojelusenkelini kanssa minun, Sinun palvelijasi, puolesta ja opeta minua täyttämään Sinun Poikasi ja minun Luojani lait.

3. irmossi

Vahvistaen minua uskon kalliolla Sinä avasit minun suuni vihollisiani vastaan, sillä minun henkeni riemastui minun veisatessani: Ei ole toista pyhää kuin Sinä meidän Jumalamme eikä toista vanhurskasta kuin Sinä, oi Herra.

Jeesukselle

Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Ihmisiä rakastava Jeesukseni, kuule minua, Sinun palvelijaasi, joka nöyryyden liikutuksella huudan Sinulle ja päästä minut, oi Jeesus, tuomiosta ja vaivoista, sillä Sinä ainoa olet pitkämielinen, oi suloisin ylen armollinen Jeesus.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Kohota minut, Sinun palvelijasi, oi Jeesukseni, kun minä kyyneleitä vuodattaen lankean eteesi, ja pelasta minut, Jeesukseni, minun katuessani sekä kaikkivaltiaana Jumalana päästä minut helvetin tuskista, oi suloisin ylen armollinen Jeesus.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Elämäni ajan, jonka Sinä, Jeesukseni, minulle annoit, olen himoissani kuluttanut. Sen tähden, Jeesukseni, rukoilen Sinua: Älä hylkää minua, vaan kutsu minut parannukseen ja pelasta minut, oi Valtias, suloisin Jeesus.

Jumalansynnyttäjälle

Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Neitsyt, Jeesukseni Synnyttäjä, päästä minut rukouksillasi helvetin vaivoista, sillä Sinä, Jumalan armon täyttämä, olet vaivattujen ainoa puolustaja, ja tee minut, oi kaikkein viattomin, loppumattomaan elämään osalliseksi.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, Sinä kylvämätön maa, joka jumalallisen Tähkän synnytit. Iloitse, hengellinen ateriapöytä, joka elämän Leivän kannoit. Iloitse, Valtiatar, Sinä elämän veden ehtymätön lähde.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, Äiti, joka uskoville virheettömän Teurasuhrin synnytit. Iloitse, Äiti, koska synnytit Jumalan Karitsan, joka ottaa pois koko maailman synnit. Iloitse, hehkuva armoistuin.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, Sinä kirkkahin aamu, Valon asunto, Kristus-Auringon kantaja. Iloitse, Valtiatar, joka pimeyden hajotit ja pimeyden voimat kauas karkotit.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, Sinä ainoa portti, josta Sana on kulkenut. Iloitse, Valtiatar, joka synnyttämiselläsi hajotit tuonelan teljet ja portit. Iloitse, Jumalan Morsian, pelastuvien jumalallinen sisääntulo.

Enkelille

Suojelijamme, Herran pyhät Enkelit, rukoilkaa meidän syntisten puolesta.
Kaikki ajatukseni ja koko sieluni avaan Sinulle, oi Suojelijani, mutta Sinä pelasta minut kaikista vihollisen hyökkäyksistä.
Suojelijamme, Herran pyhät Enkelit, rukoilkaa meidän syntisten puolesta.
Vihollinen ahdistaa ja katkeroittaa minua, opettaen täyttämään omaa tahtoaan, mutta Sinä, Ohjaajani, älä jätä minua hukkumaan.
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.
Suo minun kiitollisena hartaasti veisata ylistystä Luojalleni ja Jumalalleni ja Sinua, Suojelusenkeliäni, näin rukoilla: Varjelijani, päästä minut vihollisistani, jotka hyökkäävät minua vastaan.
Nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Paranna, oi Puhtahin, sieluni haavat, jotka viholliseni ovat hellittämättömästi sieluuni lyöneet.
Herra, armahda. Herra, armahda. Herra, armahda.

Kontakki Jeesukselle

Suloisin Jeesus, maailman valo, valaise jumalallisella valkeudellasi sieluni silmät, että ylistäisin Sinua, Jumalan Poika, laskematon valkeus.

Kontakki Enkelille

Ole armollinen minulle, Suojelijani, pyhä Herran Enkeli, äläkä luovu minusta kelvottomuuteni tähden, vaan valaise minua lähestymättömällä valollasi ja tee minut taivaan valtakuntaan otolliseksi.

Iikossi

Tee, oi pyhä Puolustaja, sieluni, jota monet viettelykset ovat nöyryyttäneet, osalliseksi taivaalliseen, sanomattomaan kunniaan ja suo sen laulaa ylistysveisua Jumalan ruumiittomien voimien kanssa, armahda ja varjele minua. Valista sieluni hyvillä ajatuksilla, että Sinun kunniastasi rikastuisin. Kukista, oi Enkelini, minua vaivaavat viholliset ja tee minut taivaallisesta valtakunnasta osalliseksi.

Katismatropari Jeesukselle

Jeesus Pelastajani, joka syntisen pelastit, Jeesus Pelastajani, joka otit vastaan syntisen naisen, armahda nyt minuakin. Ylen laupias Jeesus, ole armollinen ja pelasta. Oi Jeesus, hyväntekijäni, ole laupias minulle, niin kuin olit laupias Manasselle, sillä Sinä, Jeesukseni, olet ainoa ihmisiä rakastava.

Katismatropari Enkelille

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.
Sydämen rakkaudella huudan Sinulle: Pyhä Enkelini, sieluni suojelija, suojele ja varjele minua aina kaikista vihollisen pauloista sekä neuvoen, valistaen ja vahvistaen minua valmista taivaalliseen elämään.

Katismatropari Jumalansynnyttäjälle

Nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Puhtain, aviota tuntematon Jumalansynnyttäjä, joka neitseellisesti synnytit kaikkien Herran, rukoile Häntä Suojelusenkelini kanssa, sillä Sinä olet ainoa joutuisa Puolustajamme, että Hän päästäisi minut kaikesta tietämättömyydestä, antaisi sielulleni nöyryyden hartauden ja valon sekä puhdistaisi minut kaikista rikkomuksistani.

4. irmossi

Herra, Sinä et tullut meidän tykömme lähettiläänä etkä enkelinä, vaan itse ilmestyit meille Neitseestä lihaksi tulleena Jumalana ja pelastit koko minun ihmisluontoni. Sen tähden minä huudan Sinulle: Kunnia olkoon Sinun voimallesi.

Jeesukselle

Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Paranna, Jeesukseni, sieluni haavat. Rukoilen Sinua, laupias Jeesukseni, päästä minut sieluahukuttavan vihollisen vallasta ja pelasta minut.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Olen syntiä tehnyt, oi suloisin armollisin Jeesukseni. Pelasta minut Jeesukseni, kun minä suojaasi riennän. Ylen kärsivällinen Jeesus, tee minut valtakunnastasi osalliseksi.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Oi Jeesukseni, ei kukaan ole niin syntiä tehnyt kuin minä kurja, mutta minä lankean maahan rukoillen Sinua: Jeesukseni, pelasta minut ja anna minulle elämän perintö.

Jumalansynnyttäjälle

Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Kaikkein pyhin Herran Jeesuksen synnyttäjä, rukoile Poikaasi, että Hän päästäisi kaikista vaivoista ne, jotka Sinulle ylistystä veisaavat ja Jumalansynnyttäjäksi tunnustavat.
Kaikein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Veisujen äänillä Sinulle huudamme, kaikkien ylistämä Neitsyt: Iloitse, hengen kostuttama hedelmällinen vuori. Iloitse, kynttiläjalka ja mannaa kantava uurna, joka kaikkien hurskaitten tunteet tyydytät.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, armoistuin, jossa maailma pelastui. Iloitse, oi puhtain Valtiatar, joka tikapuitten tavoin kaikki armovoimalla maan päältä kohotat. Iloitse, joka sillan tavoin todella siirrät kuolemasta elämään kaikki, jotka Sinua ylistävät.
Kaikein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, taivaita korkeampi, jonka sylissä oli maailman perustus, oi Puhtain, joka kivutta kannoit. Iloitse, Sinä, joka purppurasimpukan tavoin verelläsi kastoit voimien Kuninkaan jumalallisen purppuravaipan.
Kaikein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, Valtiatar, Sinä synnytit totisen lainantajan, joka poispyyhki kaikkien synnit. Iloitse, tutkimaton syvyys, kuvaamaton korkeus, aviota tuntematon, Sinun kauttasi me Jumalan kuvan kaltaisiksi tulemme.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Sinua, joka maailmalle käsittätehdyn seppeleen sidoit, me veisuilla ylistämme: Iloitse, Neitsyt, Sinä olet kaikkien suojelija ja varjelija, kaikkien tuki ja pyhä turvapaikka.

Enkelille

Suojelijamme, Herran pyhät Enkelit, rukoilkaa meidän syntisten puolesta.
Suojelijani, rukoile ihmisiä rakastavaa Jumalaa äläkä hylkää minua, vaan säilytä aina elämäni rauhassa ja anna minulle horjumaton pelastus.
Suojelijamme, Herran pyhät Enkelit, rukoilkaa meidän syntisten puolesta.
Jumala on antanut Sinut, Enkelini, puolustajaksi ja elämäni suojelijaksi, sen tähden rukoilen Sinua, pyhä: Päästä minut kaikesta hädästä.
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.
Puhdista pyhyydelläsi saastaisuuteni, oi Suojelijani, niin että rukouksiesi kautta tulisin erotetuksi vasemmalle puolelle joutuvista ja saisin kunniaan osallistua.
Nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Olen hämmästynyt minua kohdanneista pahuuden vaivoista, oi Puhtain, mutta Sinä pelasta minut niistä pian, sillä Sinun ainoan puoleen riennän.

5. irmossi

Sinä pimeydessä olevien valo ja epätoivoisten pelastus, Kristus pelastajani, Sinun puoleesi, oi maailman Kuningas, minä aamusta varhain riennän ja huudan Sinulle: Valista minut kirkkaudellasi, sillä paitsi Sinua en toista Jumalaa tunne.

Jeesukselle

Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Jeesukseni, mieleni valistaja, epätoivoisen sieluni Pelastaja, vapauta minut, Jeesukseni, helvetin vaivoista, kun minä kurjana Sinulle huudan: Pelasta minut, oi Kristus Jeesukseni.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Jeesukseni, minä olen täydellisesti vajonnut häpeällisiin himoihin, mutta kuitenkin huudan: Sinä, Jeesukseni, ojentaen minulle auttavan kätesi tempaa minut niistä, kun minä huudan Sinulle: Kurja olen, pelasta minut, Kristus, Jeesukseni.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Jeesukseni, mieleni on saastutettu, mutta minä huudan Sinulle: Puhdista minut synnin pahuudesta ja päästä siitä minut, joka olen pahuuden kuiluun tietämättömyydessä langennut, oi Jeesus Vapahtajani, ja pelasta minut, kun minä Sinua rukoilen.

Jumalansynnyttäjälle

Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Jeesuksen synnyttänyt Jumalansynnyttäjä Neitsyt, rukoile Poikaasi, että Hän pelastaisi kaikki oikeauskoiset kristityt, munkit ja maallikot, ja vapauttaisi ikuisista vaivoista kaikki ne, jotka Sinulle huutavat: Paitsi Sinua emme toista varmaa Puoltajaa tunne.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, Viaton, sillä Sinä synnytit sen, joka meille elämän tien osoitti, ja pelastit maailman synnin paisumuksesta. Iloitse, Jumalan Morsian, Sinun salaisuutesi on järkyttävä kuulla ja peljättävää on siitä puhua. Iloitse, Sinä, jossa luomakunnan Valtias oleskeli.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, Puhtahin, Sinä ihmisten voima ja tuki, kunnian pyhittämä, tuonelan kuolettaja, valokirkkahin maja. Iloitse, enkelien ilo. Iloitse, niitten auttaja, jotka uskolla Sinua rukoilevat.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, Valtiatar, Sanan tulinen vaunu, ja hengellinen paratiisi, jonka keskellä elämän puuna on - Herra. Ja kaikki, jotka uskolla siitä nauttivat, saavat elää, vaikka ovat turmelukselle alttiiksi joutuneet.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Sinun voimasi vahvistamina me Sinulle uskollisesti huudamme: Iloitse, kaikkien Kuninkaan kaupunki, kunniallinen ja otollinen kuulemaan, mitä Sinusta on selvästi ennustettu. Iloitse, saavuttamaton korkeus. Iloitse, mittaamaton syvyys.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, Sanan avara sija. Iloitse, Puhtahin, astia, josta jumalallinen helmi on lähtenyt. Iloitse, Sinussa kaikki ne Jumalan kanssa ihanasti sovitetaan, jotka Sinua oi Jumalansynnyttäjä, aina autuaaksi ylistävät.

Enkelille

Suojelijamme, Herran pyhät Enkelit, rukoilkaa meidän syntisten puolesta.
Pyhä Suojelijani, Sinulla on uskallus Jumalan edessä, rukoile sen tähden, että Hän pelastaisi minut kaikista minua vaivaavista paheista.
Suojelijamme, Herran pyhät Enkelit, rukoilkaa meidän syntisten puolesta.
Kirkas Valo, Ohjaajani ja Suojelijani, Enkelini, jonka Jumala on minulle antanut, valista valoisaksi sieluni.
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.
Vaikka minä nukunkin synnin raskasta unta, niin ole kuitenkin minun Varjelijani, oi Jumalan Enkeli, ja herätä minut rukouksillasi Jumalaa ylistämään.
Nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Maria, aviota tuntematon Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, uskovaisten toivo, torju pois vihollisten hyökkäykset ja ilahduta ne, jotka Sinua ylistävät.

6. irmossi

Syntien syvässä pyörteessä ollen minä huudan avuksi Sinun tutkimattoman syvää laupeuttasi: Jumala johdata minut pois turmeluksesta.

Jeesukselle

Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Ylen armollinen Jeesukseni, ota minut vastaan, kun minä tunnustan Sinut, Kristus. Oi Valtias Jeesus, pelasta minut ja vapauta turmiosta.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Jeesukseni, ei kukaan ole niin kauas eksynyt Sinusta kuin minä himoissani, mutta Sinä ihmisiä rakastavana pelasta minut.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Jeesukseni, himoissani olen voittanut syntisen naisen ja tuhlaajapojan, Manassen ja publikaanin niin myös ryövärin ja niiniveläiset - oi Jeesukseni.

Jumalansynnyttäjälle

Kaikein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Jeesuksen Kristuksen synnyttänyt puhtahin Neitsyt, Sinä ainoa turmeluksesta vapaa, puhdista nyt minun turmeltunut sieluni rukouksiesi vihmolla.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Sanan puhdas häämaja, kaikkien pyhityksen alku, iloitse, Puhtahin, Sinusta profeetat ovat saarnanneet. Iloitse, apostolien kaunistaja.
Kaikein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Sinusta on vuotanut kaste, joka monijumalisuuden liekin sammutti, sen tähden huudamme Sinulle: Iloitse, elävöitetty villa, jonka Gideon edeltä näki.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Katso, Neitsyt, Sinulle lausumme: Iloitse, ja ole meille, myrskyissä ajelehtiville turvasatama ja murheitten merellä hiljainen lahti sekä torju pois kaikki meitä kohtaavat kiusaukset.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Sinä ilonaihe, pyhitä armolahjoilla mielemme, sillä Sinulle huudamme: Iloitse, palava mutta kulumaton pensas. Iloitse, valorikkahin pilvi, joka uskovaisia lakkaamatta valaiset.

Enkelille

Suojelijamme, Herran pyhät Enkelit, rukoilkaa meidän syntisten puolesta.
Rukoilen Sinua, pyhä Enkelini, vapauta minut kaikista vihollisen hyökkäyksistä ja pelasta minut murheista, sillä Jumala on antanut Sinut minulle hyväksi suojelijaksi.
Suojelijamme, Herran pyhät Enkelit, rukoilkaa meidän syntisten puolesta.
Kirkasta mieleni ja valista minut, sillä Sinua hyvää, pyhää Enkeliäni minä rukoilen, ja johdata ajatukseni sielulle hyödyllistä aina ajattelemaan.
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.
Suojelijani, rauhoita sydämeni kapinalliset ajatukset, vahvista minua valvomaan hyvässä ja johdata minut ihmeellisesti elämän hiljaisuuteen.
Nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Jumalan Sana asettuen Sinuun, oi Valtiatar, osoitti Sinut ihmisille taivaan portaiksi, joita Korkein laskeutui luoksemme.
Herra, armahda. Herra, armahda. Herra, armahda.
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.

AKATISTOS: joko Akatistos Suloisimmalle Jeesukselle tai Kaikein pyhimmälle Jumalansynnyttäjälle.

7. irmossi

Viisaat nuorukaiset eivät totelleet jumalatonta käskyä eivätkä palvelleet kultaista kuvaa, vaan tulen keskellä kasteen virvoittamina huusivat: Kiitetty olet Sinä, isäimme Jumala.

Jeesukselle

Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Kristus Jeesus, ei kukaan ole hamasta aikojen alusta niin syntiä tehnyt kuin minä kurja tuhlaajapoika, oi Jeesukseni, mutta kuitenkin minä huudan Sinulle: Ole laupias minulle, joka veisaan Sinulle: Kiitetty olet Sinä, isäimme Jumala.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Kristus Jeesus, naulitse minut pelkoosi, oi Jeesukseni, ja johdata elämäni hiljaiseen satamaan, oi laupiain Jeesukseni, niin minä pelastuen Sinulle veisaan: Kiitetty olet Sinä, isäimme Jumala.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Kristus Jeesus, lukemattomia kertoja olen minä, himojen orjuuttamana, luvannut Sinulle katua, oi Jeesukseni, mutta, voi minua kurjaa, en ole lupaustani täyttänyt. Sen tähden, Jeesukseni, huudan Sinulle: Valista tunnoton sieluni, oi Kristus, isäimme Jumala, joka kiitetty olet.

Jumalansynnyttäjälle

Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Rukoile, oi Viaton, joka ihmeellisesti ja yliluonnollisesti olet Kristuksen Jeesuksen synnyttänyt, Poikaasi, että Hän antaisi minulle anteeksi kaikki syntini, jotka olen turmeltuneen luontoni mukaan tehnyt, niin minä pelastuen huudan Sinulle: Siunattu olet Sinä, joka Jumalan lihassa synnytit.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Ylistämme Sinua lausuen: Iloitse, Ajatus-Auringon vaunu, tosi viinipuu, Sinä olet kypsyttänyt rypäletertun, josta vuotaa viini, ilahduttaen Sinua uskolla ylistävien sielut.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, Jumalan Morsian, joka kaikkien ihmisten Parantajan synnytit. Iloitse, salainen sauva, josta puhkesi lakastumaton kukka. Iloitse, Valtiatar, Sinun kauttasi me täytymme ilolla ja saamme elämän periä.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Kaunopuheisinkaan kieli ei voi kyllin Sinua ylistää, oi Valtiatar, sillä Sinä Kristus-Kuninkaan synnyttäjänä olet kohonnut serafeja korkeammalle. Rukoile Häntä, että Hän vapauttaisi kaikista vaaroista ne, jotka Sinua uskollisesti kumartaen kunnioittavat.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Kaikki maan ääret ylistävät Sinua autuaaksi ja rakkaudella Sinulle huutavat: Iloitse, kirjekäärö, johon Isän sormella on kirjoitettu Sana. Rukoile Poikaasi, oi Puhtahin, että Hän kirjoittaisi palvelijasi elämän kirjaan.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Me, Sinun palvelijasi, rukoilemme Sinua ja notkistamme sydämemme polvet. Kallista korvasi puoleemme, oi Puhtahin, ja pelasta meidät, jotka nyt murheisiin vajoamme, sekä varjele, oi Jumalansynnyttäjä, kansasi kaikista vihollisen hyökkäyksistä.

Enkelille

Suojelijamme, Herran Pyhät Enkelit, rukoilkaa meidän syntisten puolesta.
Herran Enkeli, ole minulle armollinen ja rukoile Jumalaa minun puolestani, sillä Sinä olet Puolustajani kaikkina elämäni hetkinä. Sinä olet Ohjaajani ja Suojelijani, jonka Jumala soi minulle ikuisiksi ajoiksi.
Suojelijamme, Herran Pyhät Enkelit, rukoilkaa meidän syntisten puolesta.
Pyhä Enkeli, älä hylkää elämän tietä vaeltavaa kurjaa sieluani, ettei se joutuisi ryövärien tuhottavaksi. Jumala on antanut sen viattomana haltuusi, sen tähden johdata se katumuksen tielle.
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.
Sieluni on kokonaan pahojen tekojen ja ajatuksien turmelema, mutta Sinä, minun Ohjaajani, kiiruhda antamaan minulle hyviä ajatuksia, että minä niiden taivuttamana aina oikeita polkuja kulkisin.
Nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Korkeimman Viisaus, Jumalansynnyttäjän rukouksien tähden täytä viisaudella ja jumalallisella voimalla ne, jotka uskolla huutavat: Kiitetty olet Sinä, isäimme Jumala.

8. irmossi

Kiittäkää veisuilla Herran Jumalan tekoja, sillä Hän laskeutui juutalaisten nuorukaisten luo tuliseen pätsiin ja muutti liekin kasteeksi. Sen tähden ylistäkää Herran tekoja kaikkina aikoina.

Jeesukselle

Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Rukoilen Sinua, Jeesukseni, niin kuin Sinä päästit syntisen naisen kaikista hänen rikkomuksistaan, samoin, oi Jeesukseni, päästä minutkin synneistäni ja puhdista, oi Jeesus Kristus, minun saastutettu sieluni.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Oi Jeesukseni, taipuen mielettömiin himoihini minä olen osoittautunut luontokappaleita mielettömämmäksi ja olen tullut täydellisesti kurjan kaltaiseksi, mutta, Jeesus Pelastajani, päästä minut tästä mielettömyydestä.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Oi Jeesukseni, minä olen joutunut sielunmurhaajien valtaan, olen menettänyt Jumalan minulle valmistamat vaatteet ja makaan haavoittuneena, mutta Sinä, minun Kristukseni, vuodata haavoihini öljyä ja viiniä.

Jumalansynnyttäjälle

Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Jumalansynnyttäjä Maria, joka olet kuvaamattomasti Jeesustani ja Jumalaani Kristusta kantanut, rukoile Häntä pelastamaan kaikesta hädästä palvelijasi, jotka Sinua ylistävät, oi aviota tuntematon Neitsyt.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Sinä, oi Puhtahin, otit kohtuusi Sanan, Sinä kannoit sitä, joka itse kaikkea ylläpitää, Sinä juotit maidolla sitä, joka kädellään koko luomakuntaa ravitsee. Hänelle veisaamme: Kiittäkää veisuilla Herran tekoja ja ylistäkää niitä kaikkina aikoina.
Kaikein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Mooses käsitti palavassa pensaassa Sinun synnyttämisesi suuren salaisuuden. Nuorukaiset taas kuvasivat sen vielä selvemmin seisoen liekeissä kuitenkaan palamatta, oi pyhä kuolematon Neitsyt. Sen tähden Sinua ylistämme kaikkina aikoina.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Sinun synnyttämisesi kautta me, eksytyksen alastomiksi riisumat, nyt pukeudumme kuolemattomuuden vaatteeseen ja ennen synnin pimeydessä istuneet nyt näemme Valon. Sen tähden Sinua, Neitsyt, Valon asunto, me ylistämme kaikkina aikoina.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Oi Neitsyt, Sinun kauttasi ennen mykkinä olleet puhuvat, spitaaliset puhdistuvat, sairaat paranevat ja pahojen henkiolentojen joukot kukistuvat, Sinussa on ihmisille pelastus.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, Sinä siunattu, koska synnytit maailman Pelastajan, joka Sinut kuoltuasi maan päältä ylös korkeuteen kohotti. Iloitse, sillä Sinä olet niiden suoja ja valta, suojamuuri ja perustus, jotka veisaavat: Kiittäkää veisuilla Herran tekoja ja ylistäkää niitä kaikkina aikoina.

Enkelille

Suojelijamme, Herran pyhät Enkelit, rukoilkaa meidän syntisten puolesta.
Oi hyvä Jumalan minulle lähettämä Enkeli, vahvista elämäni äläkä koskaan luovu minusta, palvelijastasi.
Suojelijamme, Herran pyhät Enkelit, rukoilkaa meidän syntisten puolesta.
Sinua autuainta hyvää Enkeliäni, sieluni Ohjaajaa ja Suojelijaa, ylistän kaikkina aikoina.
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.
Ole minun suojelijani ja vahvistajani sinä päivänä, jona kaikki ihmiset tuomitaan ja hyvät ja pahat teot tulessa koetellaan.
Nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Jumalansynnyttäjä, ainainen Neitsyt, auta minua, palvelijaasi, johdata elämääni hiljaisuudessa äläkä hylkää minua valtasi ulkopuolelle.

9. irmossi

Jumalasta tullutta Jumalan Sanaa, joka meidän tähtemme tuli selittämättömästi lihaksi pyhästä Neitseestä ja joka käsittämättömällä viisaudella tuli uudistamaan synnin kautta tuomioon joutuneen Adamin, Häntä me uskovaiset yksimielisesti ylistämme

Jeesukselle

Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Laupias Jeesus, minä olen häpeällisillä ja mielettömillä teoillani voittanut Manassaen, publikaanin, syntisen naisen ja pahantekijän, mutta Sinä Jeesukseni riennä pelastamaan minut.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Jeesukseni, kaikki Aadamista alkaen ennen lakia ja lainalaisina syntiä tehneet olen minä voittanut himoissani, mutta Sinä, Jeesukseni, pelasta minut, niin kuin parhaiten tiedät.
Suloisin Jeesus, pelasta meidät syntiset.
Jeesukseni, älä jätä minua osattomaksi sanomattomasta kunniastasi, etten saisi vasemmalle puolelle joutuvien osaa, vaan Sinä, suloisin Jeesukseni, lue minut oikealle puolelle lampaittesi joukkoon ja anna rauha sielulleni, sillä Sinä olet armollinen.

Jumalansynnyttäjälle

Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Jumalansynnyttäjä Maria, ainoa aviota tuntematon Neitsyt, Sinä kannoit kohdussasi Jeesuksen, rukoile Häntä, Poikaasi ja Luojaa, että Hän olisi laupias meille ja päästäisi kiusauksista, hädästä ja tulevasta tulesta ne, jotka Sinun puoleesi rakkaudella kääntyvät.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Sinun kauttasi me tulemme ikuisesta ilosta osallisiksi, siksi Sinulle uskollisesti huudamme:Iloitse, varjele meitä vihollisen hyökkäyksiltä ja muista vaivoista, jotka meitä syntisiä kohtaavat rikoksien paljouden tähden.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Sinusta tuli valistajamme ja turvamme. Sen tähden huudamme Sinulle: Iloitse, laskematon tähti, Sinun kauttasi ilmestyi maailmalle Aurinko. Iloitse, puhdas, joka lukitun Eedenin aukaisit. Iloitse, malja, joka sait ottaa vastaan päällesi vuodatetun ehtymättömän mirhan.
Kaikkein pyhin Valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Seisokaamme hartaasti Jumalamme huoneessa huutaen:
Iloitse, maailman Valtiatar. Iloitse, Maria, meidän kaikkien Valtiatar. Iloitse, ainoa viaton ja täydellinen naisten joukossa. Iloitse, tulipatsas, joka viet ihmiskunnan taivaalliseen elämään.
Kaikkein pyhin valtiatar, Jumalansynnyttäjä, pelasta meidät syntiset.
Iloitse, ainainen Neitsyt, laupiaan kyyhkysen synnyttäjä. Iloitse, kaikkien hurskaitten ylistys. Iloitse, kärsivien kruunu. Iloitse, kaikkien vanhurskaitten jumalallinen kaunistus ja meidän uskovaisten pelastus.

Jeesukselle

Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, armahda meitä.
Armahda, Jumala, perintöäsi, ottamatta lukuun nyt kaikkia syntejämme. Esirukoilijaksemme tuomme eteesi Hänet, joka maan päällä Sinut neitseellisesti synnytti ja josta Sinä, oi Kristus, sanomattoman laupeutesi tähden katsoit hyväksi ottaa ihmisyyden.
Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, armahda meitä.
Ole minulle armollinen, Sinä ainoa Pelastajani, sillä Sinä olet laupias ja armollinen, ja tee minut arvolliseksi lukeutumaan vanhurskaitten joukkoon.

Enkelille

Suojelijamme, Herran pyhät Enkelit, rukoilkaa meidän syntisten puolesta.
Herran Enkeli, suo minun aina ajatella ja tehdä sitä, mikä hyvää ja hyödyllistä on, vahvistaen minua heikkoa ja säilyttäen puhtaudessa.
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.
Koska Sinulla on uskallus taivaallisen Kuninkaan edessä, niin rukoile muiden ruumiittomien voimien kanssa, että Herra armahtaisi minua kurjaa.
Nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Neitsyt, Sinulla on paljon uskallusta Hänen edessään, joka Sinusta lihaksi tuli, päästä minut kahleista ja syntieni siteistä ja esirukouksillasi pelasta minut.

Pappi lukee kolme rukousta

1. rukous

Valtias Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, joka sanomattomasta ihmisrakkaudestasi aikojen täyttyessä tulit lihaksi ainaisesta Neitseestä Mariasta, me Sinun palvelijasi, oi Valtias, ylistämme pelastavaista kaitselmustasi meistä. Veisaamme Sinulle, sillä Sinun kauttasi me tulimme tuntemaan Isän, ja veisaten kiitämme Sinua, sillä Sinun tähtesi Pyhä Henki tuli maailmaan. Kumarramme puhtainta Äitiäsi, joka palveli niin peljättävän salaisuuden täyttymisessä. Ylistämme Sinua ympäröivää enkeljoukkoa, joka Sinun kunniaasi veisaten palvoo. Ylistämme autuaaksi edelläkävijääsi Johannesta, Sinun kastajaasi, oi Herra. Kunnioitamme profeettoja, jotka Sinusta ennustivat. Kunniaa kannamme pyhille apostoleillesi, juhlaa vietämme marttyyrien muistolle, kunnioitamme pappejasi, kumarramme pyhittäjillesi ja kaikkia Sinun vanhurskaitasi seuraamme. Kaiken tämän suuren ja kuvaamattoman pyhien jumalallisen joukon me, Sinun palvelijasi, tuomme esirukoilijoiksemme Sinun, ylen armollisen Jumalan, eteen ja niin pyydämme anteeksiantoa rikkomuksillemme. Anna meille kaikki anteeksi kaikkien Sinun pyhiesi tähden, mutta erittäinkin Sinun pyhästä laupeudestasi, sillä kiitetty olet Sinä iankaikkisesti. Amen.

2. rukous

Suuri Kuningas, Kaikkivaltias, armollinen Herra Jeesus Kristus, minun Jumalani! Katso, minä suuri syntinen tuon esirukoilijakseni eteesi viattomimman Äitisi, puhtaimman Neitseen, Jumalansynnyttäjän ja Valtiattaren, joka sanomattoman laupeutesi tähden synnytti meille Sinut, lihaan tulleen Kristuksen, meidän Jumalamme, ja joka laupiaana kantaa esirukouksia koko maailman kristikunnan puolesta. Hänen esirukouksiensa tähden Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, osoita suuruutesi, armosi ja laupeutesi minussakin kurjassa, anna anteeksi minun syntini ja suo minun periä Sinun valtakuntasi kaikkien pyhien joukossa päättymättömässä iankaikkisuudessa. Amen.

3. rukous

Pyhä Kristuksen Enkeli, langeten eteesi rukoilen Sinua, pyhää Suojelijaani, jonka pyhässä kasteessa olen saanut syntisen sieluni ja ruumiini valvojaksi. Laiskuudellani ja huonoilla tottumuksillani olen pahoittanut pyhää valkeuttasi ja karkottanut Sinut luotani. Valehdellen, panetellen, kadehtien, tuomiten, ylenkatsoen, ollen tottelematon, veljenvihaaja, pitkävihainen, rahanahne, haureellinen, äkkipikainen, saita, ylensyöjä ja -juoja, turhanpuhuja, pahoilla ja viekkailla ajatuksilla ja ylpeällä käytöksellä sekä aina omavaltaisesti, kiihkeästi haluten kaikkea lihallista minä olen tehnyt sellaista, jota sanattomat luontokappaleetkaan eivät tee. Voi kurjaa omavaltaisuuttani! Kuinka voitkaan katsoa tahi lähestyä minua, saastaisen eläimen kaltaista? Millaisin silmin Sinä, Kristuksen Enkeli, katsotkaan minua, joka iljettävillä teoillani palvelen pahaa? Kuinka voin edes pyytää anteeksiantoa katkerille, pahoille ja viekkaille teoilleni, joihin kaikkina päivinä ja öinä joka hetki lankean? Mutta kuitenkin minä heittäydyn eteesi ja rukoilen Sinua, pyhää suojelijaani: ole armollinen minua, syntistä ja kelvotonta palvelijaasi, kohtaan, pyhillä esirukouksillasi auta ja suojele minua minun taistellessani kavalan vastustajani kanssa ja tee minut osalliseksi Jumalan valtakuntaan kaikkien pyhien joukossa alati, nyt ja aina ja iankaikkisesti. Amen.

Totisesti on kohtuullista ylistää autuaaksi Sinua, Jumalansynnyttäjä, aina autuas ja viaton ja meidän Jumalamme Äiti. Me ylistämme Sinua, joka olet kerubeja kunnioitettavampi ja serafeja verrattomasti jalompi. Sinua, puhdas Neitsyt, Sanan synnyttäjä, Sinua, totinen Jumalansynnyttäjä.

Loppusiunaus