Toiminnot

Ero sivun ”Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: '''Konstantinopolin ekumeenisen patriarkka''' on Konstantinopolin ja Uuden Rooman arkkipiispa, jolle on siis annettu myös arvonimi '''Ekumeeninen Patriarkka'''. H...)
(ei mitään eroa)

Versio 12. heinäkuuta 2008 kello 18.33

Konstantinopolin ekumeenisen patriarkka on Konstantinopolin ja Uuden Rooman arkkipiispa, jolle on siis annettu myös arvonimi Ekumeeninen Patriarkka.

Hän johtaa omaa autokefalista patriarkaattiaan, joka on yksi ns. viidestä vanhasta patriarkaatista, jotka syntyivät jo ensimmäisten vuosisatojen alussa. Nämä viisi vanhaa patriarkaattia ovat (keskuspaikkojensa mukaisesti):

  1. Rooma
  2. Konstantinopoli
  3. Aleksandria
  4. Antiokia
  5. Jerusalem

Rooman piispaa pidettiin vanhastaan arvoltaan ensimmäisenä ja v. 381 Konstantinopolissa pidetty toinen ekumeeninen kirkolliskokous päätti, että Konstantinopolin piispalla oli kunniasija toisena Rooman piispan jälkeen, koska Konstantinopoli on "Uusi Rooma", valtakunnan pääkaupunki.

Khalkedonin kirkolliskokous v. 451 antoi 28. kanonissaan Konstantinopolin piispalle "samat etuoikeudet" kuin Rooman piispalle. Paavi ei kuitenkaan hyväksynyt tätä kanonia, eikä se sen vuoksi saanut virallisen päätöksen voimaa, ja Khalkedonin kirkolliskokouksen katsottiin antaneen vain 27 kanonia. Sen jälkeen, kun lännen ja idän kirkot erosivat vuonna 1054, ortodoksihistorioitsijat ovat kuitenkin katsoneet 28. kanonin viralliseksi päätökseksi.

Suurten alueiden kirkollisia johtajia, piispoja alettiin nimittää patriarkoiksi tai paaveiksi. 500-luvun alussa Konstantinopolin patriarkka sai arvonimen ekumeeninen patriarkka eli koko valtakunnan patriarkka. Roomassa oli paavi, Aleksandrian piispalla oli molemmat arvinimet (paavi ja patriarkka), Antiokiassa ja Jerusalemissa oli molemmissa patriarkka.

Patriarkaateilla oli oman kirkon sisällä itsehallinto, eivätkä patriarkat yleensä käyttäneet tuomiovaltaa toistensa alueilla.

Nykyisin Konstantinopolin ja Uuden Rooman arkkipiispana ja Ekumeenisena Patriarkkana toimii patriarkka Bartolomeos I (siviilinimeltään Dimitrios Arhondoris), s. 29.2.1940 Imbroksen (Imvroksen) saarella Turkissa.

Ns. uudet autokefaaliset patriarkaatit ovat:

  1. Moskovan
  2. Serbian
  3. Romanian
  4. Bulgarian
  5. Georgian patriarkaatit

Ne ovat ajan saatossa eronneet vanhoista patriarkaateista joko omalla tai entisen patriarkaatin päätöksellä (kts. autokefalia).